Kimegy a NAV a lakásodra, és ezt írja össze: így működik a módszerük
Így zajlik az adóhatóság helyszíni látogatása.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A többség valószínűleg hallott már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által végrehajtott helyszíni szemléről, talán kevesebben tudják azonban, hogy ez pontosan mit takar, és miként zajlik le.

Érdemes azonban tisztában lenni a folyamat részleteivel, már csak azért is, mert pozitívabb eredménnyel zárulhat, ha alaposan felkészülsz rá.

Mikor tartanak helyszíni szemlét?

A NAV helyszíni szemléje többek között az ingatlanvásárlással kapcsolatos illetékfizetési kötelezettséggel függhet össze, amelyet az ingatlan forgalmi értéke után kell megfizetni. Amennyiben azonban az okiratban nem tüntetik fel a forgalmi értéket, vagy az adóhatóság szerint a bejelentett érték nem felel meg a valóságnak, a NAV munkatársai a helyszínen állapítják azt meg helyszíni szemle formájában.

Mit mérnek fel?

A szándékról a NAV a lakásvásárlást követő időszakban bármikor küldhet levelet. A helyszíni szemle nem jelent ellenőrzést, sokkal inkább adatgyűjtést, melynek során felmérik az ingatlan főbb paramétereit, legyen szó az alapterületről, a fizikai állapotról, a közművekkel való ellátottságról, az esetleges melléképületekről, tehát gyakorlatilag hasonló munkát végeznek, mint az értékbecslő.

Készülj számlákkal és fotókkal!

A szemle során a szemlét végző jegyzetel, illetve fényképeket is készít, továbbá kérdéseket is feltehet az ingatlannal kapcsolatban. Nagyon fontos, hogy ha a megvásárolt ingatlan eredeti állapotához képest felújításokat, átalakításokat végeztetek, legyenek kéznél azt ezt igazoló számlák, emellett érdemes készülni az eredeti állapotot bemutató fotókkal is.

Csökkenhet, de növekedhet is az illeték mértéke

Az adatgyűjtés végeztével javaslat készül a forgalmi értékre vonatkozóan, melyet értékelő bizottság véglegesít, majd írásban értesítenek arról - körülbelül egy hónap elteltével -, megállapítottak-e illetékkülönbözetet.

A helyszíni szemle során az is előfordulhat, hogy alacsonyabb forgalmi értéket, illetve kisebb összegű illetéket állapítanak meg, ugyanakkor az is, hogy magasabb összegre kell számítanod. A NAV honlapja szerint eltérő értéket körülbelül az esetek 25-30%-ánál állapítanak meg.

Ezt is szeretjük