3 dolog, amivel megfelezheted a rezsit
Eleged van abból, hogy a fizetésed jelentős része a gázra, a vízre és az áramra megy el? Változtass! Szerezd be a következő tárgyakat, és spórolj!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok kicsi sokra megy, ez pedig az energiatakarékosságra fokozottan igaz. Olyan apró dolgokkal, hogy lekapcsolod a lámpákat azokban a helyiségekben, amelyekben nem tartózkodsz, vagy a stand by üzemmód kiiktatása, sokat tehetsz azért, hogy több maradjon a pénztárcádban.

Ezen kívül azonban még számos más lehetőséged van arra, hogy kordában tartsd az otthonod energiafelhasználását. A következő három dologgal például akár meg is felezheted a kiadásokat!

Felezd meg a vízszámlát: perlátor

Hogyan spórolhatsz úgy a vízzel, hogy azt csak a pénztárcád vegye észre? Bármennyire is meglepő, ennek a legegyszerűbb módja az, ha levegővel dúsítod.

Erre a legjobb eszköz a perlátor, egy olyan fémszövetes vízrendező, amely a folyó víz mozgásának energiáját használja fel ahhoz, hogy a vizet levegővel dúsítsa.

A perlátorral ellátott csapokból folyó víz mennyisége többnek tűnik, mint amennyi a valóságban, ráadásul tapintásra is lágyabb hatású.
A korszerű csaptelepek többségét már gyárilag ellátják perlátorral, de ez a hasznos kis eszköz csapteleptől függetlenül is beszerezhető. Csupán arra kell ügyelned, hogy a már meglévő csapod alkalmas legyen arra, hogy perlátorral szereld fel.

Szerezd be!
Perlátort szinte bármelyik műszaki üzletben találsz, ára egy-két ezer forint. Beszerezni pedig érdemes, hiszen az otthonod vízfogyasztását 30-40%-kal csökkentheted, ha perlátorral szereled fel a csapokat.

Le a vízkővel: vízkőmentesítő készülék

Magyarország egész területén komoly gondot jelent a kemény víz. A vízkő ugyanis nem csak a csövekben tehet kárt, hanem a mosógépekben, valamint a meleg vizet biztosító elektromos bojlerekben is.

Ez utóbbiak esetében a fűtőszálon tapad meg a vízkő, amelynek következtében a bojlernek a kelleténél jóval több elektromos áramra van szüksége ahhoz, hogy a kívánt hőfokra felmelegítse a vizet.
Mivel az árampazarlás nem tesz jót a pénztárcádnak, a bojlerek vízkőtelenítése pedig akár 10-15 ezer forintba is kerülhet, a megelőzésre kell különös hangsúlyt helyezned.
A vízkőmentesítő készülékek nem olcsók, ám használatuk mellett a mosógépedet, a bojlert és a csöveket is megmentheted. Titkuk abban rejlik, hogy elektromos impulzusokkal roncsolják a vízben lévő mészkőpelyheket, így a kemény vizet lágyabbá teszik, ráadásul a már lerakódott vízkövet is képesek feloldani. Bármilyen csőre ráköthetőek - akár utólag is -, üzemeltetésükhöz pedig csupán csekély áramra van szükség.

Ne fűts feleslegesen: termosztát

A mai energiaárak mellett fordíts elegendő figyelmet a hatékony fűtésre. A konvektorral rendelkező lakásokban a készülékek lecsavarásával spórolhatsz sokat az energián, ha azonban a lakásod egyedi fűtési rendszerrel rendelkezik, akkor érdemes beszerezned egy megbízható, programozható szobatermosztátot.
A termosztát előnye, hogy a kazánt automatikusan kikapcsolja, ha a helyiség hőmérséklete elérte a kívánt hőfokot, majd szükség esetén ismét bekapcsolja.

A programozható típusok előnye pedig, hogy későbbi időpontra is beállíthatók, így garantálhatod, hogy feleslegesen ne menjen a fűtés az otthonodban akkor, amikor arra nincs szükség.

Spórolni azonban csak olyan termosztátokkal tudsz, amelyek valóban pontosak, azaz érzékenységük elég nagy ahhoz, hogy képesek legyenek valósan meghatározni a helyiség hőmérsékletét, ugyanakkor nem kapcsolgatják túl gyakran a kazánt sem.

Ezt is szeretjük