8 hatékony módszer a levéltetvek ellen

A legkörültekintőbben gondozott növényeket is megtámadhatják a levéltetvek. Módszereinkkel megszabadulhatsz tőlük!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A növények leggyakoribb kártevői a levéltetvek. Ezek az apró, általában zöld nedvszívók a virágokat, a hajtáscsúcsokat és a friss leveleket támadják meg, majd szívogatják a növényi nedveket, amitől a levelek foltosodni és torzulni kezdenek.

A tetvek mézharmatot választanak ki, ami vonzza a hangyákat, és elősegíti a gombabetegség és a korompenész kialakulását.

Mivel a levéltetvek okozta megbetegedések akár a növény pusztulásához is vezethetnek, fontos, hogy minél előbb leszámolj velük, és távol is tartsd őket a növényeidtől!

Vedd észre időben!

Nagyon fontos, hogy szemmel tartsd a növényeidet, és szükség esetén a lehető legrövidebb időn belül cselekedj. Ha úgy látod, hogy a levéltetvek még csak a növény egyes leveleit vagy ágait támadták meg, azokat bátran levághatod - ilyenkor nem szükséges feltétlenül vegyszerekhez nyúlnod. Mivel az apró kis élősködők a levelek fonákján éldegélnek, alaposan vizsgáld át a növényt, ha pedig már a permetezésre kerül a sor, akkor ezekről a részekről semmiképpen ne feledkezz meg.
A következő vegyszerek mind kiválóan alkalmasak a levéltetvek ellen:

  • Bio-sect
  • Chess 25 WP
  • Pirimor
  • Chinmix 5 SC
  • Cymbush 10 EC
  • Decis 2,5 EC
  • Metil-cotnion 25 WP
  • Sherpa
  • Talstar 10 EC

Védekezz természetesen a tetvek ellen!

Bár a levéltetvek elleni permetezőszerek között találni biológiai növényvédőszereket, még természetesebben bánhatsz el a nemkívánatos élősködőkkel a következő filléres praktikákkal.

Banánnal, dohánnyal

A levéltetvek áldozatává vált növény gyökerei köré helyezz szárított vagy felszeletelt banánhéjat 3-5 centiméter mélyen a földbe, és meglátod, a kis élősködők hamarosan elmenekülnek.

Ha úgy látod, hogy a levéltetvek már egészen elszaporodtak, a növényt állítsd a fürdőkádba, alaposan zuhanyozd le, és csak ezután kezd kezelni. A banán mellett hatásos a dohányból készült főzet is. Ehhez 10 dkg dohányt forralj fel egy liter vízben, majd alacsony lángon főzd még további egy-két órán át. A főzetet hagyd állni legalább 12 óráig, majd keverj el benne 2 dkg káliszappant. A főzetből két decit adj egy liter vízhez, és ezzel a híg oldattal permetezd a növényt.

Szalmiákszesszel, mosogatószerrel

A levéltetvek, legfőképpen a fekete fajták ellen a zuhanyozást követően hatásos fegyver a szalmiákszesz is. Ebből két evőkanálnyit oldj fel egy liter vízben, és ezzel az oldattal öntözd meg a növényt. Érdemes néhány nap múlva megismételned a kezelést, hogy biztosan megszabadulhass a kártevőktől. A zöld levéltetvek ellen bevethetsz mosogatószert is: ebből szintén elegendő kétkanálnyit feloldanod négy liter vízben, az oldattal azonban ne a növényt locsold, hanem a beteg leveleket mosd át.

Csalánnal, kamillával

A csalán nemcsak egyike a leghasznosabb gyógynövényeknek, hanem kitűnő ellenszere a levéltetveknek is. Érdemes frissen beszerezned, hogy valóban hatásos, mégis természetes permetezőszert készíthess belőle. A csalánból elég öt-tíz nagyobb levél: ezeket - kesztyűben - vágd fel apró darabokra, majd áztasd be egy liter vízbe nagyjából egy hétre. Ezután szűrd le, majd az oldattal tízszeres hígításban permetezd le a beteg növényeket. A csalán nemcsak elpusztítja a tetveket, de a növényt is erősíti.

A kamillából készült oldat szintén hatásos: fél kg szárított kamillát áztass 3 liter vízben néhány napig, majd szűrd le, és tízszeres hígításban permetezd vele a növényt.

Paradicsomlével, fokhagymával

A paradicsomot ki nem állhatják az apró kártevők, főleg akkor, ha a belőle készülő főzethez nem csak a leveleket és a szárat használod fel, hanem egy-két termést is. Összesen fél kilogrammnyi paradicsomszárat és egy paradicsomot főzz egy óráig vízben. Szűrd le, adj hozzá 4 dkg káliszappant, és hígítsd fel három liter vízzel, majd az így készült oldattal permetezd a növényeket.

A fokhagyma is kitűnő fegyver, ráadásul főzni sem szükséges: dugj néhány gerezdet a beteg növény földjébe, és meglátod, a gyökereken felszívódó aromától a levéltetvek hanyatt-homlok menekülnek majd.

Ezt is szeretjük