A leggyakoribb mérgező anyagok a lakásban

A lakás levegője akár szennyezettebb is lehet, mint az utcáé.

Dia

 	Műszálas szőnyeg 	A szőnyegek mágnesként vonzzák a port, ezért használatuk semmiképpen sem ajánlott, ha a lakásban allergiás is lakik. A penészen és az atkákon kívül azonban a műszálas szőnyeg és a habszivacs alátét más veszélyeket is rejt, ezek ugyanis mérgező, illékony szerves vegyületeket, például formaldehidet bocsáthatnak ki.

Műszálas szőnyeg

A szőnyegek mágnesként vonzzák a port, ezért használatuk semmiképpen sem ajánlott, ha a lakásban allergiás is lakik. A penészen és az atkákon kívül azonban a műszálas szőnyeg és a habszivacs alátét más veszélyeket is rejt, ezek ugyanis mérgező, illékony szerves vegyületeket, például formaldehidet bocsáthatnak ki.

Dia

 	Festékek 	Az olaj alapú festékek többsége könnyen gőzzé alakuló, illékony szerves vegyületeket tartalmaz, bár ezek száradás után már nem jelentenek veszélyt. Régebbi lakásokban azonban találkozhatsz ólomtartalmú festékekkel, ami elsősorban a kisgyermekekre nézve jelent komoly veszélyt. 	Kapcsolódó cikk: 	Ólom, formaldehid, azbeszt - Mérgező anyagok a lakás levegőjében »

Festékek

Az olaj alapú festékek többsége könnyen gőzzé alakuló, illékony szerves vegyületeket tartalmaz, bár ezek száradás után már nem jelentenek veszélyt. Régebbi lakásokban azonban találkozhatsz ólomtartalmú festékekkel, ami elsősorban a kisgyermekekre nézve jelent komoly veszélyt.

Kapcsolódó cikk:
Ólom, formaldehid, azbeszt - Mérgező anyagok a lakás levegőjében »

Dia

 	Tisztítószerek 	A tisztítószerek vegyületei, melyek arra hivatottak, hogy eltávolítsák a szennyeződéseket, belélegezve irritáló, a bőrre kerülve pedig akár maró hatásúak is lehetnek. Az igazi veszélyt azonban az jelenti, ha összekeverednek, ekkor ugyanis mérgező gázok szabadulhatnak fel. Soha ne használj egy időben ugyanazon a felületen két különböző tisztítószert! 	Kapcsolódó cikk: 	3 veszélyes tisztítószer a lakásban, ami tragédiát okozhat »

Tisztítószerek

A tisztítószerek vegyületei, melyek arra hivatottak, hogy eltávolítsák a szennyeződéseket, belélegezve irritáló, a bőrre kerülve pedig akár maró hatásúak is lehetnek. Az igazi veszélyt azonban az jelenti, ha összekeverednek, ekkor ugyanis mérgező gázok szabadulhatnak fel. Soha ne használj egy időben ugyanazon a felületen két különböző tisztítószert!

Kapcsolódó cikk:
3 veszélyes tisztítószer a lakásban, ami tragédiát okozhat »

Dia

 	PVC 	A PVC-burkolat olcsó, könnyű lerakni, nem hatolnak bele a gombák és az atkák, így könnyű tisztán tartani, de kibocsáthat ártalmas, irritáló gázokat. A régi PVC-lapok azbesztet tartalmazhatnak, ami egészen addig nem jelent veszélyt, amíg a burkolat meg nem sérül - az eltávolítást mindig bízd szakemberre.

PVC

A PVC-burkolat olcsó, könnyű lerakni, nem hatolnak bele a gombák és az atkák, így könnyű tisztán tartani, de kibocsáthat ártalmas, irritáló gázokat. A régi PVC-lapok azbesztet tartalmazhatnak, ami egészen addig nem jelent veszélyt, amíg a burkolat meg nem sérül - az eltávolítást mindig bízd szakemberre.

Dia

 	Farostlemezből készült bútorok 	A könnyű és olcsó farostlemez elsősorban polcok és szekrények alapanyaga, de szinte bármilyen bútort elő lehet állítani belőle. Ezekben a préselt lapokban azonban aggasztóan magas a formaldehid aránya. Ha a farostlemez festékkel vagy más burkolattal van bevonva, és a formaldehid nem juthat a levegőbe, nincs okod aggodalomra. Ha a bútornak vannak szabadon maradt felületei, azokat vond be lenolajkencével.

Farostlemezből készült bútorok

A könnyű és olcsó farostlemez elsősorban polcok és szekrények alapanyaga, de szinte bármilyen bútort elő lehet állítani belőle. Ezekben a préselt lapokban azonban aggasztóan magas a formaldehid aránya. Ha a farostlemez festékkel vagy más burkolattal van bevonva, és a formaldehid nem juthat a levegőbe, nincs okod aggodalomra. Ha a bútornak vannak szabadon maradt felületei, azokat vond be lenolajkencével.

Dia

 	Kerámia edények 	A kerámia edények esetében sokszor nem egyértelmű, milyen célra készültek - dekorációnak, virágládának vagy főzőedénynek is lehet-e őket használni. Ha nem vagy biztos a dologban, ez utóbbi céljára inkább ne használd a kerámiaedényedet, a bevonatuk ugyanis ólmot tartalmazhat, ami az ételbe kerülve és a szervezetedben felhalmozódva súlyos mérgezést okozhat.

Kerámia edények

A kerámia edények esetében sokszor nem egyértelmű, milyen célra készültek - dekorációnak, virágládának vagy főzőedénynek is lehet-e őket használni. Ha nem vagy biztos a dologban, ez utóbbi céljára inkább ne használd a kerámiaedényedet, a bevonatuk ugyanis ólmot tartalmazhat, ami az ételbe kerülve és a szervezetedben felhalmozódva súlyos mérgezést okozhat.

Dia

 	Mosószer 	A mosószerek nagy hatékonyságú vegyületeket tartalmaznak, melyek a ruhán visszamaradva irritációt válthatnak ki az arra érzékeny bőrűeknél. A legjobb, amit tehetsz, ha szintetikus anyagok helyett természetes alternatívákat választasz a mosáshoz, például mosószódát vagy mosódiót.

Mosószer

A mosószerek nagy hatékonyságú vegyületeket tartalmaznak, melyek a ruhán visszamaradva irritációt válthatnak ki az arra érzékeny bőrűeknél. A legjobb, amit tehetsz, ha szintetikus anyagok helyett természetes alternatívákat választasz a mosáshoz, például mosószódát vagy mosódiót.

Dia

 	Szigetelés 	A régi szigetelésben rejtőző, rákkeltő azbeszt nemcsak a régi építésű társasházak lakóit fenyegeti, de a kandallók vagy cserépkályhák, illetve kémények szigetelésében is jelen lehet. Ha arra gyanakszol, a te otthonodban is megtalálható a veszélyes anyag, ne habozz szakértőt hívni.

Szigetelés

A régi szigetelésben rejtőző, rákkeltő azbeszt nemcsak a régi építésű társasházak lakóit fenyegeti, de a kandallók vagy cserépkályhák, illetve kémények szigetelésében is jelen lehet. Ha arra gyanakszol, a te otthonodban is megtalálható a veszélyes anyag, ne habozz szakértőt hívni.

Dia

 	Műanyag edények 	A műanyag remek találmány, és a konyhában is jól szolgálatot tesz, egészen addig, amíg megfelelően használod. Soha ne tegyél a mikróba olyan műanyag edényt, melyen nincs egyértelmű jelzés vagy felirat arra vonatkozóan, hogy bírja a melegítést - hő hatására ugyanis polisztirol szabadulhat fel a műanyagból, ami az ételbe kerülve idegrendszeri károsodást okozhat.

Műanyag edények

A műanyag remek találmány, és a konyhában is jól szolgálatot tesz, egészen addig, amíg megfelelően használod. Soha ne tegyél a mikróba olyan műanyag edényt, melyen nincs egyértelmű jelzés vagy felirat arra vonatkozóan, hogy bírja a melegítést - hő hatására ugyanis polisztirol szabadulhat fel a műanyagból, ami az ételbe kerülve idegrendszeri károsodást okozhat.

Dia

 	Rovarirtók és rovarriasztók 	A legtöbbjük DEET-t tartalmaz, mely idegrendszeri károsodást, légzési nehézségeket, kómát vagy emlékezetkiesést okozhat. Használhatsz helyette természetes rovarriasztókat, de tény, hogy a DEET-nél semmi sem hatásosabb - ha emellett döntesz, mindenképpen tartsd be a biztonsági előírásokat! 	Kapcsolódó cikk: 	Idegrendszeri károsodást okozhat a rovarriasztó! »

Rovarirtók és rovarriasztók

A legtöbbjük DEET-t tartalmaz, mely idegrendszeri károsodást, légzési nehézségeket, kómát vagy emlékezetkiesést okozhat. Használhatsz helyette természetes rovarriasztókat, de tény, hogy a DEET-nél semmi sem hatásosabb - ha emellett döntesz, mindenképpen tartsd be a biztonsági előírásokat!

Kapcsolódó cikk:
Idegrendszeri károsodást okozhat a rovarriasztó! »

Dia

 	Ragasztó 	A víz oldószerű ragasztók kipárolgása ártalmatlan, de az epoxigyanta, a pillanatragasztó, a modell- és gumiragasztó vegyületei veszélyesek lehetnek. Válassz gyorsan megkötő fajtákat, ha ugyanis az oldószerek elpárologtak, a ragasztó már nem jelent veszélyt.

Ragasztó

A víz oldószerű ragasztók kipárolgása ártalmatlan, de az epoxigyanta, a pillanatragasztó, a modell- és gumiragasztó vegyületei veszélyesek lehetnek. Válassz gyorsan megkötő fajtákat, ha ugyanis az oldószerek elpárologtak, a ragasztó már nem jelent veszélyt.

Dia

 	Bútorfény 	A csillogó felületet, amit a bútorfény képez, olyan illékony anyagok okozzák, melyek a bútor felületén megszilárdulva bevonatot képeznek, belélegezve azonban ártalmasak lehetnek. A legtöbb bútorfény fenolt tartalmaz, mely, ha nagy mennyiségben jut a szervezetbe, károsíthatja a májat, az agyat és a vesét. 	Kapcsolódó cikk: 	3 mindennapi, de mérgező szer a lakásban, amiről nem is gondolnád »

Bútorfény

A csillogó felületet, amit a bútorfény képez, olyan illékony anyagok okozzák, melyek a bútor felületén megszilárdulva bevonatot képeznek, belélegezve azonban ártalmasak lehetnek. A legtöbb bútorfény fenolt tartalmaz, mely, ha nagy mennyiségben jut a szervezetbe, károsíthatja a májat, az agyat és a vesét.

Kapcsolódó cikk:
3 mindennapi, de mérgező szer a lakásban, amiről nem is gondolnád »

Ezt is szeretjük
Fotó: