Az 5 legjobb konyhai tisztítószer

Szerintünk

Sem a zsír, sem a vízkő nem válogat, ráadásul mindkettő igen makacs foltokat képes okozni. Hogy hogy bánunk el velük?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha valahol valóban hatékony tisztítószerre van szükség, az kétségkívül a konyha. Na persze, aki csak egy kávé vagy pirítós ügyén ugrik be reggelente a konyhába, annak nagy valószínűséggel nem okoz gondot a tisztántartása, ám egy rendes, sütni és főzni is szerető háziasszonynak annál inkább.

Őszintén szólva mi többnyire ez utóbbi kategóriába tartozunk - még ha nem is minden nap fogunk fakanalat a kezünkbe -, így pontosan tudjuk, mekkora feladat is a zsír, az odaszáradt palacsintatészta, vagy éppen a kifutott és odaégett tej maradványainak eltávolítása.

Sőt, azt is tudjuk, hogy ehhez melyik a legmegfelelőbb szer. Eláruljuk, mi mit használunk!

A férfi tudja, mi kell a nőnek...

Lilla kedvence: Cillit Bang Univerzális Zsíroldó

Nem vagyok igazán járatos a háztartási tisztítószerek világában, mivel csak nemrég költöztem el otthonról, éppen hogy csak próbálgatom a szárnyaimat e téren. Akár reklámszöveg is lehetne, de mindig sokat szenvedtem a konyhai zsíros szennyeződésekkel, míg egy nap a párom haza nem állított a Cillit Bang Univerzális Zsíroldóval. A Cillit Univerzális Tisztítója már korábban is nagyon jól bevált a fürdőszobai felületek esetében, így kipróbáltuk a zsíroldó verziót is, ami szintén hihetetlenül jó. Gyorsan távolítja el a tűzhelyeken, a konyhai csempéken és a mosogatón lerakódott szennyeződéseket, emellett a sütő és a szagelszívó tisztítására is jó. Mivel azonban ezekhez a felületekhez sem túl gyengéd, nem javasolt, hogy érintkezzen a bőrrel. Egyszer kipróbáltam gumikesztyű nélkül is, és nem lett túl jó vége. Ezenkívül egyetlen egy negatívuma van, mégpedig az ára: egy flakon több mint 1000 forint, viszont elég sokáig kitart.

Csodaszer zsírra, vízkőre, olajra

Ági kedvence: Bio Magic Putzstein

Nemrég fedeztem fel egy csodálatos terméket, és bár ez elég reklámízűen hangzik, a hatása valóban elképesztő.
A Bio Magic Putzstein fantázianévvel illetett termék egy olyan univerzális tisztító, amellyel a zsírfoltoktól a vízkőig minden eltüntethető - én személy szerint különösen a csempén landoló olajfoltoknál és a tűzhely tisztításánál vettem hasznát. És bár vicces neve van, a hatása nagyon is komoly. Nagyon kevés kell belőle, amit elég egy kis szivaccsal felvinni, majd áttörölni vele a tisztítandó felületet. Nem kell hozzá izommunka, mert magától feloldja a zsírt és az egyéb szennyeződéseket. Anyukám fedezte fel, de már én is beszereztem egyet.
Az ára elsőre borsosnak tűnik, hiszen közel 4 ezer forintba kerül, ám az ár 1 kg-os kiszerelést takar, amiből ráadásul csak nagyon kevés kell.

Ha biztosra akarsz menni

Dóra kedvence: Domestos Vegyszeres Törlőkendő

Tisztaságmániás vagyok, ezért számomra sarkalatos kérdés a tisztítószer, legfőképpen a konyha esetében, ahol mindig is a konyhapultra lecsöppenő zsírt és különböző ételmaradékokat tudtam a legnehezebben eltüntetni. Erre a célra sokan csak mosogatószivacsot használnak, de szerintem az nem elég a pult tökéletes tisztántartásához. Éppen ezért addig keresgéltem, amíg az egyik nagybevásárlás alkalmával fel nem figyeltem a Domestos Vegyszeres Törlőkendőjére. Vettem egy zacskóval, hazavittem, és kipróbáltam. Mondhatom, hogy szinte tökéletes! Bármit le lehet vele törölni, és biztos lehetek benne, hogy ott semmilyen mikroorganizmus nem marad. Sosem volt még olyan, hogy valamilyen foltot ne hozott volna le, mindezek ellenére mégsem maró hatású, a bőrrel érintkezve különösebb "mellékhatása" nincs.
Ráadásul 60 db kis kendő van egy csomagban, ezért sokáig elég, és az ára sem vészes. Nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek.

A legjobb kombináció

Juli kedvence: Cillit Bang és Cif

Hogy mi a helyzet a konyhámban? Az attól függ, hogy milyen állapotban van maga a helyiség, és milyen állapotban vagyok én. Ha ugyanis éppen dühroham kerülget, akkor egyszerűen felkapom az elsőként a kezem ügyébe eső szivacsot és vegyszert - ami általában a mosogatószer -, és hát MINDENT 1 db 5x7 cm-es szivaccsal lesikálok. Még a padlót is.
Ha azonban jobb formámban vagyok, akkor már válogatok is. Ilyenkor a Cillit Bang vízkőoldó spray-jével takarítom ki például a mosogatót, ez a tisztítószer ugyanis az egyik nagy kedvencem, mivel egyszerűen csodákra képes!
A kerámialapos tűzhelyemmel viszont már csínján bánok, hiszen nem használhatok rá semmi extrát, csupán, ha feltétlen szükséges, egy keveset a Cif hagyományos súrolókrémjéből, melyet viszont utána alaposan el is kell távolítani.
A csempét pedig Ajax Floral Fiesta Wild Flowers illatú általános tisztítószerrel "kezelem", amelynek imádom az illatát, ráadásul gyönyörűen tisztít is.

Vegyszerrel és anélkül

Pálma kedvence: mikroszálas törlőkendő és Bref Univerzális Zsíroldó

Amikor beköltöztem a jelenlegi lakásomba, a konyha kitakarítása okozta a legnagyobb gondot. Az előző lakók ugyanis nemcsak hogy kizárólag zsírral sütöttek, de valószínűleg hagyták, hogy a forró zsiradék szét is spricceljen a helyiségben, és aztán jól rászáradjon a csempére és a csövekre. Elképzelésem sincs, hogy hogyan bánhattak el úgy a konyhával, hogy annak rendbetétele konkrétan egy hétbe teljen, nem is számolva azokkal a napokkal, amelyeket a megfelelő tisztítószer utáni keresgéléssel töltöttem.
Végül azonban mégis én nyertem, pontosabban egy strapabíró mikroszálas kendő és a Bref Univerzális Zsíroldója: egyedül ez a kombináció volt képes arra, hogy feloldja a talán évek óta jelenlévő foltokat. Mivel a Bref egy igen erős zsíroldó, a szinte eltávolíthatatlan zsírpöttyöket vele fújtam le, a kevésbé ellenálló szennyeződésekhez pedig egyszerű mikroszálas kendőt használtam, amelynek segítségével kevesebb vegyszert kellett használnom.

A kombinációt azóta is használom, bár őszintén szólva a mikroszálas kendő többször kerül elő, ehhez ugyanis elég egy kevés tiszta víz, használatával így a szervezetemet és a környezetemet is kevésbé szennyezem.

Ezt is szeretjük