Meddig szabad használnod a mosogatószivacsot?

Dobd el, mielőtt még megfertőz!

Az egyik legszennyezettebb eszköz.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A konyhai szivacs otthonod kórokozók szempontjából egyik legfertőzőbb helyét jelentheti, a szennyeződések és a nedves közeg ugyanis ideális terepet jelent a baktériumok gyors szaporodásához.

A szivacsot ezért érdemes gyakran cserélni, ugyanakkor léteznek praktikák arra vonatkozóan is, miként lehet a használat időtartamát - ha csak kismértékben is - némiképp meghosszabbítani.

Így hosszabbíthatod meg az élettartamát

A mosogatószivacsot nyilván senki nem akarja eldobni néhány használat után, érdemes ezért tisztában lenni egy-két hasznos praktikával a fertőtlenítés terén, melyeket érdemes lehet akár naponta is bevetni.

Ha szeretnéd felfrissíteni és fertőtleníteni a szivacsot, érdemes szódabikarbónás vízbe áztatnod - a receptet ide kattintva találod meg -, emellett még kutatók is javasolják a szivacs mikrohullámú sütőben való fertőtlenítését, napi két percen át tartó melegítés is elegendő ugyanis ahhoz, hogy a rajta található kórokozók 99%-a elpusztuljon. A szivacsot mindig vizesen tedd a készülékbe, szárazon soha, emellett győződj meg róla, hogy nem tartalmaz semmiféle fémes anyagot.

Amikor már nem húzhatod tovább

A szivacs már egy-két használat után hemzseghet a kórokozóktól, és bár előbbi praktikákkal némiképp kitolható alkalmazhatóságának ideje, fontos, hogy gyakran cseréld.

Sűrű használat mellett - illetve attól függően, milyen szennyeződéseket takarítottál vele - erre akár naponta, néhány naponta is szükség lehet, egy azonban biztos, mindenképp dobd ki, és ne kísérletezz a fertőtlenítéssel, ha már kismértékben is, de kellemetlen szaga van. Illetve tegyél ugyanígy, ha olyan munkafelületet vagy épp vágódeszkát takarítottál le vele, melyen nyers hús levével érintkezett.

Fontos továbbá, hogy a még használható szivacsot öblítsd, majd facsard ki mindig alaposan, illetve sose tárold nedves közegben. Ha arra is kíváncsi vagy, milyen gyakran célszerű cserélni és mosni a konyharuhát, kattints ide!

Milyen gyakran kell törölközőt és ágyneműt mosni? A legtöbbször feltett kérdések

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük