3 gyönyörű, illatos fácska az otthonodban

Szeretnéd néhány izgalmasabb növénnyel feldobni lakásod hangulatát? Íme, pár hasznos tipp, hogy biztosra menj!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre inkább divatba jönnek a lakásban tartott gyümölcsfák. Nem feltétlenül termésük miatt, inkább egzotikus látványuknak köszönhetően. Sokaknak viszont problémát jelent a mediterrán tájakról érkezett fák gondozása. Ebben segítünk most egy kicsit.

Citrom – Citrus Limon

Az erőteljes növekedésű fa a Himalája környékéről származik. Termése magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően világszerte népszerű.

Bár őshazájában már időszámításunk előtt ismerték, Európában mindössze nyolcszáz éve nevelik. A citromlevet kezdetben mérgezések – például kígyómarás – ellen használták, az 1660-as években azonban a skorbut gyógyszerét találták meg benne. A citromfa fantasztikus illatú virágainak köszönhetően otthonod remek dísze lehet. A levelek viaszos zöldek, tapintásuk kemény. A gyümölcsök kezdetben zöldek, majd idővel besárgulnak.

Így tarthatod

Az egész évben virágzó növény a vízigényes fajták közé tartozik. Fontos, hogy bőségesen öntözd – lágy vízzel –, soha ne száradjon ki a földje, ugyanakkor a pangó víztől is óvakodj. Kedveli a napos, meleg környezetet, ügyelj rá, hogy a hőmérséklet télen se süllyedjen 5 °C alá a környezetében, valamint óvd a huzattól. Nyáron kiteheted a szabadba is, valamilyen védett helyre, télen azonban mindenképpen lakásban kell tartanod. Ebben az időszakban a levelek egy része lehullik, ám ez természetes dolog.

Mandarin – Citrus Mitis

A rutafélék családjába tartozó hibrid kedves, apró fa, mely már fiatalon is virágzik és terem. Vidám, narancssárga gyümölcseivel szép dísze lehet bármelyik lakásnak.

Levelei sötétzöldek és tojásdad alakúak, felületük fényes, megdörzsölve pedig kellemes citrus aromájúak. Virágai rendszerint nyáron vagy tavasszal jelennek meg – fehérek, kellemes illatúak, alakjuk leginkább a csillaghoz hasonlít. A mandarinfa maximum 120 centiméter magasra nő meg, ezért ideális szobanövény válhat belőle. Gyümölcsei az ágak csúcsán fejlődnek, és viszonylag lassan érnek – ezért türelmetlen gazdáknak nem ajánlott.

Így tarthatod

Mivel kedveli a napos, fényben gazdag környezetet, nyáron kiteheted a szabadba, a huzattól azonban óvni kell. Télen ügyelj rá, hogy a hőmérséklet soha ne menjen 10-15 °C alá. Néhány naponta tanácsos langyos – lágy – vízzel permetezni. Igényli a bőséges öntözést, de két locsolás között egy kicsit hagyd a föld felszínét kiszáradni, valamint kerüld a pangó vizet. Bármikor visszavághatod, és tanácsos évente egyszer, tavasszal átültetni.

Avokádó – Persea Americana

A Mexikóból származó örökzöld fácska a babérfélék családjába tartozik. Hazánkban kevéssé elterjedt, a mediterrán tájakon viszont már időszámításunk előtt ötezer évvel fogyasztották termését. A 18. század óta pedig – a melegebb vidékeken – meglehetősen sok országban termesztik. Magyarországra alig néhány évtizede érkezett az ánizsos illatú növény. Levelei hosszúkásak, tapintásuk bőrszerű, színük sötétzöld.

Az avokádó virágai a hajtások csúcsán nőnek, sárgászöldek és kellemes illatúak. A növény termése – melyet aligátorkörtének is neveznek – maximum harminc centiméter hosszú, gömbölyded, körte alakú. Héja zöld vagy vörösesbarna, a terméshús pedig két-három centiméter vastag.

Így tarthatod

Kedveli a napos, meleg környezetet, ezért fontos, hogy a hőmérséklet soha ne csökkenjen 12 °C alá. Mivel lényeges számára a magas páratartalom, néhány naponta permetezd langyos vízzel. Nyáron jól érzi magát a szabadban, télen azonban mindenképp vidd be a lakásba, és gondoskodj a viszonylag egyenletes, meleg környezetről.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az avokádó tél végén és tavasszal virágzik, termést pedig október-november környékén hoz. A növekedési időszakban elengedhetetlen a bőséges öntözés – földje mindig legyen nedves.

Ezt is szeretjük