Májkárosodás, allergia, daganatok

Mérgező tisztítószerek

Míg a multik dőzsölnek a tisztálkodó- és tisztítószerekből befolyt pénzből, addig egyre több a daganatos beteg.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hügieia a görög mitológiában az egészség megszemélyesítője, nevéből származik higiénia szavunk is. De mit szólna szegény, ha látná, hogy nevében a 21. század embere nemhogy az egészséget nem szolgálja, de gyilkol, kínoz, betegségbe dönt?

A legkönnyebb persze a korra és annak vívmányaira – a tisztító- és mosószerekre –, valamint az azokat előállító cégekre hárítani a felelősséget.

Ezért írásunkban amellett, hogy szeretnénk körvonalazni az embert és a környezetet fenyegető veszélyeket, szeretnénk felhívni a figyelmedet arra is: te döntesz, hogy mivel tisztálkodsz vagy tisztítasz, a gyártó dolga pedig az, hogy kövesse az igényeket!

A betegre mosott ember

A "megtisztulás" iránti természetes emberi vágy a vegyipar ugrásszerű fejlődésével tisztaságmániává "lépett elő", és ez már önmagában egészségkárosító tényező. Az antibakteriálisan tiszta test mellett elvárás a mindig patyolattiszta öltözet és a makulátlan otthon is, na de milyen áron?!
Manapság a legtöbb természetbarát a "szappan vagy tusfürdő?" dilemma esetén inkább a szappanra szavaz. Ám nem árt tudni, hogy ennek összetevői között is előfordulhatnak egészségkárosítók, érdemes hát körültekintően bánni vele! De vajon mi szól az egyik vagy a másik tisztálkodószer mellett?

A szappan

A jó öreg szappan nemcsak tisztít, de ápol is. Leoldja a zsíros szennyeződést és az elhalt hámréteget is, így nem hagyja megvastagodni a szaruréteget: egyfajta természetes bőrradír, mely a bőrre felvitt krémek hatóanyagainak felszívódását is elősegíti. A jó szappan ásványi anyagoktól, tartósítószerektől és EDTA-segédanyagoktól is mentes. Hagyományosan növényi – viaszból, növényi olajokból – vagy állati zsírokból – disznózsírból, marhafaggyúból – és lúgokból, nátriumsóból vagy a kókuszzsír nátriumsójából készül.

A tusfürdő

A divatos tusfürdőket szintetikus tenzidekből vagy szappan és tenzidek keverékéből állítják elő. A bőr pH-értékét jelentősen nem változtatják meg - ez mindenképpen mellettük szól -, de a bőrt sem puhítják, így a szaruréteg megvastagodhat – ez vezethet például szőrtüsző-gyulladáshoz. A jól habzó hab- és tusfürdők szintetikus összetevői kiszárítják a bőrt, és vízmegtartó anyagokat is kioldanak abból, kiszolgáltatva ezzel a kórokozóknak, így a bőrbetegségek különféle fajtáinak. Ugyanakkor léteznek már természetes alapanyagú tusfürdők is, ezért a legfontosabb kérdés inkább az, hogy miből készült!

Fontos az összetétel!
A káros összetevők teljes felsorolása e cikk kereteit jóval meghaladná, arról nem is beszélve, hogy napról napra újabbakat vezetnek be, és még a régóta piacon lévők feltárása is folyamatban van - emellett az 1981 előtt használatba vetteket már nem is kötelező feltüntetni...
Ezért inkább kattints ide, és tudd meg, pontosan milyen anyagok is találhatóak a különböző termékekben, hátha kiderül: az allergiád, ekcémád, immunrendszeri gyengeséged és egyéb testi bajod esetleg éppen a naponta használt tisztálkodószertől alakult ki!

Áldozatok a küllem oltárán

A tisztára mosott embernek tiszta ruha dukál, biztosítására mosógép, illetve mosószerek és öblítők hada sorakozik otthon. Az pedig senki előtt sem titok már, hogy a mosóporokba a víz lágyítására foszfátot kevernek, a vízlágyítás e módja azonban a természetes vizekben megnöveli a tápanyagkínálatot, ettől elszaporodnak a vízinövények, felélik az oxigént, az oxigén-hiány miatt pedig elpusztulnak a halak. Tehát a tisztálkodással már nemcsak önmagadnak, de környezetednek is ártasz, ha nem vagy elég körültekintő!

Mit tegyél?

  • Válassz 0–7% foszfáttartalmú mosószert, hogy legalább kíméletesebb legyél! A legtöbbet azonban akkor teheted a környezet védelmében – amely élelemmel, élettérrel lát el –, ha gyökeres változtatásokat vezetsz be a háztartásodban.
  • Válts! A mosószóda - nátrium-karbonát - természetes vízlágyító, áztató- és zsíroldó tisztítószer. 50 ml normál mosóporhoz 50–100 ml mosószódát adva környezetkímélő módon moshatsz, áztatáshoz pedig 15 l vízhez 2 evőkanál mosószódát tegyél!
  • Az öblítő adta puhaság és illat ára a ruhanemű nedvességfelvevő képességének csökkenése, valamint a ruhában maradó allergén illatanyagok terhe. Válts! A mindentudó ecet színélénkítő hatású, puhító öblítő. Vízzel háromszorosára hígítva semlegesíti a mosószer-maradványokat, és megőrzi a rugalmas anyagok állagát is. Ha ragaszkodsz az illathoz, az utolsó öblítővízbe illóolajat cseppentve akár illatosíthatod is a ruhákat.
Tévhit, hogy kizárólag a reklámokból ismert, állítólag tökéletes végeredményt biztosító tisztítószerekkel lehet csak kivenni a szőnyegből vagy a ruhákból a foltot. Mit gondolsz, nagyanyáink mivel varázsolták makulátlanul tisztává a ruhákat? Kattints ide, és lesd el a titkukat!

A baktériummentes otthon ára

A penészmentes, vízcseppmentes és makulátlanul tiszta otthonhoz számtalan tisztítószerre van szükség - legalábbis a gyártók és a reklámok szerint. A WC-ben és a mosogatóban, fürdőkádban használt fertőtlenítők azonban az orrot és a tüdőt is irritáló hipót tartalmaznak, de mindennapos a klóralapú, más szerves anyagokkal veszélyes, mérgező keveréket létrehozó tisztítószerek alkalmazása is.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Sőt, a lefolyótisztítók használata során felszálló gőz károsíthatja a májat és a tüdőt is!
A felületaktív anyagok legtöbbje petrolkémiai alapú, ezért a víz- és légszennyezés, a globális felmelegedés gondjait is felveti, a légfrissítők formaldehidtartalma pedig rákkeltő és allergén.

Válts!

Az ecet kitűnő vízkő- és zsíroldó, így szinte minden háztartási szennyeződést eltávolíthatsz a segítségével, ahogy a fehérítő hatású és zsíroldó citromlével is, a környezet felesleges terhelése nélkül. Az illóolajok vagy a citrom pedig természetes illatosítók.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, és érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin februári számát.
Ízelítő a tartalomból:
  • Hazai egészségügyi körkép
  • „Elfogynak” a csontjaim...
  • Daganattól védő D-vitamin
  • Az indiai fejmasszázs
  • Fiatalságőrző növények
Olvass bele a februári szám tartalmába:
Ideál Magazin 2008. február »
Ezt is szeretjük