Hogyan lesz a tökből szivacs? Ez a fajta a leghasznosabb a háztartásban
Magyarországon is megterem, ráadásul akár az erkélyen vagy a teraszon is nevelheted.

luffa cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyára hallottál már a luffa szivacs nagyszerű hámlasztó hatásáról, ami megújítja a bőrt, és serkenti a vérkeringést. Úgy is mondhatnánk, luffa szivaccsal fürdeni egészen más élmény, mint amit eddig megszoktál.

De talán mostanáig még eszedbe sem jutott, hogy otthon, a saját kis kertedben vagy a balkonodon is könnyűszerrel termesztheted alapanyagát, a szivacstököt. Innentől pedig már csak egy lépés, hogy neked is saját luffa szivacsod legyen.

Luffa szivacs házilag

A szivacstököt ősszel, még a nagy hidegek beállta előtt, a kocsánnyal együtt kell leszedni, majd szellős helyen, felfüggesztve, türelmesen szárítani. Ha teljesen kiszáradt, a külső héj könnyen eltávolítható, a tök megtartja alakját, és előbukkannak a rostok világosbarna szövedékei. 

Feldolgozható termést úgy nyerhetsz, hogy először pár napig áztatod, majd meghámozod, és kiszeded a magokat. Ezután tiszta, bő vízzel addig kell mosni, amíg csak a rosthálózat marad. Utolsó lépésben pedig szárítsd ki a napon. 

Az így kapott luffát nemcsak szépségápolásra használhatod, hanem a konyhai, fürdőszobai eszközök tisztítására is. Ha a saját szemeddel is látni szeretnéd a folyamatot, nézd meg a fenti videót.

Gyerekjáték a termesztése

Ha elég kedvet érzel hozzá, megéri szivacstököt ültetni, akár a kerítés mentén vagy az erkélyen. Mivel a növény fagyérzékeny, szabadföldi ültetését mindenképp tavaszra kell időzíteni. A magokat májusban kell elvetni, egy rakásra három-négy darabot, 3-4 centiméter mélyre. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Üvegházban vagy verandán kipróbálhatod a palántanevelést, amit legkésőbb május végén kell kiültetni végleges helyére. Termesztéséhez szükséged lesz támasztékra, erre tökéletes a kerítés vagy a kerti pavilon. A szivacstök igen dekoratív növény, ezért akár térelválasztóként is ültetheted. A laza, tápanyagdús talajt kedveli, virágzáskor és terméséréskor pedig bőségesen kell öntözni.

Locsolócső újrahasznosítása

Szükségtelen minden régi használati tárgytól megszabadulni egy-egy lomtalanítás alkalmával, már csak azért is, mert manapság kifejezetten trendi a megunt eszközök újrahasznosítása a lakásban és akár a kertben is.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük