Hány évig jó az ágymatracod? A szakértők válasza meglepő lehet

Az ágybetéted élettartama talán rövidebb, mint amennyi időre a garancia szól.

Matrac élettartama
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hazánkban nem ritka, ha a huszadik évfordulón a házaspár még mindig azon a matracon alszik, melyet az esküvőjük idején vettek.

Bár a hűség többnyire pozitív tulajdonságnak számít, az ágymatrachoz való ragaszkodásnak számos negatív következménye lehet.

Hány évig jó a matracod?

A National Sleep Foundation szerint a legtöbb jó minőségű ágymatrac is mindössze kilenc-tíz évig használható. Félreértésre adhat okot, hogy sok gyártó 15 év garanciád ad rá. Ez a garancia viszont a matracok esetében nem egyezik meg a valós élettartammal - szinte minden esetben csak gyártási hibákra szól.

Az ágybetét a használat során folyamatosan puhul, idővel már nem támasztja alá megfelelően a testet. Bár eleget aludtál, mégis fáradtnak érzed magad, amikor felkelsz? Reggelre megfájdul a hátad, nyakad, derekad? Éjjelente sokat forgolódsz? Amikor felkelsz, látod a matracon a tested után maradt bemélyedéseket? Esetleg érzed magad alatt a tekercseket az ágybetétben? Ezek mind arra utalnak, hogy a matrac megérett a cserére. A tökéletes matrac kiválasztásához korábbi cikkünkben adunk némi segítséget.

Ne felejtsd el forgatni!

Ha szeretnéd, hogy a lehetőségekhez képest minél tovább egészséges fekhelyet jelentsen számodra a matracod, néhány dologgal legyél tisztában. Először is, elengedhetetlen, hogy időnként forgasd meg. Ha ezt elmulasztod, a nehezebb testtájaknál kiteknősödhet a matrac. Ugyancsak fontos szem előtt tartani, hogy matracok esetében a normál használat napi nyolc órát jelent. Ha napközben az ágyról nézed a tévét, az ágyon ülve eszel, dolgozol vagy tanulsz, érthető, hogy idő előtt elhasználódik.

A tisztítás is fontos!

Ha van levehető huzata a matracodnak, érdemes évente néhányszor kimosni. Még jobb, ha használsz magas hőfokon mosható matracvédőt. Néhány évnyi használat után ugyanis a matracod könnyedén atkatemetővé válhat, minek köszönhetően allergiás és asztmás tünetek is jelentkezhetnek. Míg a lepedőt ajánlott hetente, addig a matracvédőt is jó, ha havonta tisztítod.

A tökéletes szín a hálóba

A pihentető alvás a matracod állapotán kívül sok mindentől függhet. Többek közt a hálószobád színén is múlik. A sötét, élénk színek zavaróak lehetnek, nézd meg a következő fotókon, hogy milyen a stresszoldó hatású hálószoba! 

8 órát alszol tőle, és gyönyörű: ezt a színt nagyon ajánljuk a hálószobába

Nézegess képeket!

Elolvasom

Fotó: Getty Images.

Ezt is szeretjük