4 filléres trükk, amivel feldobhatod a lakást

A legszebb lakások is unalmassá válhatnak egy idő után. Egy kis izgalmat vinnél a falak közé, de a felújításra nincs pénzed?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem kell nagy dolgokban gondolkoznod, ha új színt vinnél az otthonodba! Természetesen a falak átfestése vagy egy új konyhabútor jelentősen változtathat a lakás összképén, ám ennél egyszerűbb, olcsóbb és gyorsan praktikákkal is felfrissítheted otthonod.

Az alábbi ötletek fillérekből megvalósíthatóak, az eredmény azonban annál látványosabb!

Székek - más fényben és színben

Ha unod az étkező fából készült székeit, ne azon gondolkodj, hogyan tudnál helyettük újakat venni, hiszen egy festékspray segítségével egy óra alatt felújíthatod őket.

Azt a pénzösszeget, amit a székeken megspórolsz, fektesd be inkább egy üveglapba, amivel az asztal felületét boríthatod.
A felújítás első lépéseként tisztítsd meg a székeket, hogy felszínük tiszta és száraz legyen. Ha a székek eredetileg festettek vagy lakkozottak, finoman csiszold át őket, vagy vigyél fel rájuk két réteg faalapozót.
A festékszóróval szabad térben vagy jól szellőző helyiségben dolgozz. A munkafelületet és környékét borítsd be újságpapírral vagy takarófóliával. A legjobb eredmény érdekében háromszor, vékony rétegben fújd le a székeket ezüst- vagy krómfestékkel - ne engedj a kísértésnek, és ne siesd el a dolgokat azzal, hogy csupán egy vastagabb réteget viszel fel. Hagyd, míg alaposan megszárad a festék, majd puha ronggyal polírozd fel a festett felületet, hogy fényesen csillogó legyen.

Sík dombormű a falakon

Nagyszerűen dekorálhatod a falat stencillel készített dekorációval, némi spatulázóanyag hozzáadásával pedig egészen különleges, domború hatást érhetsz el.

Mielőtt bármihez is hozzákezdenél, puha ceruzával másold át a kiválasztott mintát egy papírra. Fordítsd meg a lapot, és vastagabban másold át a megrajzolt forma körvonalait a hátoldalára. Ezzel az oldalával lefelé tedd a papírt viaszos stencillapra, és menj át a körvonalakon, így a minta átnyomódik a lapra. A stencillapot helyezd kartonlapra vagy vastagabb újságpapírra, és éles szikével óvatosan vágd ki a motívumot.

Ezután keverj össze por állagú spatulázóanyagot egy kevés vízzel, hogy sűrű, krémes legyen. A kiválasztott árnyalatú akrilfestéket lassan, kis mennyiségben adagold a keverékhez, míg el nem éred a kívánt színt. Ne feledd, ha megszárad, a keverék kissé világosabb tónusú lesz, mint amikor még nedves volt.

Ezután tervezd meg a motívum helyét a falon, majd vízszintmérővel és vonalzóval jelöld meg. A sablont finoman ragaszd fel a falra, majd rövid szőrű ecset vagy festékszedő kés segítségével kend be a kivágott részeket a pasztával. Finom, pontozó mozdulatokkal haladj, így a festék helyenként kicsúcsosodik. Óvatosan szedd le a stencillapot, hogy előtűnjön a minta. Ha a paszta kissé szétfolyt, hagyd megszáradni, majd egy szike élével óvatosan kapard le.

Filléres térelválasztó aprócska szobákba

Ha a hálód meglehetősen kicsi, a különálló öltöző szóba sem jöhet, ám egy modern válaszfallal hatásosan és minden fényveszteség nélkül elszeparálhatod a hálófülkét.

Fogj egy megfelelő méretre vágott - az üzletben minden bizonnyal méretre vágják neked -, átlátszó plexilapot, majd maszkfólia vagy maszkolószalag segítségével fedd be egyenlő távolságokban elosztott négyzetekkel. Ezután vidd fel a válaszfalra a maratóspray-t. Jól szellőző helyiségben dolgozz, és takard jól le a környező felületeket újságpapírral vagy takarófóliával. Két vagy három vékony réteggel fújd le a lapot, fokozatosan mélyítve, míg el nem éred a kívánt hatást. Ha megszáradt, távolítsd el a kitakaró szalagot, és előbukkan a minta. A válaszfal tetejére fúrj kis lyukakat, és egy sor finom láncon lógasd le a mennyezetről.
Az eredmény egy kis privát tér öltözködéshez, illetve a varrósarok vagy a dolgozószoba rendetlenségének elrejtésére - mindez anélkül, hogy a szoba kisebbnek és sötétebbnek tűnne.

Párnák, csőbe húzva

A textilboltokban mindig akad valami ellenállhatatlan darab a leárazott, egy- vagy kétméteres maradékok között, ami jól jöhet a dívány feljavításakor.

Már ötperces turkálással zsákmányolhatsz egy-két darabot, és az így felhalmozott anyaggyűjtemény, valamint egy kis kreativitás segítségével bármikor újjávarázsolhatod az otthonodat. Így készülnek a képen látható hengerpárna-huzatok is: csupán egyetlen öltéssor és néhány perc szükséges ahhoz, hogy úgy nézzenek ki, mintha egy iparművész alkotásai lennének.
Először mérd meg a hengerpárna kerületét, és szabd az anyagot akkorára, hogy körülérje azt.

A szegéshez hagyj rá egy kicsit, majd varrj az anyagból egy csövet. Ha az anyagot teljes szélességében felhasználod, nem kell beszegned a végeit, mert az ép szélek nem bomlanak. Csúsztasd a párnát a huzatba, majd csomózd össze a végeit. Egyszerű, mégis dekoratív.

Cikkünk a 101 színes ötlet című könyv alapján készült.

A könyvben minden olyan apró ötletet megtalálsz, amit a belsőépítészek gyakran használnak, akik egyébként jól tudják, hogy a tapéta, a függöny és a szőnyeg megfelelő kiválasztása csak az alapja a hangulatos látványnak. Amik igazán egyéniséget és stílust adnak egy helyiségnek, azok tulajdonképpen a kreatív módon megvalósított utolsó simítások - mindazok a pénzért meg nem vásárolható ötletek, amiket a szakemberek is alkalmaznak egy-egy nagyszerűen kialakított enteriőrnél.

Kiadja az Alexandra Kiadó.
Ára 1499 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük