Megfigyelnek, és használják a telefonod: így a lakásodba is bejuthatnak a betörők
A technológia fejlődése egyre több lehetőséget ad nekik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Se szeri, se száma manapság a különféle okoseszközöknek, az előrejelzések szerint pedig a következő évtized is egyre több ilyen készüléket jelent majd, legyen szó akár csak a háztartás területéről, az okosotthonok kialakításáról.

Az okosotthon egy olyan rendszert jelent, mely központilag irányítható akár számítógépről, akár telefonról, segítségével pedig programozható és egyénre szabható számos részlet, legyen szó a fűtésről, a világításról vagy épp az ajtók nyitásáról és zárásáról. A technológia fejlődése azonban legalább olyan veszélyes lehet, mint amilyen kényelmes és érdekes, a profi bűnözők ugyanis nem kevés potenciált látnak a hasonló eszközökben.

A bűnözők is célba vették az okosotthont

A bűnözők haladnak a korral, a betörők például már nemcsak a teli postaládákat, de a Facebookot is régóta figyelik, az okosotthonok azonban ennél jóval nagyobb teret engednek arra, hogy illetéktelenül férkőzzenek be minden olyan helyre, amelyet korábban biztonságosnak hittél.

Az okoseszközök és a vezeték nélküli hálózatok révén megfigyelhetnek, ellophatják az adataidat, irányíthatják például a számítógépeden vagy a telefonodon végzett műveleteket, emellett akár otthonod védelmét is felülírhatják, sőt, akár az ajtót is kinyithatják. Számos olyan, új program került piacra az utóbbi időben, amelyet az okostelefonok által nyitható zárakra fejlesztettek ki, a modern betörőnek pedig elég csak feltörnie ezt ahhoz, hogy bejusson a lakásba.

Még nem elég kifinomult a védelem

A szakértők szerint az okosotthonok védelmét szolgáló rendszerek még nem elég kifinomultak - itt írtunk arról, hogy meg is figyelhetik otthonában a tulajdonost -, a Kaspersky Lab globális kiberbiztonsági vállalat szerint ezért nagyon fontos, hogy az egyének, a szervezetek és a gyártók tisztában legyenek az interneten rejlő veszélyekkel, melyeket a rosszindulatú programok és más támadások jelenthetnek, és gondoskodjanak a készülékek megfelelő védelméről, mielőtt azok csatlakoznának a világhálóra. A világnak ugyanis számolnia kell azzal, hogy a jövőbeli bűnöző-, avagy tetthelyek színhelyét ezek az eszközök jelentik majd.

A Kaspersky Lab szerint ezeket az eszközöket gyakran aggasztóan könnyű feltörni, ugyanis a gyártók csak olyan alapvető biztonsági szoftverrel látják el őket, amelyek alapértelmezett jelszavakkal rendelkeznek, és nincs lehetőség szoftverfrissítésre, ezáltal védtelenek maradnak.

A csatlakoztatott eszközök használata sokszor előnyös, figyelemre méltó és szórakoztató, és általuk a világ boldogabb, egészségesebb és produktívabb lehet, nem lehet azonban figyelmen kívül hagyni, hogy megfelelő IT-védelem nélkül bárki sokkal kiszolgáltatottabbá válhat olyanoknak, akiknek a szándékai egyáltalán nem tisztességesek. Fontos szerepük van a készülékeket gyártó és a biztonsági cégeknek egyaránt: elengedhetetlen az együttműködés a két piac között, hogy a készülékek erős védelemmel bírjanak már az első perctől kezdve.

A legfontosabb biztonsági tanácsok

A Kaspersky Lab szerint a következő biztonsági tanácsok és információk életbevágóak, ezért elengedhetetlen betartani őket. Alkalmazd a legalapvetőbb biztonsági gyakorlatokat: aktiválj erős jelszavakat, rendszeresen ellenőrizd és telepítsd a szoftverfrissítéseket, és használj megfelelő biztonsági szoftvert. Az összes hálózatra csatlakoztatott eszköz kapcsán alkalmazd a fenti útmutatásokat, beleértve a routert is.

Megdöbbentő ugyanis, hogy világszerte több mint 31 millió wifi hotspot elemzése után a Kaspersky Lab arra derített fényt, hogy minden negyedik - 28% - nem biztonságos, és kockázatot jelent a felhasználók személyes adataira. Ez azt jelenti, hogy minden adatforgalom, amely ezeken a hotspotokon megy át, beleértve a személyes üzeneteket, jelszavakat, dokumentumokat, könnyedén hozzáférhető és felhasználható a hackerek számára.

A hotspotok mindössze 3%-a használ WEP-et, azaz Vezetékessel Egyenértékű Biztonságú Hálózatot, hogy titkosítsák az adatokat. Ez az elavult és nem megbízható algoritmus pár perc alatt könnyedén kijátszható, sőt, az interneten ingyenesen elérhető eszközök is találhatóak a feltöréséhez. A maradék wifi hotspotok közel háromnegyede egy megbízhatóbb titkosításon alapuló algoritmust használ, amely a WPA, azaz a vezeték nélküli rendszereknek egy a WEP-nél biztonságosabb protokollja. Az, hogy mennyire könnyedén lehet feltörni ezeket a hálózatokat, függ azok beállításaitól és jelszavuk erősségétől.

Ezt is szeretjük