7 hatékony, filléres praktika, ha eldugult a lefolyó
Praktikáinkkal nem lesz szükség szakemberre, így a lefolyó átjárható lesz, a pénzed pedig megmarad.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha nem szeretnél folyton a lefolyókkal bajlódni, érdemes beszerezned néhány műanyag szűrőt. Ezekkel a filléres, de annál praktikusabb tárgyakkal megakadályozhatod, hogy a fürdőszobában a haj, a konyhában pedig az ételmaradékok a lefolyóba kerüljenek.

Mivel azonban a szűrőknek csak az egészséges lefolyók esetében veszed hasznát, elsőként gondoskodj a teljes átjárhatóságról. A következő csodaszerekkel megteheted, ráadásul a makacsabb dugulást is megszüntetheted a segítségükkel.

Távolíts el minden szennyeződést!

Dugulást leggyakrabban a haj és a zsír keveréke okoz. Mivel a hajszálakat még a legerősebb vegyszerek és a leghatékonyabb természetes szerek sem képesek elpusztítani, kézzel kell azokat eltávolítanod, mielőtt bármilyen szert is bevetnél. Ha a pumpálás nem hozott eredményt, nincs más hátra, mint a lefolyó szétszerelése.

A művelet talán elsőre ijesztőnek tűnik, ám a dolog korántsem annyira bonyolult. A mosogató vagy a mosdókagyló alatt található U-kanyarulatot kell megcéloznod, majd azt szétszedned - mielőtt nekifognál, jól jegyezd meg, hogy hogy álltak a csövek, nehogy a végén ne tudd összerakni.

Először dugd be a lefolyót, és tegyél egy nagy vödröt az U-alakú cső alá, hogy abban folyhasson majd a lefolyó tartalma. Ezután keresd meg az U-cső tetején lévő nagy műanyag csavart, tekerd ki, majd távolítsd el az alsó nagy csavart is. Ezután kiemelheted a csődarabot.

A műveletet óvatosan végezd, ilyenkor ugyanis általában nagy mennyiségű víz, haj, ételmaradék és szennyeződés szokott távozni a csőből. Ha ezzel végeztél, alaposan mosd át az U-csövet, és egy kis csőtisztítóval vagy üvegmosó kefével tisztítsd ki azoknak a csöveknek az elejét is, melyekhez az U-kanyarulat csatlakozik. Ha végeztél, helyezd vissza a csövet, tekerd vissza a csavarokat - elsőként a fentit -, ügyelve arra, hogy a gumi tömítőgyűrű se maradjon ki. Ezután bevetheted a következő csodaszereket.

Filléres praktikák a háztartási boltból

Ha a csöveket kitisztítottad, de még mindig nem folyik le normálisan a víz, az erősen maró lefolyótisztító helyett próbáld meg kíméletesebb, de ugyanannyira hatékony módszerrel elhárítani a dugulást. Fogj egy nagyobb tölcsért, helyezd a lefolyóba, majd szórj bele lassan fél pohár bóraxot. Erre önts szintén óvatosan két-három pohár forrásban lévő vizet, majd 15 percig hagyd dolgozni a keveréket. Ezután leöblítheted. Ha szükségét érzed, a műveletet még néhányszor megismételheted.

Jó, ha tudod!
A bórax - közeli rokonához, a bórsavhoz hasonlóan - kevéssé mérgező, ezért biztonsággal használhatod a háztartásban. Nagyobb mennyiségű por lenyelése ellenben kisgyermekeknél és háziállatoknál súlyos egészségkárosodást okozhat, ezért a szert tárold zárt helyen.

A dugulás ellen sóval, valamint marónátronnal vagy más néven lúgkővel is próbálkozhatsz.

Mindkettőből 150 grammra lesz szükség: ezeket szórd egyszerűen a lefolyóba, majd önts rá vizet, és várj néhány percig. Ezután ismét engedj rá vizet. Ha úgy látod, hogy még mindig nem átjárható a lefolyó, és még nem szerelted szét, akkor most itt az ideje. Ha ezek a módszerek nem vezetnek célra, a gond valószínűleg mélyebben van - ez esetben elkerülhetetlen, hogy szerelőt hívj.

Ha nem tűnik makacsnak a dugulás

A bórax és a marónátron erős szerek, melyeket leginkább a makacs dugulás esetén érdemes bevetned. Ha a lefolyó még nem dugult el teljesen, szódabikarbónával segíthetsz rajta. Melegíts fel egy pohár ecetet a mikróban, majd szórj egy pohár szódabikarbónát a lefolyóba. Öntsd rá az ecetet, és hagyd néhány percig hatni a keveréket, hogy alaposan feloldhassa a lerakódott szennyeződéseket.

Ezután öblítsd le egy liter forrásban lévő vízzel. Ha szükséges, ismételd meg a műveletet. Amennyiben biztos vagy benne, hogy a lefolyó a zsírtól dugult el, keverj össze fél pohár szódabikarbónát és fél pohár sót, ezt engedd a lefolyóba, majd öblítsd le egy pohár forrásban lévő vízzel.

A szódabikarbónát megelőzésként is használhatod: forralj fel két liter vizet és három evőkanál szódát, majd még forrásban lévő állapotban öntsd a lefolyóba. Havonta egyszer érdemes ezzel karbantartanod a lefolyót.

Ezt a keveréket a WC-be is öntheted, de csak megelőzésként. A WC dugulásának elhárításához erősebb szer kell: ez esetben két liter vízben ne csak három evőkanál szódabikarbónát, hanem fél kiló lúgkövet - marónátront - is oldj fel. Ha a keverékkel feloldottad a szennyeződést, alaposan öblítsd le a WC-t.

Ezt is szeretjük