Májkárosodás, allergia, daganatok

Mérgező tisztítószerek

Míg a multik dőzsölnek a tisztálkodó- és tisztítószerekből befolyt pénzből, addig egyre több a daganatos beteg.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hügieia a görög mitológiában az egészség megszemélyesítője, nevéből származik higiénia szavunk is. De mit szólna szegény, ha látná, hogy nevében a 21. század embere nemhogy az egészséget nem szolgálja, de gyilkol, kínoz, betegségbe dönt?

A legkönnyebb persze a korra és annak vívmányaira – a tisztító- és mosószerekre –, valamint az azokat előállító cégekre hárítani a felelősséget.

Ezért írásunkban amellett, hogy szeretnénk körvonalazni az embert és a környezetet fenyegető veszélyeket, szeretnénk felhívni a figyelmedet arra is: te döntesz, hogy mivel tisztálkodsz vagy tisztítasz, a gyártó dolga pedig az, hogy kövesse az igényeket!

A betegre mosott ember

A "megtisztulás" iránti természetes emberi vágy a vegyipar ugrásszerű fejlődésével tisztaságmániává "lépett elő", és ez már önmagában egészségkárosító tényező. Az antibakteriálisan tiszta test mellett elvárás a mindig patyolattiszta öltözet és a makulátlan otthon is, na de milyen áron?!
Manapság a legtöbb természetbarát a "szappan vagy tusfürdő?" dilemma esetén inkább a szappanra szavaz. Ám nem árt tudni, hogy ennek összetevői között is előfordulhatnak egészségkárosítók, érdemes hát körültekintően bánni vele! De vajon mi szól az egyik vagy a másik tisztálkodószer mellett?

A szappan

A jó öreg szappan nemcsak tisztít, de ápol is. Leoldja a zsíros szennyeződést és az elhalt hámréteget is, így nem hagyja megvastagodni a szaruréteget: egyfajta természetes bőrradír, mely a bőrre felvitt krémek hatóanyagainak felszívódását is elősegíti. A jó szappan ásványi anyagoktól, tartósítószerektől és EDTA-segédanyagoktól is mentes. Hagyományosan növényi – viaszból, növényi olajokból – vagy állati zsírokból – disznózsírból, marhafaggyúból – és lúgokból, nátriumsóból vagy a kókuszzsír nátriumsójából készül.

A tusfürdő

A divatos tusfürdőket szintetikus tenzidekből vagy szappan és tenzidek keverékéből állítják elő. A bőr pH-értékét jelentősen nem változtatják meg - ez mindenképpen mellettük szól -, de a bőrt sem puhítják, így a szaruréteg megvastagodhat – ez vezethet például szőrtüsző-gyulladáshoz. A jól habzó hab- és tusfürdők szintetikus összetevői kiszárítják a bőrt, és vízmegtartó anyagokat is kioldanak abból, kiszolgáltatva ezzel a kórokozóknak, így a bőrbetegségek különféle fajtáinak. Ugyanakkor léteznek már természetes alapanyagú tusfürdők is, ezért a legfontosabb kérdés inkább az, hogy miből készült!

Fontos az összetétel!
A káros összetevők teljes felsorolása e cikk kereteit jóval meghaladná, arról nem is beszélve, hogy napról napra újabbakat vezetnek be, és még a régóta piacon lévők feltárása is folyamatban van - emellett az 1981 előtt használatba vetteket már nem is kötelező feltüntetni...
Ezért inkább kattints ide, és tudd meg, pontosan milyen anyagok is találhatóak a különböző termékekben, hátha kiderül: az allergiád, ekcémád, immunrendszeri gyengeséged és egyéb testi bajod esetleg éppen a naponta használt tisztálkodószertől alakult ki!

Áldozatok a küllem oltárán

A tisztára mosott embernek tiszta ruha dukál, biztosítására mosógép, illetve mosószerek és öblítők hada sorakozik otthon. Az pedig senki előtt sem titok már, hogy a mosóporokba a víz lágyítására foszfátot kevernek, a vízlágyítás e módja azonban a természetes vizekben megnöveli a tápanyagkínálatot, ettől elszaporodnak a vízinövények, felélik az oxigént, az oxigén-hiány miatt pedig elpusztulnak a halak. Tehát a tisztálkodással már nemcsak önmagadnak, de környezetednek is ártasz, ha nem vagy elég körültekintő!

Mit tegyél?

  • Válassz 0–7% foszfáttartalmú mosószert, hogy legalább kíméletesebb legyél! A legtöbbet azonban akkor teheted a környezet védelmében – amely élelemmel, élettérrel lát el –, ha gyökeres változtatásokat vezetsz be a háztartásodban.
  • Válts! A mosószóda - nátrium-karbonát - természetes vízlágyító, áztató- és zsíroldó tisztítószer. 50 ml normál mosóporhoz 50–100 ml mosószódát adva környezetkímélő módon moshatsz, áztatáshoz pedig 15 l vízhez 2 evőkanál mosószódát tegyél!
  • Az öblítő adta puhaság és illat ára a ruhanemű nedvességfelvevő képességének csökkenése, valamint a ruhában maradó allergén illatanyagok terhe. Válts! A mindentudó ecet színélénkítő hatású, puhító öblítő. Vízzel háromszorosára hígítva semlegesíti a mosószer-maradványokat, és megőrzi a rugalmas anyagok állagát is. Ha ragaszkodsz az illathoz, az utolsó öblítővízbe illóolajat cseppentve akár illatosíthatod is a ruhákat.
Tévhit, hogy kizárólag a reklámokból ismert, állítólag tökéletes végeredményt biztosító tisztítószerekkel lehet csak kivenni a szőnyegből vagy a ruhákból a foltot. Mit gondolsz, nagyanyáink mivel varázsolták makulátlanul tisztává a ruhákat? Kattints ide, és lesd el a titkukat!

A baktériummentes otthon ára

A penészmentes, vízcseppmentes és makulátlanul tiszta otthonhoz számtalan tisztítószerre van szükség - legalábbis a gyártók és a reklámok szerint. A WC-ben és a mosogatóban, fürdőkádban használt fertőtlenítők azonban az orrot és a tüdőt is irritáló hipót tartalmaznak, de mindennapos a klóralapú, más szerves anyagokkal veszélyes, mérgező keveréket létrehozó tisztítószerek alkalmazása is.

Sőt, a lefolyótisztítók használata során felszálló gőz károsíthatja a májat és a tüdőt is!
A felületaktív anyagok legtöbbje petrolkémiai alapú, ezért a víz- és légszennyezés, a globális felmelegedés gondjait is felveti, a légfrissítők formaldehidtartalma pedig rákkeltő és allergén.

Válts!

Az ecet kitűnő vízkő- és zsíroldó, így szinte minden háztartási szennyeződést eltávolíthatsz a segítségével, ahogy a fehérítő hatású és zsíroldó citromlével is, a környezet felesleges terhelése nélkül. Az illóolajok vagy a citrom pedig természetes illatosítók.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, és érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin februári számát.
Ízelítő a tartalomból:
  • Hazai egészségügyi körkép
  • „Elfogynak” a csontjaim...
  • Daganattól védő D-vitamin
  • Az indiai fejmasszázs
  • Fiatalságőrző növények
Olvass bele a februári szám tartalmába:
Ideál Magazin 2008. február »
Ezt is szeretjük