Nagy kád-körkép
Melyiket válaszd?
Bár manapság sokan megelégednek egy zuhanyfülkével, a kád még mindig szerves része a fürdőszobának. Segítünk választani!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A fürdésnek már az ókorban is nagyobb jelentőséget tulajdonítottak annál, mintsem hogy egyszerű tisztálkodási módnak tekintsék.

A lelki megtisztulás mellett a testi higiénia egyaránt fontos volt, a fürdők látogatása pedig mindennapos tevékenységnek számított. Bár a fürdőzés akkor még elsősorban társadalmi funkciója miatt volt lényeges, ezzel egyidőben a pihenést is szolgálta.

Még ma is népszerű

A fürdés élménye azóta sem veszített népszerűségéből, csupán a ma embere ritkábban engedheti meg magának, hogy órákig üldögéljen a kádban. Ennek ellenére a kádak mindig is fontos kellékei lesznek az otthonoknak, ráadásul a gyártók minden igényt kielégítenek. Számtalan méretben és színben, különböző alapanyagokból és egyedi tervek alapján készült változatokkal találkozhatsz az üzletekben, mielőtt azonban kádvásárlásra szánod magad, tájékozódj a jelenleg forgalomban lévő termékekkel kapcsolatban, hiszen ami szép, nem biztos, hogy jó, és az "elérhető ár" kategóriáján belül is vannak eltérő minőségű termékek!

Fontos, hogy a kád megfeleljen esztétikai elvárásaidnak, emellett azonban az is lényeges, hogy olyan terméket vegyél, ami az elkövetkezendő években nem szorul sem cserére, sem javításra, hiszen egyik sem olcsó dolog, ráadásul mindkettő számos kellemetlenséggel jár. Lényeges tehát a minőség, emellett pedig az, hogy milyen alapanyagból készült kádat vásárolsz, hiszen bizonyos tulajdonságok léte vagy nem léte éppen ettől függ!

Az acéllemezes és a zománcos

Az acéllemezből készült kádak az imént említett tulajdonságok tekintetében igencsak hagynak kívánnivalót maguk után, mégis ezek a típusok a legelterjedtebbek. Hőtartó képességük nem túl jó, ezért gyorsan és könnyen lehűlnek, ráadásul zajelnyelő képességük sem kielégítő.

Jó, ha tudod!
Acélkád és acélkád között is vannak azért minőségbeli különbségek, ezért vásárlás előtt feltétlenül tájékozódj azzal kapcsolatban, hogy valóban megfelelő vastagsággal rendelkezik-e az adott termék! A túl vékony lemez - ha vastagsága kevesebb 3 mm-nél - következménye ugyanis nemcsak a gyors lehűlés lehet, hanem bizonyos mértékű deformálódáshoz is vezethet, ami használati és esztétikai szempontból sem előnyös.

Kevésbé kényesek a zománcozott öntöttvas kádak, melyek alapanyaguknak köszönhetően nemcsak jó hőtartók és zajelnyelők, hanem tartósabbak, és a teherbírásuk is nagyobb. Egyetlen hátrányuk, hogy a zománcozott felület egy idő után sérülékennyé válhat, ez azonban újrafestéssel javítható.

A jelen kádja: az akril

A fürdőkádak közül jelenleg a legkorszerűbbnek és a legkeresettebbnek az akrilkádakat tekintik. Jóval könnyebbek társaiknál, könnyen tisztántarthatóak, és hosszú élettartammal rendelkeznek. Fényüket sokkal tovább megőrzik, így később sincs szükség az újrafestésükre. Amellett, hogy tapintásuk kellemes, a komfortérzetet tovább fokozza, hogy rendkívül jó zajelnyelési tulajdonságokkal rendelkeznek, és a meleget is sokkal tovább megőrzik. Számos színben, formában és felületi kiképzéssel gyártják, így egyedi igények kielégítésére a legalkalmasabb típus.

Mit és mennyiért?

Az öntöttvason, az acélon és az akrilon kívül még számos más anyagból – természetes kőből, márványból vagy üvegből - is készülnek kádak, ezek azonban már valamivel exkluzívabbak, és áruk is magasabb. Ha azonban nem szeretnél túl sokat költeni, akkor tanácsos a szaküzletek fürdőszoba-osztályának csak azon a részén nézelődni, ahol az acéllemez kádakat árulják, ezekhez a termékekhez ugyanis már 8-10 ezer forinttól hozzájuthatsz.
Ha azonban az akrilkádak előnyeit szeretnéd élvezni, akkor vastagabb pénztárcával kell vásárolni indulnod, áruk ugyanis 30 ezer és 80 ezer forint között mozog, sőt a kétszemélyes, sarokba helyezhető darabokért helyenként akár 160 ezer forintot is elkérhetnek.

Fontos tudni továbbá, hogy számos üzletben a feltüntetett ár nem tartalmazza az egyes típusokhoz szükséges előlapot és tartólábat, ami további költségeket jelent – efelől még időben érdeklődj!

Miután alaposan végiggondoltad, hogy a fürdőszoba méretéhez igazodva mekkora és milyen típusú kádra van szükséged, keress fel valamilyen szaküzletet! Nemcsak segítséget és hasznos tanácsokat kaphatsz, hanem biztosan minőségi és hosszú élettartamú terméket.

Ezt is szeretjük