Szigorúan tilos ma ezt a 6 dolgot csinálnod, balszerencsét hoz: Luca-nap a hagyományokban
A népi babonák szerint Luca megátkozza a házat, ha nem figyel rá az ember.

luca-nap-abra
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a régi korokra visszanyúló hagyományok között nálunk is számos szenthez kötődő hiedelmet lehet találni, valószínűleg kevés olyan jeles nap van, melyhez egyszerre annyi tiltás és jóslás kapcsolódik, mint Szent Luca napjához. 

Változó, hogy az egyes népek hogyan tekintenek Lucára, és milyen jelentőséget tulajdonítanak neki, alapvetően mégis két arccal jelenik meg a hiedelemvilágban: a jóságos, segítő szent és a boszorkány képével. A skandináv és germán területeken nagy tiszteletnek örvend, nálunk pedig több tiltás is kapcsolódik december 13-ához.

Luca-napi tiltások

Régen úgy tartották, egy dologtiltó nap a lányoknak és az asszonyoknak, ezért szigorúan tilos bármiféle nagyobb házimunkát elvégezni, így kötni vagy fonni, kenyeret sütni vagy éppen mosni sem volt szabad, ellenkező esetben Luca haragjával kellett számolni, mely legtöbbször rossz termést és átkot jelentett.

A babona szerint fonás és kötés esetén a boszorkány összebogozza a fonalat, és azt a szorgalmas lány vagy asszony esze helyére teszi, ami átvitt értelemben is nagy átkot jelentett. Az ilyenkor sütött kenyér lapos lesz, mivel Luca rácsap a lapátjával, mosás közben pedig a hiedelem szerint akár kővé is dermedhetnek a nők.

Ezen a napon tüzet gyújtani és varrni sem volt tanácsos az asszonyoknak, utóbbiról ugyanis úgy tartották, bosszúból Luca a tyúkok fenekét varrja be, ezért ezután már nem fognak tojni. Jó kotlók is a Luca-napon pihenő asszonyok udvarán várhatók csak. Kölcsönadni szintén nem volt tanácsos, mert a kölcsönkért tárgyak a boszorkányok kezére juthattak.

Lucázás szokásai

A tiltások mellett Európa több országában fűződtek közösségre vonatkozó szokások is a Luca-naphoz. A skandináv országokban máig előfordul, hogy felvonulásokat tartanak, de Magyarország is bővelkedik az olyan izgalmas hagyományokban, mint a lucázás, a Luca-búza ültetése vagy a Luca-szék készítése.

Bevonzzák a pénzt a házhoz

Ha fogékony vagy a babonákra, ezek a pénzhozó tippek tetszeni fognak. Veszíteni semmiképp nem fogsz, ha kipróbálod őket.

Sok helyen már a múlt része, egyes falvakban viszont máig él a szokás, hogy Luca-napon a gyerekek házról házra járnak, szalmát hintenek, és vidám mondókákkal kívánnak bő termést és egészséges jószágokat. Cserébe ajándékokra számíthatnak a gazdáktól, asszonyoktól.

A nap egyik legismertebb hagyománya a Luca-szék készítése, aminek ezen a napon kezdtek neki, szenteste napjáig kilencféle fából tákoltak össze, és a hagyomány szerint az éjféli misén megmutatta a boszorkányokat. E napon ültették a Luca-búzát, ami karácsonyig kizöldellve bőséges termést jósolt a háznak, de szerelmi jövendölésre, sőt, az időjárás előrejelzésére is alkalmas volt ez az időszak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az időjárás jóslására bevett szokás volt a Luca-naptár, melynek értelmében december 13-ától 12 napon keresztül, egészen szenteste napjáig lejegyezték az időjárást, ez előre jelezte a jövő decemberig tartó 12 hónapot. Néhány helyen hagymakalendáriumot is bevetettek, a 12 gerezdre vágott zöldséget besózták, és az eresztett léből következtettek az adott hónapok csapadékmennyiségére.

Ki volt Luca?

Szent Lúcia vagy Luca egyébként nem volt boszorkány, fontos vértanúként tartja számon a keresztény vallás, aki édesanyja csodálatos gyógyulása után, az álmában megjelenő Szent Ágota hatására fogadott szüzességet, és hozományát a szegényeknek ajánlotta fel. Vőlegénye bosszúból kereszténység vádjával vitette bíróság elé a lányt, akit kínzás után halálra ítéltek. 

A Luca-napi hagyományok több európai országhoz hasonlóan nálunk is színes részei a múltnak, ezért érdemes rájuk büszkén, érdekességként tekinteni, illetve tisztelettel tovább őrizni a szokásokat.

(A fotó forrása: Fortepan/Fortepan, 1932.)

Ezt is szeretjük