Családi ház 1 millióért? Ezen a 3 magyar helyen lehetséges

A szakértők szerint most érdemes családi házat vásárolni, az árak nagyon alacsonyan vannak.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Duna House tanulmánya szerint lassan feléledhet a magyar lakáspiac, augusztusban ugyanis újraindultak az állami kamattámogatott jelzáloghitelek. Hamarosan több pénzintézet is piacra léphet, így elindulhat a verseny a hitelfelvevőkért, ami előbb-utóbb fellendülést generálhat.

Az Otthon Centrum lakáspiaci monitorja augusztusban még arról írt, hogy a jelenlegi adatok alapján a lakáspiac alighanem elérte a gödör alját: a lakásépítési statisztikák ugyan még továbbra is lefelé tartó trendet jósolnak az új építésű ingatlanok piacán, a használt lakásoknál viszont már stagnáló, sőt, minimálisan emelkedő folyamatra utalnak az árak. Vajon vásárolni vagy építeni éri meg jobban a jelenlegi viszonyok között? És hol lehet a legolcsóbban ingatlanhoz jutni?

Most érdemes családi házat venni

Az OTP Ingatlanpont a napokban készült felmérésében azt írja, hogy egy nemrég épült családi házhoz most akár 30-40%-kal is olcsóbban hozzá lehet jutni. Az utóbbi években ugyanis felduzzadt a kínálat, és közben egyre csökkent az ingatlanra vadászók száma, hogy ez jelentősen lenyomta az árakat.

Ennek egyik oka a jelentés szerint, hogy a 2000-es évek fellendülésekor hitelre vásárolt vagy épített családi házak tulajdonosai közül sokan nem tudják fizetni a kölcsönt, így el kell adniuk a házat. De megnőtt azoknak a száma is, akik korábban a városból az agglomerációba költöztek, most viszont szívesen lecserélnék a házukat egy városi lakásra.

Venni vagy építeni?

Az elemzés arra is választ ad, hogy vásárolni vagy építeni éri meg jobban a jelenlegi viszonyok között.

A KSH adatai szerint az elmúlt hat évben több mint 26%-kal nőttek a lakásépítési költségek, aki pedig vásárol, az piaci árat fizet a családi házért, mely jóval alacsonyabb is lehet az előállítási költségnél. Ha vásárolsz, akkor ugyanis az árban szerepel a telek is, építéskor viszont a telket előbb meg kell venni. Az OTP Ingatlanpont emlékeztet, hogy a vidéken néhány éve még 20 millió forintért felépített házat ma már csupán 10-15 millióért lehet eladni.

A legolcsóbb és a legdrágább

Az OTP Értéktérkép adatai szerint a legolcsóbban Nógrád megyében lehetett tavaly házat vásárolni, ahol 5,9 millió forint volt az eladott családi ingatlanok átlagos értéke, az átlagos négyzetméterár pedig 69,1 ezer forint volt. A másik véglet, vagyis a legdrágább családi házakat a fővárosban árulták: az átlagár Budapesten 30,4 millió forint volt, ami négyzetméterárban 251,8 ezer forintot jelentett.

Lakásvásárlás lépésről lépésre

Ha nem vagy tisztában vele, mi a lakásvásárlás menete, nézd meg a videót, és tudj meg minden részletet!

Hol találhatók a legolcsóbb házak?

A legolcsóbb családi ingatlanokat nem meglepő módon a vidéki, kisebb falvakban lehet fellelni. A Lakáscentrum adatbázisában keresve például már 1-2 millió forintért, sőt, akár ezen összeg alatt is lehet ilyen típusú házakra bukkanni. A legolcsóbb ingatlanok esetében persze a közműellátottság nem mindig teljes, sokszor felújításra vagy korszerűsítésre szorulnak azok a házak, melyeket ebben az árfekvésben kínálnak.

Mindössze 800 ezer forintért árulják az adatbázis legolcsóbb házát, egy rusztikus kis parasztházat a Hajdú-Bihar megyei Berekböszörményen. A lakóterület 45 négyzetméter, a házhoz pedig ezer négyzetméteres telek tartozik.

Ezt követi egy, a Bács-Kiskun megyei Madarason található, 120 négyzetméteres családi ház, melyet 900 ezer forintért kínálnak. Tiszalökön sem kerül sokkal többe egy családi ház, jelenleg például 1 millió forintért hirdetnek egy emeletes, három plusz két szobás családi házat.

Forrás: lakascentrum.hu; mti.hu; oc.hu; Duna House.

Vennél ennyiért családi házat vidéken?

Ezt is szeretjük