4 dolog, amit muszáj tudnod, mielőtt mosógépet veszel: ne csak az árát nézd!

Ne csak az ár és a méret legyen mérvadó, ha mosógépet veszel!

mosogep-vasarlas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha mosógépedet már nem érdemes javítani, új készülékre van szükséged, fontos, hogy körültekintően válassz az új modellek között! Természetesen elsőként azt kell lemérned, hogy mekkora helyet is foglalhat el a lakásból.

Másodikként általában azt kell eldöntened, hogy elöl- vagy felültöltős legyen. Előbbiek elsősorban akkor javasoltak, ha polc vagy pult alá kerül a gép, utóbbiak pedig abban az esetben előnyösek, ha kis alapterületű fürdőszobába szeretnéd elhelyezni a masinát. Ha mindezzel megvagy, még akkor is javasolt végiggondolni néhány további szempontot.

Milyen zajszinten dolgozik a mosógép?

A zajszint olyasmi, amit a legtöbben csak sokadik szempontként, vagy egyáltalán nem is néznek meg vásárlás előtt. Pedig ha helyhiány miatt csak a konyhában fér el a mosógép, nagyon is fontos lehet, mekkora zajt csap egy közös családi vacsora idején. Akkor is lényeges, ha kisgyerek van a családban, és esetleg a délutáni alvásidő alatt használod a mosógépet. A csendesnek számító gépek 45 decibel körüli zajt bocsátanak ki mosás közben - ez nagyjából a hűtő búgásához mérhető hangerő -, és centrifugálás idején is legfeljebb 70 decibellel dolgoznak.

Mennyi ruhát mosol?

A mosógépek különböznek a tekintetben, hogy egyszerre mekkora ruhamennyiség mosására alkalmasak. A kisebb, olcsóbb típusok jellemzően 5 kilogramm ruhával bírnak el, a nagyobb, drágább típusok azonban már 7, sőt akár 12 kilogramm ruhatöltetet is megtisztítanak egy mosás során. Egy-két főre elegendő az 5 kilogramm ruhatöltet-kapacitás, egy két-három gyerekes család esetében azonban már mindenképpen érdemes olyan típust választani, mely elbír egyszerre 7 kilogramm feletti ruhamennyiséggel is. Ha túl kicsi gépet választasz, gyakran kell majd bekapcsolnod, így sok energiát fogyasztasz, ha azonban túl nagy a mosógép kapacitása, az szintén gazdaságtalan - annak ellenére, hogy léteznek ma már fél töltetet mosó programok is.

Milyen energiaosztályú gépet válassz?

B energiaosztályú gépet napjainkban már csak a mosó-szárító gépek között találsz. Mosógépek között az Európai Unióban már évek óta nem lehet A+ energiaosztályúnál alacsonyabb besorolásút kapni. Ha egy főre mosol, elegendő az A+ kategóriájú gép, ha azonban családi felhasználásról van szó, és várhatóan sokat megy majd a gép, hosszú távon előnyösebb az A+++ energiaosztályú modellek közül választani. Ezek a gépek 20%-kal kevesebb energiát fogyasztanak, mint az A+-os társaik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szárítófunkcióra szükséged van?

Ha otthonod kicsi, rosszul szellőző, esetleg a falak penészedésre hajlamosak, talán érdemes beruháznod egy szárítófunkcióval bíró mosógépre. Bár energiatakarékosság szempontjából előnyösebb, ha külön szárítógépet használsz, ha a helyhiány problémát jelent, ez nyilván nemigen jön számításba. Amit a plusz víz- és áramfogyasztáson kívül mindenképpen tudnod kell, hogy ezek a gépek a mosott ruha mennyiségének felét képesek csak megszárítani. Amennyiben nem futja mosó-szárító gépre, vagy valamiért idegenkedsz tőle, válassz olyan mosógépet, mely magas fordulatszámon centrifugál. A jelenlegi típusok csúcssebessége 1500-1600-as fordulatszám. Így a centrifugálást követően a ruhák szárítón töltött ideje jelentősen lerövidül.

Spórolj egyszerűen!

A következő egyszerű trükkök segítségével itt-ott könnyedén lecsíphetsz néhány ezrest a havi kiadásokból.

Képek: Getty Images

Ezt is szeretjük