5 ikonikus épület a világban, amiről nem tudtad, hogy magyarok tervezték: van, amitől féltek a járókelők

Számos nagyváros köszönhet fontos épületeket magyar származású építészeknek.

balfron tower
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az utazásai során az ember önkéntelenül is a szokásosnál nagyobb figyelmet fordít az építészeti sajátosságokra. Egy-egy épület jelentősen meghatározza a környék arculatát, hangulatát, sokat elárul a helyi életről, kultúráról.

Olykor talán nem is sejti egy hazai turista, hogy a külföldön jártában-keltében látott épületeket magyar származású építész tervezte, pedig a világ számos pontján, többek között Londonban, New Yorkban és Sanghajban is rácsodálkozhat ilyen épületekre. 

Magyar tervezők épületei a világban

Valószínűleg kevesen tudják, hogy New York első ikertornyos házát, valamint az 1920-as években legmagasabbnak számító lakóépületét egy, a ma már Szlovákiához tartozó, Gálszécsen született magyar származású építész, Róth Imre, vagy ahogyan világszerte ismertté vált, Emery Roth tervezte. Azonban nem csak az ő munkásságát érdemes feleleveníteni. A következő létesítmények építészettörténeti szempontból mind fontosak, jogosan tartanak számot az érdeklődésre.

Nézd meg, melyik budapesti lakásban bújt meg több Csontváry-festmény is!

Gerlóczy Gedeon neve talán sokaknak ismeretlenül csenghet, annak ellenére, hogy fontos alakja volt a hazai modern építészetnek, és neki köszönhetjük, hogy Csontváry Kosztka Tivadar ragyogó festményei átvészelték a történelem viharait. A képek a saját lakásának falán lógtak. 

(Kiemelt kép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük