Ne dobd ki a kopott bútort! 500 forintból újjávarázsolhatod
Néhány perc alatt
Mielőtt elkezdesz új bútorra gyűjtögetni, próbáld ki tippjeinket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a régi bútor már kissé megkopott, nem ragyog olyan szépen, vagy karomerősítőnek használták a macskák, nem kell rögtön új szekrényre gyűjteni, néhány filléres házi praktikával még megmentheted a viseltes darabokat is.

Ez a megoldás nemcsak olcsóbb és környezettudatosabb, de a falemezekkel együtt sok szép emléket is konzerválhat, ha például a nagymamádtól örökölt íróasztalt újítod meg vele.

Karcolások, horpadások, foltok

A régi bútorokon gyakran jelennek meg apró karcolások, sérülések a lakk- vagy festékrétegen. Ezeket a kis csikarásokat egyszerűen eltüntetheted, ha fogsz egy darabka zsírkrétát, aminek a színe megegyezik a bútoréval, és egy hajszárító vagy a mikró segítségével megmelegíted.

Vigyázz, az olvadt zsírkrétát csak papíron keresztül fogd meg, nehogy megégesse a kezedet! Kend át a sérült területet a folyóssá vált rajzeszközzel, majd várj néhány pillanatot, amíg megszilárdul.

Ezután egy nagyon finom polírozóval dörzsöld át a felületet, hogy újra csillogjon a bútor. Ha nem túl mély a sérülés, megfelelő árnyalatú cipőpasztával is próbálkozhatsz. Ha víz ömlött a fára, és foltot hagyott, dörzsöld be egyszerű fogkrémmel, majd töröld le egy puha ronggyal.

Ha a vendégeid az asztalra tették a poharaikat, és azok karikás lenyomatokat hagytak a fán, készítsd el a következő krémet: keverj el egy teáskanál vajat, egy teáskanál majonézt és egy kevés cigarettahamut. Bizarrul hangzik, és látványnak sem a leggusztusosabb, de a pohárnyomokat garantáltan eltünteti a fáról.

A bútorok tologatásakor, vagy ha a gyerekek indiánosdit játszanak, könnyen megsérül a fa. A benyomódásokat legegyszerűbben úgy tüntetheted el, ha nedves rongyot terítesz a sérülésre, majd egy közepesen meleg vasalót teszel rá, vigyázva, hogy magával a bútorral ne érintkezzen a forró felület. A nedvesség és a hő hatására a fa rostjai megduzzadnak, visszanyerik régi formájukat és kitöltik a mélyedést.

Portalanítás, fényezés

Ha a hibákat és a karcolásokat eltüntetted, fényesítsd ki a bútort, így tényleg olyan lesz, mintha nemrég hoztad volna el az üzletből. Ehhez először is meg kell szabadulnod a vastag porrétegtől, ami hajlamos beleenni magát a fába - a legjobb, ha almaecetbe mártott ronggyal mosod le a szekrényt vagy asztalt, lakkozott bútorok esetében pedig nedves rongy helyett méhviaszt használj, így egy csapásra megoldod a fényezést is.

A fényezetlen bútorok is szép, matt felületet kapnak, ha a világosakat tikfaolajjal, a sötétebbeket pedig lenolajjal törlöd át. Ha olyan szerencsés vagy, hogy diófa bútorod van, ne hanyagold el, akármilyen régi is, egy kis törődéssel különösen szép - és értékes - dísze lehet az otthonodnak.

Miután alaposan portalanítottad, simítsd át egy kevés tejjel, hogy még jobban kiadja a színét és a fa erezetét. Ha valahol karcolást vagy sérülést látsz rajta, vágj félbe egy dióbelet, és azzal dörzsöld be.

A tölgyfa is visszanyeri régi fényét, ha egy liter sörből és egy teáskanál bogáncsolajból álló keverékkel törlöd át. A pácolt felületeket egy pohár lenolaj és egy teáskanál só keverékével töröld át - nemcsak a régi, beszáradt foltokat távolítja el maradéktalanul, de a megkopott fényt is feléleszti.

Akkor se aggódj, ha nem értékes fabútorok, csak egy régi, furnérlemezből összeállított szekrény ácsorog a nappaliban - egy különleges háziszerrel ezt is megfiatalíthatod. Keverj össze egy rész szűrt citromlét tíz rész olívaolajjal, töltsd zárható üvegbe, és rázd alaposan össze. Csepegtess a keverékből egy keveset egy vattacsomóra, majd a pamacsot tekerd egy lenvászonba, és ezzel polírozd át körkörösen a furnért - ismét ragyogni fog a régi bútor.

Ezt is szeretjük