Színpompás kert nyár végén és kora ősszel: ezeket a virágokat ültesd a kertész szerint, ha előre gondolkodnál
Ha elnyíltak a nyári virágok, akkor is lesz, ami megszépítse a kertet.

GettyImages-1216317870
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyári kert csupa-csupa szépség és tarkaság: piros, sárga, fehér, lila, rózsaszín, és sorolhatnánk, hányféle árnyalat gazdagítja. A gyönyörködtető látvány azonban idővel, amikor a virágok elhervadnak, részben vagy egészben, de odalesz.

A kertész Megyeri Szabolcs szerint ebbe az állapotba nem kell beletörődni, ugyanis megfelelő ültetési stratégiával biztosítható, hogy a nyár végén és kora ősszel is kellőképpen virágos, lélekmelengető legyen a kert. A titok mindössze annyi, hogy előre kell gondolkodnod.

Hogyan gondolkodj előre?

Megyeri Szabolcs szerint a nyarat általában az egynyáriak uralják, ezek a szezonális dísznövények biztosítják a legtöbb esetben, hogy a kert, a balkon vagy a terasz színpompás és ingergazdag legyen.

Ahhoz, hogy az említettek kellemesek és tetszetősek maradjanak, érdemes már előre kalkulálnod, és olyan növényeket ültetned, amelyek virágzási tulajdonságai a célnak megfelelők.

- Az ültetések során úgy válogasd össze a növényeidet, hogy legyen köztük hosszú vagy kései virágzási idejű is, és olyan is, amelyik kifejezetten őszi virágzással kecsegtet! Természetesen nem csak az egynyáriak közül válogathatsz, hanem évelőket is találsz, valamint ne vesd el azokat a cserjéket sem, melyek ősszel és télen színes bogyótermésükkel vagy feltűnő árnyalatú leveleikkel dekorálnak! - mondja a kertész.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy melyik cserépbe, illetve ágyásba mikor nyíló virág kerül. Megyeri Szabolcs szerint így érdemes elosztani a növényeket:

- A díszágyásokat úgy ültesd be, hogy sose „ürüljenek” ki teljesen, így nyáron domináljanak bennük a nyári virágok, de már a meleg évszakban költöztethetsz ide később virágzó fajokat, így ősszel sem fog csorbulni a látvány. Ne feledd, hogy akár a nyár derekán vagy annak az utolsó harmadában is telepíthetsz még dísznövényeket, a kánikulában csak arra kell figyelni, hogy a szokásosnál több és folyamatos vízellátásban részesüljenek növényeid.

Sokáig nyíló egynyáriak

Sokan az egynyári szó hallatán azt gondolják, hogy a növény júniustól nyílik, majd miután elvirágzott, el is pusztul. Jó tudni, hogy a fogalom nem ezt takarja. Bár ezek élettartama valóban pár hónap, az egynyári virágokból is bőven akad olyan, ami sokáig szép lehet.

- Számos egynyári faj még az ősz első heteiben, akár szeptember végéig is virágos marad, így ha a kompozíciódba ezek közül is telepítesz, biztos lehetsz benne, hogy a meleg évszak végén és még azon túl is dekoratív marad az ágyás vagy a terasz környéke. Ilyen egynyáriak a büdöske, a verbéna, a tűzvirág, a pillangóvirág, a rézvirág, a kék lobélia, a cseppecskevirág vagy a díszdohány. Telepítsd ezeket vegyesen a többi egynyári közé, így a nyár végén is biztosan látványos és sokszínű lesz a virágágyásod vagy a balkonládád! - tanácsolja a kertész.

Későig virágzó évelők

Ha mégis maradnál az évelő növényeknél, azok közül is találhatsz olyanokat, amelyek hosszasan virágoznak. Megyeri Szabolcs sorolt néhányat, és néhány plusz tanáccsal is kiegészítette listáját:

- A klasszikusok közül elsőként a muskátlit és rózsákat lehet megemlíteni. A muskátlik virágzási ideje kifejezetten hosszú, a nyár elmúltával is garantálják a virágözönt az ablakpárkányodon vagy a teraszod peremén. Választhatsz álló- vagy futómuskátlit, és bátran keverheted a színeket is, így csupán muskátliból is kialakítható egy igazán tarka növényegyüttes. A muskátli, bár évelő, mégis sokan az egynyáriakhoz hasonlóan tartják, vagyis az ősz derekán kidobják az elvirágzott töveket, és tavasszal újakat szereznek be. Nem kötelező azonban szanálnod az állományt, ha van egy hűvös, fagymentes és nem teljesen sötét helyiséged, muskátlitöveidet könnyedén át tudod majd teleltetni.

A rózsák is kiváló választások, ha a nyár után is szeretnél virágos látképet, sok rózsafajta ugyanis akár még októberben is megtartja szirmait! Rózsát a nyár közepén is ültethetsz, mindegyik fajta rajong a melegért és a napfényért, így a kánikulai időszakban is jól fogják érezni magukat, persze a szakszerű és rendszeres öntözésről ne feledkezz el! A rózsák kínálata igazán hatalmas, méret, szín, virágforma, de akár illatintenzitás alapján is szemezgethetsz, és ne feledd, hogy nem mindegyiknek ugyanolyan hosszú a virágzási ideje, így ha ősszel is virágos ágyást szeretnél, ennek megfelelő típust szerezz be!

Egyéb évelők is akadnak a nyár végi, őszi virágpompa kedvelőinek, ilyen többek közt a gólyaorr, a macskamenta, a menyecskeszem, a sarkantyúvirág, a sokféle változatban kapható őszirózsa, a napvirág, a ligetszépe, a harangláb, a léggömbvirág, a sudárzsálya vagy éppen a kúpvirág - mondja a kertész.

Őszi szépségek

Kifejezetten az érdekel, hogy ősszel is szép maradjon a kerted? Akkor szűkítsd a kört azokra a növényekre, melyek kifejezetten ebben az időszakban pompáznak! A kertész szerint ez esetben a cserjék jelenthetik az optimális választást:

- Aki már most gondol az őszi látképre, tervezheti olyan cserjék ültetését, melyek majd a nyarat követően lesznek díszesek, színpompásak! Amennyiben te is szeretnél ilyen növényeket, elsősorban azokat a fajokat keresd, melyek ősszel az elszíneződő lombozatukkal tűnnek ki a kert egyéb növényei közül! Ilyen például a rózsaszínes árnyalatú leveleivel díszítő szárnyas kecskerágó, a leveleit narancsos-pirosasra változtató torzsás ecetfa vagy a hangulatos sárga lombot növesztő mogyoró. A csipkebogyó, a galagonya, a kökény vagy a fagyal pedig feltűnő színű, kimagasló esztétikai értékű őszi bogyótermésükkel hívják fel magukra a figyelmet.

Képeken minden említett növény

Képzeld őket a kertedbe! A következő lapozgatóban bemutatjuk a kertész által említett növényeket: egynyáriak, évelők és őszi növények.

37881399 e0cd3924291ef7000a84d79a7b888d19 wm
Megyeri Szabolcs

Kertész, kertészmérnök, blogger: látható a kertben tevékenykedve, amint a számítógép előtt dolgozik, illetve különböző médiafelületeken is ad interjút szakmai témákban. Emellett előadásokon is lehet vele találkozni akár élőben, akár videócsatornáját követve.
Ezt is szeretjük