Hogy kell kivenni a mosógép szűrőjét? Mutatjuk a tisztítás lépéseit

Gyakran a szűrő tisztításán vagy annak hiányán múlik a ruhák illata és tisztasága.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mosógép szűrője igen fontos feladatot lát el, egyfajta csapda a mosógépbe kerülő idegen tárgyak számára, csakúgy, ahogy az a szöszök, bolyhok, állati szőrmaradványok szempontjából is, melyek fennakadnak rajta, mielőtt a mosógép olyan részeibe juthatnának el, ahol nagyobb kárt okozhatnak.

A nagyobb kár alatt lehet eltömődést is érteni, a keményebb, nagyobb tárgyak azonban - amilyen például egy fémgomb vagy pénzt - meg is sérthetik az alkatrészeket, és kárt tehetnek például a szivattyúban is, ami miatt tönkre is mehet a gép.

Ha mindez hosszabb ideig a szűrőben marad, további kockázatot jelent, ami nemcsak a berendezés élettartamát csökkentheti, de a mosás minőségét is rontja. Ha a szűrő eltömődött, a víz sem folyik majd át rajta megfelelően, a gép nem centrifugáz majd jól, és a ruhák sem tisztulnak úgy, ahogy kellene, piszkosak, kellemetlen szagúak maradhatnak. Mindez azonban egy csapásra megszüntethető, ha megtisztítod a szűrőt.

szuro-helye

A szűrő kicsavarása és megtisztítása

A mosógép szűrője általában a gép első borításának alján található jobb vagy bal oldalon, a helyét pedig könnyű észrevenni, a burkolat ugyanis is megtörik, általában négyszög vagy kör alakban, de van, hogy a teljes alrészt le kell pattintani. A fedél eltávolításában válik láthatóvá maga a szűrő, ehhez azonban akár csavarhúzóra is szükség lehet. Vannak emellett olyan mosógépek is, amelyeknél a dobon belül található a szűrő.

Ha eltávolítottad a fedelet, az alatta található szűrőt ki kell csavarni: meg kell fogni, majd a megfelelő irányba tekerni és kiemelni - az irányt gyakran jelzik a gépen. Vigyázz a csavarással, egy idő után húzni is kell, ha ugyanis csak csavarod, könnyen lehet, hogy csak a foglalatot csavarod le. Mielőtt azonban kicsavarnád, készíts alá tepsit vagy tálat, illetve törölközőt, ugyanis valamennyi víz kifolyik majd belőle. Érdemes lassan kiemelni, hogy ne hirtelen loccsanással távozzon a vízmennyiség.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szűrő megtisztítása egyáltalán nem bonyolult, és nincs szükség hozzá speciális szerekre, egyszerűen csak folyó víz alá kell tartani, és lepucolni róla a szennyeződéseket. Ha különösen makacsok, egy régi fogkefére is szükség lehet, mellyel óvatosan letisztogathatod. Ha a szűrő tiszta, nincs más dolgod, mint visszahelyezni, a folyamat ebben az esetben is ugyanaz, csupán fordítva. Ügyelj rá, hogy kellőképp megszorítsd visszacsavarás után, ha ugyanis nem teszed, lehet, hogy szivárogni fog a víz.

Milyen gyakran van rá szükség?

Azt, hogy milyen gyakran kell tisztítani a szűrőt, ki kell tapasztalni, függ ugyanis a mosás gyakoriságától, a mosási szokásoktól is, többek között attól, milyen gyakran mosol olyan darabokat, melyek nagyon szöszölődnek, vagy például mosol-e rendszeresen olyan plédeket, amelyek házi kedvencedéi. Érdemes eleinte akár néhány mosásonként is ellenőrizni, milyen állapotban van a szűrő, ha pedig makulátlan, elég ritkábban, míg meg nem találod az ideális időintervallumot.

Ha hosszú idő után először tisztítod a szűrőt, érdemes egy ecetes átmosással zárni a műveletet, hogy valóban tökéletesen tiszta legyen a mosógép: 20%-os ecetből tölts annyit a mosószer-adagolóba, amennyi belefér, majd indíts egy 90 Celsius-fokos, üres mosást. Ha nagyon vízkövesnek érzed a gépet, az is jó megoldás, ha a dobba töltesz egy liter ecetet, majd ugyanígy elindítasz egy mosást.

Ezt is szeretjük