A 13 legveszélyesebb anyag a tisztítószerekben

Allergiás reakciók, gyulladásos és daganatos betegségek - ha elkerülnéd őket, jól nézd meg, mivel igyekszel tisztán tartani az otthonodat!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mosogatószerek, amelyek egyetlen cseppje elegendő tányérok és edények tucatjainak elmosásához. Fehérítők, amelyek olyan fehérré varázsolják a ruhákat, mint amilyenek még sosem voltak. Vízkőoldók, amelyek a legmakacsabb vízkővel is pillanatok alatt elbánnak.

Ha a reklámokban elhangzó állítások mögött van is némi igazság, nem szabad elfelejtened, hogy a csodás tisztítószerek mérgek, amelyekért kétszer fizetsz: egyszer az üzletben, másodszor pedig otthon, az egészségeddel.

Ha nem akarsz áldozattá válni, ismerd meg a legveszélyesebb összetevőket, amelyektől érdemes távol tartanod magad!

Háztartási tisztítószerek: mind mérgező?

A kereskedelemben kapható tisztítószereket az emberi egészségre és a környezetre gyakorolt hatásuk alapján veszélyes és nem veszélyes kategóriába sorolják. Előbbinek azok minősülnek, amelyek összetevői között legalább egy, a környezetre vagy az emberre káros anyagot találni - a háztartási tisztítószerek túlnyomó többsége ebbe a kategóriába tartozik. Bizonyos hatóanyagaik irritatívak, maró hatásúak, más részük allergiás reakciókat okoz, sőt akár gyulladásos és daganatos megbetegedések kialakulásában is szerepet játszhatnak.

Az Európai Unió vonatkozó jogszabályainak megfelelően, a fogyasztók biztonsága érdekében a gyártók kötelesek jelölni az ilyen termékek csomagolásán, hogy veszélyes anyagokat tartalmaznak, és azok milyen arányban vannak jelen. A feliratokon meg kell nevezniük a termék használata során felmerülő veszélyt, fel kell tüntetniük a hozzá tartozó szimbólumot, ráadásul mindezt mindenki számára jól látható helyen.

A legveszélyesebb összetevők

Az azonban, hogy egy terméket veszélytelennek minősítenek, még nem jelenti feltétlenül azt, hogy teljes mértékben ártalmatlan. Ha a szervezeted érzékenyebb, és hajlamos vagy az allergiára, ezekkel a szerekkel is tanácsos óvatosan bánnod. A tisztítószerekben található felületaktív anyagok, a zsíroldó készítmények bizonyos enzimjei, és a gyakorlatilag az összes termékben megtalálható konzerválószerek, színezékek és illatanyagok mind kiválthatnak allergiás reakciókat.
A következő összetevőket különösen tanácsos kerülnöd:

 • krezol
 • formaldehid
 • butil-glikol
 • sósav
 • folysav
 • naftalin
 • PDCB vagy paradiklór-benzol
 • perklór-etilén
 • kőolajdesztillátumok
 • fenol
 • foszforsav
 • kénsav
 • triklór-etilén

A krezolt például fertőtlenítő hatása miatt kedvelik a gyártók, a fenolok pedig mérgező hatású vegyületek, amelyek kicsapják a fehérjéket. Az alkoholok közé tartozó glikolok bőr- és nyálkahártya-izgató hatásúak, továbbá irritálják a szemet. A triklór-etilén kis mennyiségben altató hatású, nagyobb mennyiségben mérgezést okoz, míg például a perklór-etilén belélegezve mérgező, a bőrre kerülve pedig komoly égési sérüléseket okoz. A naftalin a májat károsítja, míg a rovarirtószerekben és légfrissítőkben használt paradiklór-benzol bizonyítottan rákkeltő hatású.

Jó, ha tudod!
Akár tisztítószereket, akár kozmetikai termékeket vásárolsz, lehetőleg kerüld azokat, amelyek a következő allergéneket tartalmazzák: amyl cinnamal, benzyl alcohol, cinnamyl alcohol, citral, eugenol, hydroxycitronellal, isoeugenol, amylcinnamyl alcohol, benzyl salicylate, cinnamal, coumarin, geraniol, hydroxyisohexyl, carboxaldehyde, anise alcohol, farnesol, butylphenyl, benzyl benzoate, citronellol, hexyl cinnamal.

Csak óvatosan!

Ha mégis olyan tisztítószereket használsz, amelyek veszélyesek lehetnek, soha ne feledkezz meg a gumikesztyű használatáról, és mindig ügyelj rá, hogy legalább egy ablak nyitva legyen a takarítás során.
Figyelj arra is, hogy a vegyszerekből egy csepp se kerüljön közvetlenül a bőrödre vagy a szemedbe. Ha ez mégis bekövetkezik, akkor bő hideg vagy langyos vízzel öblítsd le az érintett felületet - ha a szer a szemedbe kerül, szintén próbáld meg minél előbb kimosni.
Lenyelés esetén soha ne próbálkozz tejivással vagy evéssel - ezek nem segítenek. A házi gyógymódok alkalmazása helyett azonnal fordulj orvoshoz!

Szintén tanácsos rövid időn belül felkeresned a háziorvosodat vagy a bőrgyógyászodat, ha bármilyen komolyabb allergiás reakciót észlelsz magadon közvetlenül azután, hogy bármilyen tisztítószerrel is volt dolgod.

Vidd magaddal az összes terméket - lehetőleg a csomagolásukkal együtt -, amelyeket a közelmúltban kezdtél használni.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha kiderül, mi a felelős az allergiás reakcióért, az adott terméken túl egyetlen olyan vegyszert se vásárolj, amelyben megtalálható az allergiát okozó összetevő.

Ezt is szeretjük