Tízezreket takaríthatsz meg egy egyszerű trükkel!

A megfelelő ablak nemcsak az egészségedről gondoskodik, de a pénztárcádról is a téli hónapokban. Na de melyek a megfelelő ablak ismérvei?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Megoszlanak a vélemények arról, hogy mitől függ a lakás hangulata, kisugárzása. Egy azonban biztos: a nyílászáróknak központi szerepük van.

Ezekkel engeded be, vagy rekeszted ki a külvilágot, tartod bent a meleget, vagy engeded ki az utcára, és dobod ki a pénzed az ablakon, vagy éppen spórolsz velük a fűtésszámládon. De milyen is egy jó nyílászáró?

Fából, fémből vagy műanyagból?

Az ablakok anyagukat tekintve sokfélék lehetnek. A fa előnye, hogy természetes hangulatot sugároz, és jól szellőzik. A műanyag, bár nagyon tartós és strapabíró, szinte alig engedi be a levegőt a lakásba, a fémből készült ablakok pedig, bár masszívak, rossz hőszigetelők. Ma már szinte mindenféle színű és fajtájú ablak megtalálható a piacon, de a legnépszerűbbek a nyíló, bukó-nyíló és középen nyíló ablakok.

Jól zárnak, de éppen ez a hátrányuk is

A műanyag ablakok egyik nagy előnye, hogy praktikusak, könnyen tisztíthatók, biztonságosak, és jól zárnak, szigetelnek. Ez utóbbi veszélyt is rejt magában, hiszen, ha nincs szellőzés, akkor az ablak és a körülötte levő fal könnyen bepárásodik, és penészes lehet. Ezt azonban könnyen megelőzheted, ha eleve olyan ablakot választasz, amelynél lehetőség van résszellőztetésre is.
Emellett léteznek többfokozatú buktató mechanizmusok, amelyek segítségével különböző szögben nyithatod az ablakokat. Fontos szerepe van továbbá a kiemelés-gátlónak és becsapódás-gátlónak is.

Mi az a mikroventilláció?
A résszellőztetés fogalmával mindenképpen legyél tisztában, ha jó minőségű műanyag ablakot szeretnél vásárolni. A mikroventilláció segítségével ugyanis lehetőség van arra, hogy az ablakokat kis résnyire nyitva hagyd. Ezáltal a lakás egész nap szellőzhet, alacsonyabb lesz a páratartalom, és elkerülhető a penész megjelenése. Mivel a rés parányi, nem kell attól félned, hogy illetéktelen személy juthat az otthonodba.

Természetes hangulat, megfelelő szellőzés

Ki ne emlékezne a régi, zománcfestékes bevonatra, ami folyton lepattogott? A fa nyílászárók között manapság szerencsére már lazúr bevonatú fa kereteseket is vásárolhatsz, amit kétévente elég újrafesteni. Ezeket a kereteket általában már a gyártás során impregnálják, és ellátják gomba- ás rovarvédő réteggel. Alapul zömmel lucfenyőt, ritkábban erdei és borovifenyőt használnak.

Jó, ha tudod!
Ha olyan lakásban élsz, ahol kopott, rosszul záródó ablakok vannak, de nincs több százezer forintod ablakcserére, akkor magad is szigetelheted a megfáradt nyílászárókat - olcsón és egyszerűen. A fa nyílászárótokba vagy szárnyrészbe egy marógép segítségével kell nútot készíteni, majd a résbe szilikont juttatni. Ezáltal érezhetően melegebb lesz a szobahőmérséklet, illetve alacsonyabb a fűtésszámla.

A jó ablak ismérve: a megfelelő hőátbocsátási tényező

A hőátbocsátási tényező, más néven U-érték azt mutatja meg, hogy az ablakon keresztül egységnyi idő alatt mennyi energia távozik - az ajánlott értékeket rendeletben szabályozták.
Az ablakokon keresztül két módon következhet be hőveszteség. Az ablak élein át a pontatlan illesztés következtében, valamint az üvegen keresztül.

Előbbi a barkácsboltokban kapható ragasztóanyagokkal, ragasztócsíkokkal orvosolható, az üvegfelület hőáteresztő képességét viszont a fent említett hőátbocsátási tényező mutatja. Amikor ablakot vásárolsz, minden esetben kérdezz rá a kiszemelt nyílászáró hőátbocsátási paramétereire az eladónál!

Minél csendesebb, annál jobb

Na persze nem az ablak, hanem az általa a külső hangoktól elzárt helyiség. Ez pedig igen lényeges, hiszen az ablaknak a hangszigetelés éppen olyan feladata, mint a megfelelő hőszigetelés.
Egy ablak hangszigeteltsége pedig három tényezőtől függ. Fontos, hogy mennyire záródik jól az ablakszárny, hogy milyen minőségű üveg van benne, illetve, hogy az ablakkeret miből készült. Az üveg minősége mellett fontos szempont, hogy a két üvegréteg közti légteret gázzal vagy levegővel töltötték ki, továbbá lényeges a két üveg közti távolság is. A hangszigeteltséget decibelben adják meg a gyártók, egy normál ablak hangszigetelése pedig 33 dB. Természetesen minél magasabb az érték, annál jobban szigetel egy ablak.

A környezetvédelem kérdése sem elhanyagolható!

Egyre fontosabb szempont, hogy a nyílászárók ne csak szépek és modernek legyenek, hanem a környezetvédelmi követelményeknek is megfeleljenek.

Nem mindegy ugyanis, hogy egy épület ablakcseréje vagy a nyílászáró gyártása során képződött hulladéknak mi lesz a sorsa.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szerencsére léteznek olyan gyártók, akik gondoskodnak arról, hogy az általuk gyártott ablakok és a gyártás során keletkező hulladékok újrahasznosíthatóak legyenek. Érdemes kicsit nyomozni, és szétnézni a piacon, mielőtt vásárolni kezdesz, hiszen nyílászárókat nem egy-két évre vesz az ember.

Ezt is szeretjük