Így zsírtalanítsd a mosógépet: tedd meg, mielőtt komoly baj történne

Nem csak a vízkőmentességről szükséges gondoskodni.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A mosógép belsejében lerakódott szennyeződések egyrészt ronthatják a mosás minőségét is, hiszen kellemetlen szagúakká válhatnak tőlük a ruhák, piszkosak maradhatnak, vagy éppen újak szennyeződések kerülhetnek rájuk, másrészt azonban akár el is lehetetleníthetik a mosást, ugyanis könnyen tönkretehetik a gépet, és csökkenthetik élettartamát.

Elengedhetetlen tehát a folyamatos, rendszeres karbantartás, a szűrő tisztításán túl például vízkőmentesítésre is szükség van, amelyet a legegyszerűbb ecettel elvégezni - kattints ide, ha kíváncsi vagy a menetére -, emellett azonban a mosógép zsírtalanítása is időszerűvé válhat.

Miért kell zsírtalanítani a mosógépet?

A mosógépbe a ruhákról is kerülhetnek olajos-zsíros szennyeződések, amelyek idővel lerakódhatnak a készülék belsejében, gyakoribb azonban, hogy a takarítás során használt rongyok, törlőkendők, konyharuhák felületéről kerülnek ilyen szennyeződések nagyobb mennyiségben a gépbe, vagy éppen azáltal, ha valaki gyakran mos például a munkásruhát.

De ugyanúgy szükség lehet a mosógép zsírtalanítására akkor is, ha túl sok öblítőt használsz, vagy rendszerint folyékony mosószert alkalmazol, ezáltal pedig nyálkás, ragacsos szennyeződés fordul elő a gépben. Mindezek a vízkőhöz hasonlóan csökkenthetik a mosógép élettartamát, nem beszélve arról, hogy a ruhákra is átkerülhetnek.

Érdemes trisót használni

A fél kilogrammos kiszerelésben már néhány száz forintért kapható, népszerű házi szer, a vízlágyító és zsíroldó hatásáról is ismert trisó nem véletlenül számít népszerűnek a mosógép zsírtalanítása terén, amellett ugyanis, hogy olcsó, egyetlen átmosás is elég ahhoz, hogy hasson, és sokáig ne is legyen rá újra szükség.

A trisós átmosás során a fehér porból három evőkanálnyit célszerű a mosószer adagolójába, míg kettőt a dobba tenni, majd egy üres mosást kell elindítani 90 Celsius-fokon.

Ezt tedd a mosógépbe! 6 dolog, amiről nem is hinnéd, milyen jót tesz

Nézegess képeket!

Elolvasom

A trisós átmosás nagyon makacs szennyeződések esetén is segítséget jelenthet, nem árt azonban tudni, hogy a környezetbarátabb alternatívának számító ecetes átmosás is alkalmas lehet a zsírtalanításra, amennyiben nem mosol túl gyakran olajos-zsíros holmikat, célod pedig inkább a megelőzés. Fontos, hogy évente egy-két alkalomnál többször ne mosd át trisóval a gépet, az ugyanis már többet árt, mint használ.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük