Kinek a feladata a házimunka a magyar nők szerint? A felmérés érdekes eredményekre jutott
Íme, a leggyűlöltebb házimunkák!

nagykep?cikkid=169447&kep=butor-fenyezes-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden második nő még mindig egyedül takarít, és hat nőből csupán egy meri takarítónő segítségét kérni, ha házimunkáról van szó - derült ki Magyarország legnagyobb internetes takarítóközvetítője, a Rendi friss kutatásából. A nők által leggyakrabban végzett feladatok a főzés és a mosogatás, a férfiak pedig a bevásárlást vállalják legtöbbször magukra. Az ablakpucolás iránti utálat általánosnak bizonyult. Családonként eltérnek a vélemények arról, hogy mikortól kell a gyereknek is besegíteni a házimunkába, vannak, akik csak büntetésként adnak feladatot a kicsiknek.

Elvben a Rendi kutatásában részt vevő férfiak és nők egyetértettek abban, hogy a férfiaknak is be kell segíteni a házimunkába, de a gyakorlatban a nők fele még mindig egyedül végzi el az otthoni feladatokat, holott jellemzően egy vagy több gyermekes családanyák, akik a takarításra fordított időt szívesebben töltenék inkább szeretteikkel.

Házimunka nemek szerint

A férfiaknál is hasonló a helyzet, közülük is minden második egyedül takarít, habár ők túlnyomórészt szinglik vagy minglik, azaz van ugyan párkapcsolatuk, de külön háztartásban élnek. Míg a nők által leggyakrabban végzett feladatok a főzés és a mosogatás, az urak a bevásárlással segítenek be.

- A felmérés során arra is kíváncsiak voltunk, hogy mely feladatokat végezzük el legszívesebben - mondta Udvardy Szabolcs, a Rendi takarítóközvetítő portál marketingigazgatója. - A nők készségesek, ha mosásról van szó, a férfiak pedig szívesen adják főzésre a fejüket.

A kutatásból arra is fény derült, hogy melyek a legutálatosabb részei a takarításnak. Nem meglepő módon az ablakpucolás messze a leggyűlöltebb házimunka nemtől függetlenül, de a hölgyek körében a vasalás és a portörlés is népszerűtlen, míg a férfiak a mosogatás és a fürdő tisztán tartása elől menekülnek. 

Kinek a feladata a házimunka?

A Rendi nagy házimunka-felmérésében egyedül a vasalás bizonyult tipikusan női tevékenységnek, míg a barkácsolás egyértelműen a férfiakra hárul. A takarításról a nők kétharmada gondolja úgy, hogy ez az ő feladatuk, míg a férfiak körében csak minden ötödik ember ért egyet ezzel az állítással.

- Minket is megdöbbentett az eredmény, hogy hat nőből csak egy meri takarítónő segítségét kérni. A dolog hátterében az állhat, hogy úgy érzik, csorba eshet a megítélésükön, ha kiderül, hogy takarítónővel takaríttatnak, hiszen saját feladatuknak tekintik a házimunka menedzselését is. A legtöbben még mindig csak rendkívüli esetekben vesznek igénybe külső segítséget, például, mielőtt vendégség érkezik, vagy a tavaszi nagytakarításkor - tette hozzá Udvardy Szabolcs.

Csak a mosdó ne legyen piszkos!

A Rendi kutatásából az is kiderült, hogy a magyarok 90%-a beiktat egy extra takarítást, ha vendéget vár otthonába. A megkérdezettek fele az illemhelyiség és a fürdő rendbetételének esik neki először.

- Ez nem is csoda, hiszen még mindig nagyon erősen él bennünk az attól való félelem, hogy megszólnak minket, ha nem elég tiszta a lakásunk, és a toalett, illetve a fürdő az, ahova leggyakrabban betekintést nyernek vendégeink - tette hozzá a Rendi szakembere.

Büntetés a gyereknek

Csaknem 100%-os az egyetértés abban, hogy a gyerekeknek segíteniük kell szüleiknek a házimunkában, de abban már eltérnek a vélemények, hogy mikortól kell befogni a kicsiket a takarításra. 

- A kutatás résztvevőinek egyharmada úgy véli, hogy a gyerekek már hároméves koruktól kivehetik részüket a feladatokból. Minden ötödik megkérdezett szerint azonban ötéves kortól kell bevonni őket, és közel ugyanennyien nyilatkoztak úgy, hogy elegendő, ha nyolcéves kortól vesznek aktívan részt a rendrakásban és a lakás tisztán tartásában - ismertette a felmérés eredményeit Udvardy Szabolcs. - Akadnak azonban szép számmal olyan szülők is, akik csak büntetésként vonják be gyermeküket a házimunkába.

Toplisták a nagy házimunka-felmérés alapján

A leggyűlöltebb házimunkák:
1. Ablakpucolás
2. Vasalás
3. Portörlés

A legkedveltebb házimunkák:
1. Főzés
2. Mosás
3. Porszívózás, felmosás

A legidőrablóbb házimunkák:
1. Porszívózás, felmosás
2. Fürdő, WC tisztítása
3. Főzés

A leggyakrabban végzett házimunkák - nők/férfiak:
1. Főzés/Bevásárlás
2. Mosogatás/Főzés
3. Mosás/Porszívózás

 A megkérdezettek közel fele átlagosan egy-két óra alatt végez a takarítással, de minden tizedik válaszadó beismerte, hogy egy-egy alkalommal akár több mint négy órát is feláldoz szabadidejéből a tiszta otthonért. A legtöbb időt főzésre, a fürdőszoba és az illemhelyiség kitakarítására fordítják. 

Ráadásul többnyire hétvégén, főként szombaton szánnak időt a lakás tisztán tartására, és csak nagyon kevesen, a magyarok 10%-a veszi a fáradtságot, és végzi el egy dolgos nap után hazaérve a piszkos munkát. A nők és a férfiak egyaránt a pihenést hiányolják a legjobban, így erre cserélnék le legszívesebben takarítással töltött idejüket. A nők a családjukkal, míg a férfiak sportolással töltenének több időt, ha más takarítana helyettük.

Ezt is szeretjük