Milyen gyakran kell szőnyeget tisztítani?

Eddig halogathatod

Bár egy ideig húzhatod-halaszthatod, a szőnyegeket évente minimum egyszer ki kell tisztítani.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Legyen az padló-, rongy- vagy bármilyen más szőnyeg, időről időre szükséges alaposan kitisztítani. De vajon milyen időközönként esedékes a nagyobb volumenű takarítás?

Porszívózni heti több alkalommal is érdemes, de minimum két alkalom kell ahhoz, hogy a szőnyeg esztétikus és amennyire lehet, pormentes legyen. A nedves tisztítást ehhez képest jóval ritkábban is elég elvégezni, de nincs általános szabály, hogy a szőnyegtisztítás mikor esedékes. Esete válogatja ugyanis, hogy mitől, mikor szennyeződik be annyira a szőnyeg, hogy időszerűvé váljon a tisztítása.

Mitől függ, milyen gyakran kell takarítani?

Elsősorban attól, hogy milyen hatásoknak van kitéve a szőnyeg, és kik azok, akik érintkeznek vele. Olyan lakásokban, ahol rendkívül odafigyelnek a higiéniára, az évi egy szőnyegtisztítás elegendő.

Ahol ez már kevésbé valósul meg, érdemes gyakrabban tisztítani a szőnyeget. Ha például kutya, macska vagy más állat él a lakáson belül, vagy a lakásban élők rendszeresen cipővel járnak a szőnyegen, akkor a szőnyeget évente három-négy alkalommal is ki kell tisztítani, illetve tisztíttatni.

Az is emeli a szükséges tisztítások a számát, ha a lakásban kisbaba lakik. A picik ugyanis, miután mászni kezdenek, elég sokat és elég intenzíven érintkeznek a szőnyeggel, arról nem is beszélve, hogy a kezük, miután a szőnyeget érintette, gyakorta köt ki a szájukban. Bár a baktériumok kellenek az erős immunrendszer kifejlődéséhez, azért érdemes odafigyelni erre.

Hogyan kell helyesen tisztítani a szőnyeget?

Ha valakinek nem padlószőnyege van, az könnyedén elviheti a szőnyegét a tisztítóba. Közülük sem mindenki választja ugyanakkor ezt a megoldást, hiszen egyfelől macerás, másfelől elég drága is tud lenni. Érdemes odafigyelni azonban arra, hogy bizonyos anyagú szőnyegek, így például a természetes alapanyagból szőttek speciális tisztítást igényelnek, ezért ilyenkor jobb szakemberre bízni a dolgot.

Mi az az ágyazási bénulás? Képeken 8 veszélyes házimunka

Nézegess képeket!

Elolvasom

Otthoni tisztítás esetén segítség lehet egy szőnyegtisztító gép, melyet a leírása szerint, a porszívózáshoz hasonló mozdulatokkal kell alkalmazni. Kézi tisztításhoz praktikus egy kisebb kefe, akár egy direkt erre a célra beszerzett körömkefe, és egy lavór, amiben a vízzel elkevert tisztító folyadékot fel lehet habosítani.

Tisztítószerből mindig érdemes a minőségibbet választani, mivel azok a szőnyeget nem teszik fakóvá és durva tapintásúvá. Oda kell arra is figyelni, milyen anyagú - természetes vagy műszálas - szőnyegekhez készítették a folyadékot. Végül, de nem utolsósorban az is lényeges, hogy a tisztítást megelőzően egy kisebb, nem túl látványos felületen színpróbát végezz, nehogy a szer kivegye a szőnyeg színét.

Kinek a dolga a takarítás?

Nálatok ki takarít: te, a párod, esetleg mindent együtt csináltok? Megkérdeztük a témában az utca emberét is. Nézd meg a videót!

Mi történik, ha nem tisztítod a szőnyeget?

Ha szőnyegedet nem tisztítod ki időről időre, annak nem csupán esztétikai következménye lesz. Amellett, hogy a szőnyeg beszürkül, be is büdösödhet. A szőnyegben továbbá rengeteg apró atka él, melyek allergiát okozhatnak.

Ha szeretnéd elkerülni mindezt, mindenképp tisztítsd ki évente egy-négy alkalommal igény szerint a szőnyegedet. Ha úgy gondolod, nincs sem időd, sem energiád ezzel foglalkozni, maradj inkább egy szép laminált vagy fapadlónál, esetleg járólapnál, és ne tegyél szőnyeget a lakásodba.

Ezt is szeretjük