Káros lehet növényt tartani a hálószobában? Meglepő, de ezt állítja egy furcsa elmélet

A növények a sötétben egész máshogy működnek, mint nappal, és van, aki szerint ez veszélyes lehet.

agy-szobanoveny
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Annak ellenére, hogy a növényeknek számos bizonyítottan pozitív élettani hatásuk van, amellett persze, hogy szépek, öröm rájuk nézni, és bármilyen helyiséget természetközelibbé tesznek, vannak, akik szerint veszélyeket is rejthetnek magukban.

Utóbbi esetben pedig nem arra kell gondolni, hogy léteznek allergizáló, mérgező vagy épp húsevő típusaik, hanem arra, hogy éjszaka máshogy működnek, mint nappal, ez pedig egy elmélet szerint akadályozza a nyugodt alvást, és nem feltétlenül hat jól az emberi szervezetre.

Mit csinálnak a növények éjszaka?

A növények a napfény energiáját felhasználva fotoszintetizálnak, melynek során szervetlen anyagból szerves anyagot hoznak létre, illetve, melynek során szén-dioxidot vesznek fel a levegőből, és oxigént bocsátanak ki melléktermékként.

Ennek is köszönhető, hogy nagyon hasznosak a lakásban, a levegő minőségét előbbieken túl a páratartalom optimalizálásával is javítják, illetve szűrik a káros anyagokat, nem véletlen, hogy a NASA-nak is létezik listája arról, e szempontból melyek a leghatékonyabbak.

Éjszaka, illetve nagyon sötét helyeken azonban az előbb leírt folyamat fény hiányában nem működik, pontosabban megfordul, és a növény nem fotoszintetizál, hanem átvitt értelemben lélegzik, vagyis oxigént használ fel, és szén-dioxidot bocsát ki. Emiatt terjedt el a nézet, miszerint a hálószobában nem szabad növényeket tartani, azok ugyanis elnyelik az oxigént.

Ez azonban, ilyen formában nem több városi legendánál, és nincs semmiféle kézzelfogható bizonyíték a negatív hatásra, ez a mennyiség ugyanis olyan jelentéktelen, hogy semmiféle káros hatása nincs, sőt, a nappal kibocsátott oxigénmennyiséget nézve a mérleg bőven pozitív.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ebből a szempontból tehát egyáltalán nem kell aggódni, ha van egy-két szobanövény a hálószobában, sokkal nagyobb ártalmat jelent például az, ha lefekvés előtt, illetve reggel nem szellőzteted ki alaposan a szobát, és cseréled az elhasználódott levegőt.

Létezik egy másik nézet is, mely más szempontból nem javasolja a növényeket a hálóba, ez pedig a több ezer éves, keleti térrendezési tudományé, a feng shuié, melynek szakértői szerint a növényeket folyamatosan a növekedés és mozgás energiája veszi körül, így nem alkalmasak támogatni azt a csendes, nyugvásra késztető energiát - sőt, kioltják azt -, amire a hálóban szükség lenne.

Ha egyetértesz a feng shui elveivel, fontold meg a fentieket, más esetben azonban ne tarts a kis zöld csodáktól, arra azonban figyelj, hogy mérgező, allergizáló növényeket ne tarts a hálóban, mint ahogyan olyanokat se, melyeket esetleg nem természetes szerekkel kezeltél.

Ezt is szeretjük