Ne csodálkozz, ha feljelent a szomszéd: 4 dolog, ami miatt rád hívhatja a rendőrséget

Tisztában vagy vele, mi számít csendháborításnak?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szinte mindenki tudja, hogy a tűzvédelmi szabályok be nem tartása, mások magánterületének bármilyen formában történő háborgatása vagy éppen az erőszakos viselkedés - legyen szó annak verbális vagy fizikai formájáról - nem fér össze a szomszédokkal való békés együttélés fogalmával, vannak azonban olyan területek, amelyekkel kapcsolatban nagyobb a bizonytalanság.

Ilyen például a csendháborítás kérdése is, amelyről sokan azt gondolják, egyedül az éjszakákra vonatkozik, a helyzet azonban ennél jóval bonyolultabb és összetettebb.

A csendháborítás szabálysértésnek minősül

2012. évi II. törvény szerint, aki lakott területen, az ott levő épületben vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetve a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, szabálysértést követ el.

Az önkormányzat és a házirend előírásai is mérvadók

Törvény írja tehát elő azt, hogy csendháborítással nem lehet megakadályozni senkit abban, hogy gyakorolja a pihenéshez és a magánélet nyugalmának biztosításához való jogát, a törvényi keretek azonban igen tágan értelmezhetőek, nem véletlen hát, hogy a szabályokat általában rendelet formájában az önkormányzatok is igyekeznek tisztázni, még konkrétabb előírásokat tartalmazhat azonban egy-egy lakóház, társasház házirendje.

Ezekre figyelj: hangoskodás, felújítás, fűnyírás, háztartási gépek

Csendháborítást bármikor el lehet követni, annak minősülhet például, ha valaki nagyon hangosan nézi a tévét, túl hangosan hallgat zenét, hangos bulit tart, vagy önmaga hangoskodik, kiabál. Mindemellett léteznek olyan zajok is, amelyek szükségszerű tevékenységből fakadnak, ilyen lehet például a fűnyírás, a lakásfelújítás, a háztartási gépek - porszívó, mosógép - működtetése.

Ezeket természetesen muszáj elvégezni, nem mindegy azonban, hogy mikor, erre vonatkozóan pedig az önkormányzat rendeletei és a házirend is tartalmazhat előírásokat. Megszabhatják például, hogy ünnepnapon nem lehet füvet nyírni, hogy este hány óráig lehet háztartási gépeket működtetni, vagy éppen azt, hogy felújítási munkálatokat csak hétköznap, munkaidőben lehet végezni.

Bármilyen más esetet érdemes előre megbeszélned a lakóközösséggel, ami azonban nem egyenlő azzal, hogy kifüggesztesz róla egy rövid kiírást, amelyben megértésüket kéred, ez ugyanis még nem jogosít fel arra, hogy bármilyen mértékben megszegd az előírásokat. Persze jó esetben a szomszédok sem rögtön a rendőrséget hívják, nem érdemes azonban rendszeresen játszani a türelmükkel.

Ezt is szeretjük