Olcsó medencék kis kertbe is: igazi strandhangulat otthon

Érdemes kipróbálni a föld feletti medencét, ha elfér a kertedben.

Olcsó medence
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az olcsó kerti medencék sokak számára jó megoldást jelenthetnek. Nyáron nincs is jobb érzés, mint megmerítkezni a hűvös vízben, nem csoda, ha ilyenkor zsúfolásig telnek a strandok és az uszodák. Azonban ha nem szereted a tömeget, és van a kertedben egy talpalatnyi hely, könnyen kikerülheted a nyüzsgést.

Nem kell feltétlenül süllyesztett medencét építeni a hátsó udvarba ahhoz, hogy az ember a Riviérán érezhesse magát. Manapság már szuper, föld feletti medencéket lehet kapni a süllyesztett medencék árának a töredékéért.

Miért válassz föld feletti medencét?

Az időszakos medencék jó megoldást nyújtanak, ha nem akarsz végleges döntés hozni, nem akarod az udvarod egy részét feláldozni a három hónapos nyár oltárán, hiszen a földbe süllyesztett medencék azon túl, hogy elég drágák, télen csak a helyet foglalják - kivéve, ha fűthetőek, esetleg tető is fedi őket, de ezek újabb anyagi tételeket jelentenek.

felfujhato-medence

Sokaknak a klasszikus gumi gyerekmedencék jutnak először eszükbe, ha állítható medencére gondolnak, pedig ezek a föld feletti medencék nem csak kacsaúsztató méretben érhetők el. Akkorát is készítenek belőlük, hogy egy egész család, sőt még a vendégeik is kényelmesen elférnek bennük. Felszerelhetőek vízforgatóval, víztisztítóval, így nem romlik a vízminőség, és nem kell olyan gyakran cserélni - ami a költségtakarékosság és a vízpazarlás elkerülése végett sem árt. Kapható hozzájuk fedőfólia, és némelyik medence akár jakuzzinak is használható, egy szóval szinte mindent tudnak, amit a földbe süllyesztett változat.

Hogyan válassz?

Föld feletti medencéből három jellegzetes típus közül válogathat az érdeklődő: felfújható peremű, merevített vagy merev falú. A felfújható peremű medence felállítása a legegyszerűbb, és a tárolása is könnyebb, ugyanis csak fel kell fújni a medence szélét, majd az egy darabból álló gumialjat feltölteni vízzel, ezután kezdődhet is a pancsolás.

A merevített vagy merev falú medencék összerakása nehezebb, tárolásuk általánosságban nagyobb teret igényel, viszont kevésbé sérülékenyek, így nagyobb esély van rá, hogy hosszú éveken keresztül újra és újra felhasználhatóak. Ráadásul a masszív szerkezetnek köszönhetően nagyobb méretben is gyártják őket, mert a fém váz több vizet bír el.

merev-falu-medence

Amikor kiválasztod, milyen típusú medencét szeretnél az udvarodba, sok mindent kell figyelembe venned. Fontos például, hogy van-e háziállat a kertben. A gumifal ugyan vastag, így nehéz átszakítani, de a felfújható peremű medencék széle már nem ilyen masszív, így ha félted a medencét a cicától vagy a kutyától, inkább merevített vagy merev falú kivitelt válassz!

Az is lényeges kérdés, hogy milyen gyakran fogod használni a medencét, ha ugyanis nem fürdesz benne mindennap, csak hetente egyszer vagy kétszer, a szögletes medencék sarkaiban megállhat a víz, nem tudja átmozgatni a vízforgató, és nem jut el oda a víztisztító, így hamarabb romolhat el a víz minősége.

Mennyibe kerül?

A föld feletti medencék ára megfizethető. Egy felfújható oldalú, 183 centiméter átmérőjű medence 10 ezer forint körüli összegtől kezdődik, az ár a mérettel együtt nő. A merevített falú medencék azonban jóval magasabb áron kezdődnek: a fémvázas darabok 250-300 centiméteres átmérővel 40-50 ezertől kezdődnek, míg a merev falúak 350-360 centiméteres átmérővel már 100 ezer forintos tételt jelentenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy szezon alatt egy medencében legalább egyszer kell cserélni a vizet, ez egy átlagos méretű medence esetében kétszer 10 köbméter vízmennyiséget jelent, amely a Fővárosi Vízművek vízdíj kalkulátora szerint - Budapesti, 1 hónapos időtartamban megadott 10 köbméteres fogyasztás valamint vele járó díjak, csatorna- és vízterhelési díj - kétszer 6182 forintba, vagyis 12364 forintba kerül. Erre jön még a víztisztítók - klórtabletta, vegyszer, víztesztelő csík és medencetisztító - ára, ami márkától és kiszereléstől függően néhány tízezres extra költséget jelent. Érdemes bizonyos kézi tisztítóeszközt is beszerezni, amivel a vízfelület is megtakarítható például a bogaraktól, falevelektől.

Medence házilag

Vannak, akik egyáltalán nem akarnak pénzt költeni az előre gyártott medencékre, és inkább megpróbálják otthoni megoldásokkal megteremteni a strandhangulatot. Mutatjuk a legjobb ötleteket.

Megtöltött vízzel egy konténert, mindenki csak ámult a hatáson: ötletes otthoni medencék

Nézegess képeket!

Elolvasom

(A képek forrása: Getty Images.)

Ezt is szeretjük