Így tisztítsd ki alaposan a matracot: a legfontosabb lépések

A takarítás hiánya egészséged mellett a matrac ideális élettartamát is veszélyezteti.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fekvő- és alvóhelyként szolgáló matrac a lakás azon pontjainak egyike, ahol az ember idejének legjelentősebb részét tölti egy helyben, így egyáltalán nem mindegy, milyen állapotban van.

Amellett azonban, hogy jó minőségű matrac beszerzésére célszerű törekedni, karbantartásáról, tisztításáról sem szabad megfeledkezni, ennek hiányában ugyanis nemcsak élettartama rövidülhet meg, de különféle higiéniai, sőt, egészségügyi aggályok is felmerülhetnek vele kapcsolatban. Így takarítsd!

Az első lépés: fizikai tisztítás

A matracot érdemes hetente átporszívózni, illetve akkor is ezzel a művelettel kezdj, ha teljes körű matractisztításba fogsz. Porszívózd át alaposan a matrac mindkét oldalát, azonban a széleit se felejtsd el. Érdemes mindezt közepes teljesítményű porszívóval megtenni, ugyanis a túl nagy szívóerő kárt tehet a matrac belsejében. Miután kiporszívóztad, ha van rá lehetőséged, például ki tudod vinni az udvarra, kiporolni is célszerű, mely után ismét porszívózd végig a felületét.

Második lépés: a kémiai tisztítás

Ha folt kerül a matracra, azt lehetőleg minél gyorsabban távolítsd el, ha túljut a felületen, illetve sokáig nedves marad az anyag, az különféle mikroorganizmusok, többek között gombák szaporodását teszi lehetővé. Ehhez használhatsz folttisztítót, egyszerű hajsampont vagy akár vízzel hígított ecetet is.

Filléres csodaszer a háztartásban: 8 probléma, amin segít az ecet

Nézegess képeket!

Elolvasom

A tisztítószert tedd egy pamut kendőre, majd dörzsöld be vele a foltot. Ne dörzsöld sokáig, és ne is legyen nagyon nedves a rongy, nem jó ugyanis, ha a nedvesség túl mélyre hatol. A dörzsölés után hagyd állni fél órát a tisztítószert, majd tiszta vízzel mosd át a felületet. Utána szárítsd meg minél jobban, és figyelj rá, hogy ameddig egy kicsit is nedves, ne használd a matracot, és ne teríts rá lepedőt. A maradék nedvesség felszívásához egy kevés szódabikarbónát is alkalmazhatsz.

Ha a matrac teljes felületét szeretnéd megtisztítani, érdemes speciális kárpittisztítóval vagy száraz habbal próbálkoznod, ezeket többek között háztartási szaküzletekben szerezheted be. Ha a matrac már penészes, vagy épp meglehetősen dohos a szaga, erre szakosodott tisztítócéghez is fordulhatsz. Tőlük speciális matractisztító készüléket is kölcsönözhetsz.

Melyik házimunkát utálják a magyarok?

Megkérdeztük, ki melyik házimunkát utálja a legjobban, és melyiket végzi szívesen. Nézd meg a videót!

Harmadik lépés: a megelőzés

A matrac kiporszívózását érdemes akár hetente is elvégezni, emellett forgasd minél gyakrabban, ezzel élettartamát is növelheted, és deformálódását is könnyebben megelőzheted. Ha olyan matraccal rendelkezel, melynek nincs mosható huzata, célszerű úgynevezett matracvédőt venni rá, mellyel megakadályozhatod, hogy maga a matrac is piszkolódjon, illetve például nedvesedjen, ha esetleg folyadék kerül előbbire.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A nyugodt alvást nem csupán a matracot károsító por és penész, de például az ágyi poloskák jelenléte is fenyegetheti. Kattints korábbi cikkünkre, és tudd meg, mit tehetsz ellenük, ha nálad is felütötték a fejüket!

Ezt is szeretjük