Miért hullik feltűnő mennyiségben a macska szőre? 6 ok, amikor állatorvoshoz kell vinni
Ha észreveszed, hogy több szőrszál van a szőnyegen, kefén, fontos utánajárnod, miért.

GettyImages-1067347086
beauty and style
Top olvasott cikkek

Különösen a lakásban tartott cicák esetén tűnhet fel hamar, hogy a normálisnál nagyobb mennyiségben hullik a szőre. Emögött állhat egyszerű vitaminhiány vagy túlfésülés, de sajnos akár komolyabb bajt is jelezhet.

Ne egyedül próbáld kideríteni, miért hullhat kedvenced szőre. Ebben kérd az állatorvos segítségét. A Catster oldalán két állatorvos, dr. Karen Hayworth és dr. Fiona Bateman vette sorra, miért  fordulhat elő.

Allergia, bolhásság vagy mindkettő

Ahogy az embernél is, úgy az állatnál is van, hogy bőrtünetekben, bőrviszketésben mutatkozik meg valamilyen allergia. A vakarózás következtében a macska bőre irritálódik, szőre hullani kezdhet. Allergiát okozhat egy újonnan kipróbált macskaeledel, valamilyen környezeti tényező, például egy, a lakásban használt tisztítószer, de akár a bolhásság is.

A bolhásság leginkább kijáró vagy kinti cicáknál fordul elő. A mászkáló bolháktól egyébként is viszkethet az állat bőre, de előfordul, hogy a macska hiperérzékeny az antigénekre, amelyek a bolhák parányi harapásaival kerülnek a bőrébe. A rengeteg vakarózás következtében az állat szőre fokozottan hullhat.

Fájdalom

Ha a cicának csak egy bizonyos területen hullik a szőre, akkor valószínűleg csak azt az adott részt vakarja, nyalogatja sokat. Ez jelezheti azt, hogy fájdalma van a területen, akár belső is, amelyiket az érintett bőrfelület fedi. Akár komolyabb betegségről is lehet szó.

Fertőzés

Nem gyakori, de meglehet, hogy a macska szőre valamilyen gombás vagy bakteriális, gennyes gyulladást előidéző fertőzés miatt hullik, aminek nincs más külső jele. A hajhullás embereknél is árulkodhat rejtett gócokról.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hormonális rendellenesség

A macska pajzsmirigy-túlműködése is megmutatkozhat szőrhullásban, ám nem csak ez a szerv lehet a kiváltó. Bármely hormonszerv billen ki az egyensúlyából, okozhat fokozott szőrveszteséget, mivel az abnormális hormonszint megölheti a szőrhagymákat.

Gyógyszermellékhatás

Ha a cicát valamilyen betegség vagy sérülés miatt kezelték, akkor a kapott gyógyszer mellékhatásaként is jelentkezhet a szőrhullás. Ez esetben az állatorvos valószínűleg egy másik orvosságot fog felírni, a kezelést azonban ne hagyd abba saját döntés alapján.

Rák

Az állatoknál is előfordulhat daganatos megbetegedés, melyet kísérhet szőrhullás. Kiszűrése fontos, de ne gondolj azonnal a legrosszabbra. Sok más ok előfordulhat, melyeket fentebb soroltunk.

Minden fenti gyanú kivizsgálásában kérd az állatorvos segítségét. Mielőtt felkeresnéd, figyeld meg a cicát, vannak-e esetleg további betegségre utaló tünetei, mint a feltűnően sok alvás, étvágytalanság vagy levertség.

Bizonyos mértékben normális

Feleslegesen ne aggódj, ha azt látod, a székpárnán vagy a kanapén macskaszőr van. Bizonyos mértékű folyamatos szőrveszteség, akárcsak az emberi hajszálak esetében, az állatoknál is normális. A macskák évente egyszer, tél elmúltával ráadásul vedlenek, ezt a jelenséget minden gazdi jól ismeri. A tavaszi vedlés normális és szükséges folyamat, amivel az állat szőrzete frissül.

Akkor lehet gond, ha az éves vedlésen túl a kihullott szőr mennyisége ugrásszerűen nő, és huzamosabb időn keresztül, akár heteken át mindennapossá válik. Ha nem tudod eldönteni, megalapozott-e a félelmed, hozd előbbre az esedékes állatorvosi ellenőrzést, hogy megnyugodj, minden rendben van-e a cicáddal.

Minden gyereknek kell egy cica

A macska-gyerek barátság különleges. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a következő, beszédes képek.

Ezt is szeretjük