A műbőr kanapé álomszépen felújítható ezzel a házi módszerrel: a foltokat és a beszürkülést is kihozza
A műbőr kanapé tisztítására remek módszert ismertetünk.

muborkanape
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szép és elegáns, de a műbőr kanapét nem csak azért vesszük, hogy nézzük. Nap nap után le is ülünk rá, és ezáltal koszolódhat, foltos lehet, beszürkülhet.

Látván a lestrapált ülőalkalmatosságot, mindenki azt a kanapét sírja vissza, amiért anno fizetett. Elkeseredni azonban nincs ok, mert a helyzet nem menthetetlen.

Mivel kell tisztítani a műbőr kanapét?

Fontosabb kérdés, mivel nem szabad. Ne tisztítsd súrolószerrel, mert attól megrepedezhet az anyag, és ne tisztítsd alkohollal, sem erős, fertőtlenítő hatású szerekkel, mert kiveheti a kanapé színét. Ne alkalmazz a bőr tisztítására alkalmas szereket sem, hiszen két teljesen különböző, csak ránézésre hasonló anyagról van szó: a műbőr PVC, poliuretán és poliamid alapanyagú mesterséges anyag, ellentétben a természetes bőrrel.

A boltokban kaphatók kifejezetten műbőr kanapé tisztítására és ápolására szolgáló szerek, de ha valaki nem szeretné vegyszerekkel tisztítani a kanapéját, akkor folyamodhat kevésbé agresszív és pénztárcakímélőbb házi módszerhez is.

A foltok és elszürkülés ellen bevethető egy puha, fehér színű radír. A radírral közvetlenül veheted kezelésbe a kanapét elcsúfító foltokat.

Ha a radírozás kész, jöhet az a módszer, amit a legtöbben dicsérnek és alkalmaznak: az egyszerű mosogatószeres vagy színkímélő - nem fehérítő hatású - mosószeres, meleg vizes áttörlés. Előbbi esetében 4 liter vízhez 1 teáskanálnyi, utóbbi esetében 4 liter vízhez 1 evőkanálnyi szükséges a kíméletes tisztításhoz. Zárd a műveletet tiszta vizes áttörléssel.

Hasznos lehet a háznál a baba- vagy kéztörlő kendő is. Ezt közvetlenül a műbőrkanapé szennyeződése után érdemes alkalmazni. Ha bármilyen folt - étel, tinta, kávé - kerül a kanapéra, minél gyorsabban letörlöd, annál jobb. Így valószínűbb, hogy nem lesz maradandó.

Hogyan kell tisztítani a műbőr kanapét?

Először is porszívózd le a kanapé felületét, beleértve a kisebb réseket, behúzásokat, redőket is.

Bármivel is tisztítod a kanapét, mindig végezz színpróbát. Keress egy olyan részt, ami kevésbé látható, és végezd el a kis területen a tisztítást, majd várj 20-30 percet, hogy lásd, változott-e, fakult-e a kanapé színe.

A takarítást puha pamutanyagú törlőruha segítségével legjobb végezni. A rongyot nedvesítsd be, és körkörös mozdulatokkal, óvatosan menj végig a felületen. Fontos, hogy ne áztasd a kanapét, alaposan csavard ki a törlőruhát!

A cikk az ajánló után folytatódik

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Végezetül töröld át száraz ruhával is, és nyiss ablakot. A kanapét nem szabad hajszárítóval szárítani, hanem hagyni kell, hogy maga száradjon meg.

A műbőrt nem kell olajozni, sőt! A bőrbevonattal ellentétben nem puhítja és ápolja, hanem csúnyán foltossá és csúszóssá teheti a felületet. A mesterséges anyag nem tud mit kezdeni az olajjal. Ha mindenképp kezelni szeretnéd valamivel, kérj speciális terméket egy szaküzletben.

Megelőzés

Természetesen nem mi vagyunk a kanapéért, hanem a kanapé van értünk, és valószínűleg senki sem szándékozik arra feltenni az életét, hogy a kanapéja makulátlan maradjon. A görcsös óvatosság árnyékot vet az otthoni kényelemre.

Érdemes azonban egy-egy apróságra figyelni. Hazaérvén érdemes rögtön otthoni ruhára váltani, mivel a nadrág, amiben a tömegközlekedésen ültünk, bepiszkolódott. Rengeteg szennyeződés - és baktérium - kerül rá a buszok és metrók üléseiről, még ha szabad szemmel nem is látjuk. Ha mindennap így ülünk a kanapéra, lassacskán beszürkül.

A kék, fekete és egyéb élénk árnyalatú farmernadrágok is elszínezhetik a kanapét idővel: még egy ok lecserélni, amikor hazaértünk.

Egyértelmű, hogy nem azért vesz az ember egy szép kanapét, hogy letakarja, de ez is sokat segíthet. Kerülhet pléd csak az ülőfelületre is, hiszen ez a rész piszkolódik leghamarabb. Szerezz be egy olyat, amelyik színben azonos a kanapéval, így nem fog elütni, vagy válassz egyet, amelyiknek a mintája épp illik a lakás stílusához. A kanapétisztítás nagyobb projekt, a pléd viszont könnyedén mosható időről időre.

Abban az esetben, ha kisgyerek is él a lakásban, mindenképp tanácsos 2-3 évre kanapétakarót alkalmazni, mert a kicsi egy pillanat alatt összefirkálhatja egy filctollal.

Amennyiben állat is él a lakásban, aki felmehet rá, a kanapé ugyancsak hamarabb szürkülhet. Kiváltképp akkor igaz ez, ha az állat kutya, mert az napjában többször megfordul az utcán. Alapvetően a lakás tisztasága miatt is fontos, hogy a gazdi megtörölje a kedvence lábát, miután felért, de ez a kétperces művelet a kanapé tisztán tartásában is segíthet. A kellő gyakoriságú fürdetés ugyanígy fontos.

Végül egy extra tanács: a műbőr színét vesztheti, ha erős, direkt napsütés éri. Érdemes úgy elhelyezni, hogy soha ne tűzzön rá a nap, különösen ne az egyik felére, hiszen úgy egy idő után felemás lesz az ülőalkalmatosság színe, ettől a folttól pedig egyetlen tisztítószer sem szabadít meg.

Szobanövények penész ellen

A penésszel is sokaknak meggyűlik a baja: segíthet megelőzni, ha olyan szobanövényekkel szépítjük a lakást, amelyek meggátolják a penészedést.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük