A legjobb méregtelenítő, oxigéndúsító szobanövények
A zöld növények oxigént termelnek. Ezen kívül még arra is képesek, hogy megóvjanak a mérgező anyagoktól.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet – tartja a mondás. Ebben az esetben kiegészíthető a közmondás még annyival, hogy: beteg sem lehet. Az otthonodat díszítő szobanövények nemcsak dekoratívak, hanem roppant hasznosak is.

Köztudott tény, hogy a zöld növények fotoszintézisük során széndioxidot vonnak ki a levegőből, és cserébe oxigént bocsátanak ki. De talán eddig nem tudtad, hogy még ennél is sokkal többre is képesek.

A civilizáció átka: mérgező anyagok

A modern lakásokban, irodákban csak úgy hemzsegnek a káros vegyszerek. Ott vannak a bútorokban, a padlószőnyeg-ragasztóban, a linóleumban, vagy épp a mosogatószerekben. Ráadásul a naponta használt egyéb veszélyes vegyszerek rákkeltő anyagokat bocsátanak ki magukból. A helyzetet tovább rontja, hogy az energiatakarékosság okán sokan használnak műanyag ajtókat és ablakokat, valamint hőszigetelő vakolatot. Ezek ugyan segítenek abban, hogy a meleg ne hagyja el a lakást, de ezzel együtt meggátolják a helyiségek szellőzését is. A veszély tovább fokozódik, ha sok ember tartózkodik egyetlen helyiségben – például munkahelyen –, valamint, ha ritkán szellőztetnek.

A levegőbe szivárgó káros anyagok fejfájást, szédülést, dekoncentráltságot okozhatnak. Rosszabb esetben szabálytalan szívverést, remegést és nehézlégzést eredményeznek. Végül akár ájuláshoz is vezethetnek.

Kutatások

Amerikai kutatások bizonyították, hogy a fotoszintetizáló növények nem pusztán a széndioxidot képesek kiszűrni a levegőből, hanem számos mérgező vegyületet is.

Vizsgálatok során bizonyították, hogy egyes növények olyan káros anyagoktól is megszabadítják a levegőt, mint a benzol vagy a formaldehid. A kísérletek alatt a növényeket átlátszó falú rekeszekbe zárták, és formaldehidet, triklóretilént, benzolt, valamint szénmonoxidot juttattak be hozzájuk. A zöld növények némelyike képes volt kiszűrni a levegőből a káros anyagokat. Nem pusztán a zöld leveleik segítségével képesek minderre. A levegő tisztításában a talaj baktériumflórája és a gyökérzet is fontos szerepet játszik.

Zöld növények az egészségért

Minden zöld növény jó hatással van a levegő tisztaságára, a leghatékonyabbak azonban külön említést érdemelnek. A vizsgálatok bebizonyították, hogy a formaldehidet a szobafutóka és a filodendron, valamint a buzogányvirág szűri ki leghatékonyabban a levegőből. A benzol ellen az olyan virágos növények nyújtanak megoldást, mint a cserepes gerbera vagy a krizantém. Rajtuk kívül pedig rendkívül hasznos még a vitorlavirág, a bambuszpálma, a rákvirág, valamint az orvosi aloé.

Növények a lakásban és az irodában

Ezekből a növényekből elegendő kilenc négyzetméterre csupán egyet helyezni. Tehát egy átlagos nappaliba tegyél hármat közülük. Természetesen minél nagyobb a fotoszintetizáló növény, annál eredményesebben tisztítja meg a levegőt a mérgező anyagoktól.

Nem árt, ha a munkahelyedre is viszel néhány zöld növényt, hiszen itt a nyomtatópatronok, a ragasztók és más károsanyag-kibocsátásra kész kellékek fokozott veszélyt jelentenek az egészségedre nézve.

Ezt is szeretjük