A ragyogó, illatos WC 5 titka

Bevált módszerek

Bármennyire kellemetlen, a WC tisztítása kikerülhetetlen. Praktikáinkkal azonban gyorsan és hosszú időre elláthatod a baját.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fürdőszoba mellett a WC árulkodik a legjobban arról, mennyire vagy igényes és kényes a tisztaságra.

Egyszerűnek tűnik gondolkodás nélkül megvásárolni a sokat reklámozott, drága tisztítószereket és illatosítókat, pedig van ezeknél sokkal jobb módszer arra, hogy mindig ragyogóan tiszta legyen a WC. Próbáld ki a jól bevált házi szereket, melyek a pénztárcádat igen, a koszt viszont nem kímélik!

Duguláselhárítás elegánsan

Mielőtt a vízkő vagy a különböző szennyeződések eltávolításába fognál, győződj meg arról, hogy megfelelően átjárható a WC lefolyócsöve. Ha a víz a kelleténél lassabban folyik le, érdemes alaposan kitisztítanod, ne várd meg, hogy teljesen elduguljon. Egy nagyobb tölcsérrel juttass közvetlenül a lefolyóba fél pohár bóraxot, és lassan önts utána két pohár forrásban lévő vizet. Hagyd hatni a keveréket 15 percig, majd öblítsd le.

Hasonlóan eredményes módszer, ha egy pohár ecet után öntesz forró vizet a csészébe, így egy csapásra a kellemetlen szagoktól is megszabadulhatsz. Ha fél pohár sót teszel a lefolyóba, majd felöntöd két pohár forrásban lévő ecettel, majd az egészet leöblíted forró, végül hideg csapvízzel, szintén gondoskodhatsz a lefolyóról. A módszereket megelőzésképpen is bevetheted kéthavonta.

Tisztítás és fertőtlenítés - praktikusan

Örök probléma, hogy miként lehet egyszerre fertőtleníteni és fényessé varázsolni a WC-csészét úgy, hogy közben ne kelljen aggódnod a veszélyes vegyszerek miatt. A megoldás egyszerű: súrold ki a csészét fél pohár bórax és három és fél liter víz oldatával.

Ha elfogyott otthon a tisztítószered, és bórax sincs kéznél, a szájvíz is csodákra képes. Önts fél pohár alkoholos szájvizet a WC-csészébe, hagyd negyed óráig állni, majd kefével súrold ki a kagylót, és öblítsd le. A szájvíz, amellett, hogy megöli a kórokozókat, a WC-t is ragyogóan tisztává varázsolja.

Ha egyszerre szeretnéd kitisztítani a tartályt és a kagylót, önts havonta egyszer fél doboz szódabikarbónát a tartályba, hagyd benne éjszakára, majd reggel néhányszor húzd le a WC-t.

Fortélyok a csillogó porcelánért

Ha a sok próbálkozás ellenére sem látod olyan fényesnek a WC-kagylót, mint újkorában, akkor alaposan súrold ki hígítatlan ecettel, majd öblítsd le tiszta, hideg vízzel. Ezzel minden maradék szennyeződést eltávolítasz. A teljesen kifakult és megkopott felület fényét pedig egy speciális házi oldattal adhatod vissza. Keverj össze fél pohár ecetet, fél pohár ammóniát és fél pohár bóraxot három és fél liter meleg vízzel. Ezzel súrold ki a csészét, majd alaposan öblítsd le hideg vízzel.

Pezsgőtablettával és WD-40-nel
A fehér színű pezsgőtabletta gondolata talán elsőre meglepő dolognak tűnik, pedig igen hatásosan alkalmazhatod a WC tisztításánál. Dobj néhány tablettát a csészébe, húsz percig hagyd hatni, ezután csak egy-két mozdulat a kefével, és az eredmény: ragyogó tisztaság. A kosz és a vízkő esetében a WD-40 spray is jó választás. Fújd az anyagot a csészébe, várj egy keveset, majd kefével súrold ki a kagylót. A WD-40 előnye, hogy a benne lévő oldószer nagyon kis idő alatt képes a szennyeződést és a mészlerakódást fellazítani.

Illatos csésze, egyszerűen

A tiszta és friss illatú WC-csésze titka nem más, mint az ecet. Önts belőle két pohárral a kagylóba, hagyd hatni éjszakára, majd reggel öblítsd le. Ha ezt a műveletet minden héten egyszer, rendszeresen elvégzed takarítás közben, a csúnyán elszíneződött vízkőgyűrűnek is örökre búcsút inthetsz - és ne feledd, hogy az ecet is fertőtlenít.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A friss illat szódabikarbónával is könnyen elérhető. Válassz ki egy szép, díszes tálkát, szórd bele a fehér port, majd helyezd a tartály tetejére. A hatást fokozhatod, ha a szódabikarbónához keversz egy keveset kedvenc fürdősódból is.

Cikkünk a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv alapján készült.

A reklámok arra sarkallnak, hogy minden egyes szükségletedre speciális terméket vásárolj. E kiadványból 2317 kivételes tényt olvashatsz hétköznapi dolgokkal kapcsolatban, amelyek az életedet könnyebbé, gazdaságosabbá, ésszerűbbé, egészségesebbé teszik, a tanácsok segítségével ugyanis újszerűen használhatod a háztartásban és garázsban tartogatott tárgyakat.
A könyv szerkesztői régi trükköket fűszereztek meg saját gyakorlati tapasztalataikkal és szakértők véleményével. A kötet felépítése segít a könnyed eligazodásban, a gyakorlati ismereteket pedig anekdoták és izgalmas kísérletek teszik még színesebbé.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük