Meghökkentő képeken a világ 4 legelképesztőbb lakása
Az építészek fantáziája határtalan, és néha lehetőséget kapnak rá, hogy megmutassák, mit tudnak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vannak, akik legszívesebben egy víztoronyba költöznének, mások ódon kastélyokról álmodoznak.

A kagylóház
Bejárat a kagylóházhoz
A kagylóház ablaka
Hálószoba a kagylóban

Az alábbi otthonok tulajdonosai azonban mindenkin túltesznek, ráadásul ők meg is valósították első pillantásra talán őrültnek tűnő ötleteiket.

Íme, a világ talán négy legkülönlegesebb lakása. Te tudnál élni bennük?

Franciaország büszkesége, a buborék kastély

Antti Lovag, a Buborék-kastély tervezője egész életében lázadt a hétköznapi építészeti formák ellen. Ez a gumókra emlékeztető ház Franciaország délnyugati részén, Theole-ban található.

Különlegességét az adja, hogy nincsenek benne egyenes vonalak vagy éles szögek. Lovag egyedi tervezése egyesítette ezt az otthont és a körülötte lévő természetet azáltal, hogy pálmafákat ültetett és egy mini vízesést is megalkotott azok közé a sziklák közé, melyek összekapcsolják a buborék-részeket, és járható utat alkotnak a ház körül.

A Buborék vár, annak ellenére, hogy nincs még ötven éves, már történelmi emlékműnek számít Franciaországban, ahol csak "Palais Bulles" néven emlegetik.

A hetvenes években maga Pierre Cardin rendelte meg a tervek alapján a kastélyt, ami 1989-ben nyerte el a végső formáját. A házhoz tartozik két konyha, 10 hálószoba, és egy panorámás budoár, melyből a Theolue-i tengerpartot lehet csodálni éjjel-nappal. Később kibővült a ház hat kisebb appartmannal, egy irodával, valamint egy biztonsági helyiséggel, ami pánikszobaként funkcionál.

Ha a tenger fenekére vágysz – Kagylóház

Ezt a kagylóház formájú otthont 2006-ban fejezték be Mexikóvárosban. A kőlépcsők a bejárati ajtóig vezetnek fel, ami tökéletesen beleolvad a mozaikokból kialakított homlokzatba.

Javier Sensonian, a ház tervezője saját bevallása szerint egy igazi bio-építész, mivel különböző élőlények formáit követi épületei készítésekor. Tervezett már kígyó- és bálnaformájú házakat is, a Nautilust pedig Jules Verne egyik regénye ihlette, mivel Némó kapitány tengeralattjárója is kagylóhoz hasonlít.

A kagyló belülről

A Nautilust úgy formálta meg, hogy egy rákféle páncélját mintázza. Minden szintet úgy alakítottak, ki, hogy harmonizáljon az alapötlettel, az alja tele van növényekkel és virágokkal, de a ház többi része is követi az egyedi, naturalista stílust. Bár egyáltalán nem szokványos, hogy valaki ilyen esztétikai szempontból építse fel a házát, azonban el kell ismerni, hogy nagyon felvilágosult gondolkodásra vall egy ilyen építmény megalkotása.

A 222-es ház

Wales észak-nyugati részén, egy nemzeti parkban fekszik Pembrokeshire. Itt található a 222-es névre keresztelt ház, amit egy dombon, a földbe süllyesztettek, azért, hogy a táj teljesen egybefüggő maradjon, és az építmény ne zavarja a látképet.

A Future System 1994-ben fejezte be az építését. A ház épp attól különleges, hogy – amennyire csak lehetséges – beleolvad a környezetébe. A tetőt gyeppel vonták be, hogy a mező folyamatossága ne törjön meg, és a falai is áttetszőek, így bizonyos szögből csak az ég kékje látszódik.

Remekül beleillik a tájba
A lakás belülről
Csupa üveg falak

De ezzel az építéssel nem csak a park látogatói nyertek, a ház úgy lett egybeépítve a környékkel, hogy az védje a széltől, ennek köszönhetően az energiafelhasználása is csökken: mivel három oldalról föld borítja, a házat nem kell annyira fűteni, így a tulajdonos is jól járt. A 220 ezer fontba kerülő ház, bár eredetileg magáncélokra épült, turistalátványosság lett, és szívesen fogadják az arrajárókat is - konyhával, pihenőszobákkal és fürdőszobával várják a látogatókat.

Acélház, ami szobornak is jó lenne

Robert Bruno, építész és szobrász huszonhárom éven keresztűl tökéletesítette a texasi Lubbockban található épületet.

A ház úgy néz ki, mint egy 110 tonnás acél-malac. Az otthonnak szánt épületet 1973-ban kezdte megépíteni, mindezt úgy, hogy közben járta a világot, képezte magát, hogy a legtökéletesebb házat alkothassa meg.

Acél-malac
Belülről is csupa fém
Acéllépcsők
Kemény anyag, lágy formák

Bejárta Mexikót, hogy ellesse a kis templomok ólómüveg mintázatát, és azt is, hogy hogyan lehet tökéletes acélházat építeni. Ezek után, ha az érdeklődők távolról csodálják meg a sivatagi környezetben az épületet, fantasztikus szobornak tartják, ha pedig közelebb mennek, megdöbbennek, hogy ez valójában egy óriási ház.

A falak hegesztésének nyoma a mai napig tisztán kivehető, és a festett üveg - amit Bruno díszítőemelként használt - teszi igazán kontrasztossá az építményt. Bruno saját bevallása szerint egy olyan házat akart építeni, ami félúton van egy állat és egy gép között - és ez láthatólag sikerült neki.

Képek forrása: www.beautifullife.info, www.robertbruno.com, www.youlivehere.com, storiesofhouses.blogspot.com.

Ezt is szeretjük