Ólom, formaldehid, azbeszt
Mérgező anyagok a lakás levegőjében?
A legveszélyeztetettebbek a csecsemők, de a veszélyes anyagok bárkit megbetegíthetnek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A levegőszennyezés szó hallatán valószínűleg neked is a szmog vagy az ózonlyuk jut eszedbe, vagyis olyan dolgok, amik lakásod ajtaján kívül maradnak. Gondoltál már arra, hogy a munkahelyed vagy otthonod levegője ennél is nagyobb veszélyt jelenthet?

A beltéri szennyezőanyagok - az egyszerű penészgombáktól a korszerű anyagokból származó vegyszergőzökig - azért is különösen veszedelmesek, mert időd nagy részét a négy fal között töltöd.

A szigetelés árnyoldala

A beltéri légszennyeződés a hetvenes évek óta jelent komoly problémát. A növekvő energiaárak miatt ekkor kezdődött meg az otthonok és irodaházak tömeges leszigetelése. Ez takarékossági és környezetvédelmi szempontból nagyon kedvező változás volt, a szigetelés azonban jelentősen csökkenti a házba beszivárgó friss, illetve az onnan kijutó elhasznált levegő mennyiségét.

A beltéri légszennyezés fő összetevői a benti forrásokból felszabaduló gázok és részecskék. Hatásukat tovább súlyosbítja a túl magas vagy túl alacsony páratartalom, ami fokozhatja egyes mérgező anyagok mennyiségét.

A leggyakoribb házi szennyező anyagok

Égési melléktermékek

A dohány égésekor, a hibás fa-, olaj-, gáz-, petróleum- vagy kőszéntüzelésű fűtőberendezésekből, illetve a sérült kéményekből színtelen gázok, például szén-monoxid vagy nitrogén-dioxid kerülnek a levegőbe. Ezek elsősorban légzési problémákat, szív- vagy tüdőbetegségeket, illetve legionárius betegséget okozhatnak.

Biológiai szennyező anyagok

Gombák, vírusok, állati szőr és korpa, baktériumok, poratkák, virágpor. Allergiát, asztmát, légzési nehézségeket, de akár leukémiát is okozhatnak.

Illékony szerves vegyületek

Építőanyagokban, bútorokban és háztartási termékekben használt, szén alapú vegyületek. A leggyakoribbak a formaldehid, melyről korábbi cikkükben már olvashattál, az alkoholok, melyek a szőnyegekből, kozmetikumokból és illatszerekből kerülnek a levegőbe, a festékekben és lakkokban található benzol, illetve a tisztítószerekből származó ammónia. Légzési nehézségeket, fejfájást, fáradékonyságot, megfázásszerű tüneteket, de akár rákot is okozhatnak.

Radon

Színtelen, szagtalan gáz, amely a talajból a földes padlón, a betonpadlók és a falak repedésein, a padlóösszefolyókon és a csatornaszivattyúkon keresztül juthat a lakásba.

Ólom- és azbesztrészecskék

Festékekből, illetve régi épületek tűzvédelemre és szigetelésre használt anyagaiból kerülnek a levegőbe. Rákot, vese- és központi idegrendszeri károsodást, magzatoknál és kisgyermekeknél fejlődési rendellenességet okozhatnak.

Így kerüld el a légszennyezést!

A szennyező anyagokra a kisgyermekek, az idősek és az allergiások a legérzékenyebbek. A csecsemők különösen veszélyeztetettek, mivel tüdejük még fejlődésben van. Szakértők szerint a beltéri szennyezőanyagok a hirtelen csecsemőhalál szindrómához is hozzájárulhatnak. Mivel ezek az anyagok elsősorban dohányfüstből, illetve szintetikus anyagokból származnak - új padlószőnyeg, kiságy, matrac, takaró, játékok, ruhák -, mindig ügyelj rá, hogy az új, szintetikus anyagokból készült tárgyakat alaposan mosd le vagy szellőztesd ki, mielőtt a gyerekszobába kerülnének.

A beltéri légszennyezés csökkentéséért sokat tehetsz, ha gyakran szellőztetsz, a belső ajtókat pedig nyitva tartod. Nyirkos helyeken szerelj fel páramentesítő készüléket, és lehetőség szerint ne dohányozz a lakásban. A párásítók, párátlanítók és légkondicionáló berendezések szűrőit rendszeresen mosd ki.

Ha gázzal főzöl, használj elszívót, vagy nyisd ki az ablakot. Használj természetes háztartási tisztítószereket, festékeket és rovarölőket, melyek nem tartalmaznak mérgező anyagokat. A kültérbe vezető szellőzőjáratokat ne ragaszd be, a fűtőberendezéseket és a kéményeket pedig érdemes minden évben ellenőriztetned. A légtisztító berendezések szintén csökkentik a levegő szennyezettségét, de jó tudni, hogy nem képesek kiszűrni a gázokat, például a szén-monoxidot vagy a radont.

Ha arra gyanakszol, hogy a lakás levegőjébe ólom, formaldehid, azbeszt vagy radon kerülhet, érdemes szakembert hívni, aki elvégzi a szükséges méréseket,illetve a további teendőkre nézve is tanácsot ad.

Cikkünk a Reader's Digest Kiadó Árt vagy használ? című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük