Rólad is szolgáltathatnak adatokat decembertől: 60 ezer készüléket szerelnek fel a házakba
Sokféle adat befut majd.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Decembertől több mint 60 ezer okos mérőórát helyeznek üzembe a főváros több kerületében és néhány vidéki városban, ezek szolgáltatják majd a lakosság és a cégek víz-, gáz-, távhő- és áramfogyasztásáról az adatokat a KOM Központi Okos Mérés Zrt. mintaprojektjének a keretében.

Az okos mérőórák a hagyományos mérőórákkal szemben nemcsak az aktuális fogyasztást mutatják meg, hanem a fogyasztás mértékét az egyes tarifaidőszakokra lebontva is tartalmazzák.

Központ is létrejön az adatok feldolgozásához

Az eszközökön tárolt adatok értelmezéséhez létrejön majd egy okos mérési központ, amelyben olyan számítógépes rendszereket, alkalmazásokat dolgoznak ki, amelyek segítségével a felhasználó egy internetes oldalon vagy az okostelefonján is kaphat információkat közüzemi fogyasztásáról.

Az okos mérőórák energiamegtakarításra is lehetőséget adnak azzal, hogy naprakész információval szolgálnak a fogyasztóknak és a közüzemi szolgáltatóknak egyaránt.

A mintaprojekt egy országos intelligens hálózati rendszer előkészítését, tesztelését szolgálja. A megvalósítására 21 millió euró áll rendelkezésre, melyet a kormány a szén-dioxid-kvóták értékesítéséből származó jövedelemből biztosított az Európai Unió engedélyével. A projekt finanszírozását, megvalósítását, eredményeit az EU folyamatosan ellenőrzi.

Okos mérőórákat Budapest III., IV., VIII., XIV., XVIII. kerületében, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, illetve Pakson és Pécsett szerelnek majd fel. A projekt keretében több mint 60 ezer okos mérőórát helyeznek üzembe, ebből 20 ezer darab lesz az újonnan vásárolt, a fennmaradó részben pedig a meglévő mérőórákat alakítják át adatkommunikációs egység beépítésével.

Ezt is szeretjük