Így zsírtalanítsd a mosógépet: tedd meg, mielőtt komoly baj történne

Nem csak a vízkőmentességről szükséges gondoskodni.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mosógép belsejében lerakódott szennyeződések egyrészt ronthatják a mosás minőségét is, hiszen kellemetlen szagúakká válhatnak tőlük a ruhák, piszkosak maradhatnak, vagy éppen újak szennyeződések kerülhetnek rájuk, másrészt azonban akár el is lehetetleníthetik a mosást, ugyanis könnyen tönkretehetik a gépet, és csökkenthetik élettartamát.

Elengedhetetlen tehát a folyamatos, rendszeres karbantartás, a szűrő tisztításán túl például vízkőmentesítésre is szükség van, amelyet a legegyszerűbb ecettel elvégezni - kattints ide, ha kíváncsi vagy a menetére -, emellett azonban a mosógép zsírtalanítása is időszerűvé válhat.

Miért kell zsírtalanítani a mosógépet?

A mosógépbe a ruhákról is kerülhetnek olajos-zsíros szennyeződések, amelyek idővel lerakódhatnak a készülék belsejében, gyakoribb azonban, hogy a takarítás során használt rongyok, törlőkendők, konyharuhák felületéről kerülnek ilyen szennyeződések nagyobb mennyiségben a gépbe, vagy éppen azáltal, ha valaki gyakran mos például a munkásruhát.

De ugyanúgy szükség lehet a mosógép zsírtalanítására akkor is, ha túl sok öblítőt használsz, vagy rendszerint folyékony mosószert alkalmazol, ezáltal pedig nyálkás, ragacsos szennyeződés fordul elő a gépben. Mindezek a vízkőhöz hasonlóan csökkenthetik a mosógép élettartamát, nem beszélve arról, hogy a ruhákra is átkerülhetnek.

Érdemes trisót használni

A fél kilogrammos kiszerelésben már néhány száz forintért kapható, népszerű házi szer, a vízlágyító és zsíroldó hatásáról is ismert trisó nem véletlenül számít népszerűnek a mosógép zsírtalanítása terén, amellett ugyanis, hogy olcsó, egyetlen átmosás is elég ahhoz, hogy hasson, és sokáig ne is legyen rá újra szükség.

A trisós átmosás során a fehér porból három evőkanálnyit célszerű a mosószer adagolójába, míg kettőt a dobba tenni, majd egy üres mosást kell elindítani 90 Celsius-fokon.

Ezt tedd a mosógépbe! 6 dolog, amiről nem is hinnéd, milyen jót tesz

Nézegess képeket!

Elolvasom

A trisós átmosás nagyon makacs szennyeződések esetén is segítséget jelenthet, nem árt azonban tudni, hogy a környezetbarátabb alternatívának számító ecetes átmosás is alkalmas lehet a zsírtalanításra, amennyiben nem mosol túl gyakran olajos-zsíros holmikat, célod pedig inkább a megelőzés. Fontos, hogy évente egy-két alkalomnál többször ne mosd át trisóval a gépet, az ugyanis már többet árt, mint használ.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük