5 mindennap használt dolog, ami évszázadok alatt sem bomlik le: fontos, hova dobjuk ki őket

Van olyan tétel, amit a felmérések szerint összesen maximum 20 percig használunk, mégis évszázadokig szennyezi a Földet.

környezetszennyezés

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cikket a Lidl Magyarország támogatta.

A fogyasztói társadalom egyik legsürgetőbb problémája a hulladékkezelés. A vásárlás ütemének felgyorsulásával együtt jár a szemét mennyiségének növekedése, ami már-már rémisztő méreteket ölt. A világ számos pontján, az óceánok, erdők mélyén felgyülemlő szemét vizuálisan bántó és környezetszennyező hatása vitathatatlan, de az is könnyen belátható, hogy az emberek egészségére nézve is kifejezetten aggasztó. 

A tengerekben kikötő műanyag elaprózódásából származó mikroműanyagok a táplálékláncba bekerülve az emberi szervezetbe is bejutnak. A nap mint nap megvásárolt és használt termékek ráadásul gyakran évszázadok alatt sem bomlanak le, így nem lehet arra számítani, hogy belátható időn belül egyszerűen eltűnnek a Föld felszínéről. A cél mindenképp a szemét mennyiségének visszaszorítása, például a tudatos vásárláson és az újrahasznosításon keresztül. Szerencsére napjainkban ezt a küldetést már egyes vállalatok is a magukénak érzik. 

20 percig használjuk, évszázadok alatt bomlik le

Európában az emberek évente összesen körülbelül 2,5 milliárd tonna hulladékot termelnek. Egy átlagos állampolgárra évente 5 tonna hulladék jut az Unióban, és a keletkező hulladék csupán 38 százaléka kerül újrahasznosításra. A pazarló és súlyosan környezetszennyező, egyszeri fogyasztásra épülő gazdasági modell helyett az EU célkitűzései között a körkörös gazdaság erősítése szerepel.

A körkörös gazdaság lényege a termékek élettartamának meghosszabbítása, kidobás helyett javítással, az alapanyagok újrahasznosításával. Ennek megvalósulása jócskán csökkentené a környezetterhelés mértékét, illetve gazdasági előnyökkel járna. A fogyasztó többféleképpen is segítheti a folyamatot, a látszólag apró lépések összeadódva nagy változásokhoz vezethetnek. Először is érdemes például tudatosítani, hogy a mindennapok során használt, kidobandónak ítélt anyagok esetében milyen lebomlási idővel lehet számolni - az olykor megdöbbentően magas számok a szelektív hulladékgyűjtés mellett átgondoltabb vásárlásra is ösztönözhetik az embert. 

A Lidl számára fontos a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítása, a vállalat elkötelezte magát amellett, hogy 2025-ig 20%-kal csökkenti a műanyag használatát, és saját márkás termékei csomagolóanyagainak 100%-át maximálisan újrahasznosíthatóvá teszi. Kínálatában csomagolásoptimalizált és újrahasznosított műanyagból készült termékekkel is találkozhatsz.

Műanyag palack

Az egyik leghangsúlyosabb környezetvédelmi problémát a műanyagszennyezés jelenti, ami nem is csoda, hiszen műanyagból készülő termékek tömkelege vesz minket körül. Eldobált műanyag palackokkal mindenfelé találkozni, a városokban és a természetben egyaránt. Becslések szerint körülbelül 450 évre van szükség a lebomlásukhoz. A folyamat során keletkező mikroműanyagok, kioldódó vegyi anyagok károsítják az élővilágot. A műanyag újrahasznosíthatósága véges, mivel az anyag minősége idővel romlik. A szelektíven gyűjtött palackból sok esetben nem palack készül ismét, hanem egyéb szintetikus anyag. 

Műanyag szatyor

A szemetelés ikonikus példája az óceánokban hánykolódó, vízi élőlényekre kiemelt fenyegetést jelentő műanyag szatyor. Ezek a termékek, holott ritka, hogy a megvásárlás után egynél többször, sőt ami azt illeti, 20 percél tovább használják őket, szintén több száz év alatt bomlanak le, egyes források szerint 200-1000 évre van ehhez szükség. A palackhoz hasonlóan nem tűnnek el nyomtalanul, parányi, begyűjthetetlen darabokká töredezve károsítják tovább a környezetet. 

Üveg

Az üveg természetben történő lebomlási idejét 1-2 millió évben szokták meghatározni, a valóságban viszont az anyag csiszolódásáról, aprózódásáról van szó. Lényeges viszont, hogy a szelektív gyűjtést követően az üveg minőségromlás nélkül a végtelenségig újrahasznosítható, ez általában olvasztással történik. 

Alumíniumdoboz 

A különböző alumíniumdobozok eltűnéséhez 200-500 évre lehet szükség, a bomlás is csak 50-100 év körül indul. Az alumínium az üveghez hasonlóan remekül újrahasznosítható, ráadásul az új doboz gyártásához szükséges energiafelhasználás és károsanyag-kibocsátás töredékével. Ehhez azonban szintén szelektív gyűjtés szükséges.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tejesdoboz

A tejesdobozok, italos kartondobozok többrétegűek, nemcsak kartonból állnak, hanem műanyagot és alumíniumot is tartalmaznak. Körülbelül öt évet vesz igénybe a lebomlásuk. 2022. január 1-étől az FKF tájékoztatása szerint a kevert csomagolási hulladékok között, a sárga fedelű tartályokba kell őket gyűjteni. 

A fogyasztó is sokat tehet a hulladékcsökkentésért

A mindennapok során meghozott döntéseikkel a fogyasztók is hozzájárulhatnak a hulladékcsökkentéshez. Az első és legfontosabb lépés a vásárlás átgondolása: csak azt vedd meg, amire valóban szükséged van. Azokból a használati cikkekből, amelyek ideális esetben sokáig szolgálnak majd, érdemes jó minőségű, tartós darabokat választani. Ha valami meghibásodik az otthonodban, mielőtt kidobnád, gondolkodj el a javítási lehetőségeken. 

Amennyiben vásárolni mész, az is nagy előrelépés, ha nem kérsz műanyag zacskót a kasszánál, hanem mindig van nálad egy-két újra és újra felhasználható, kimosható vászonszatyor. Ma már több üzletben hozzájuthatsz kifejezetten a gyümölcsökhöz, zöldségekhez és a pékárukhoz kínált újrahasználható zsákokhoz, amelyek az eldobható nejlonzacskók környezetkímélő alternatíváját jelentik, a lédig, vagyis csomagolás nélküli élelmiszereket pakolhatod beléjük. 

A tisztítószerekből és egyes tisztálkodási termékekből is sokfelé választhatsz újratölthető verziókat, vagy olyanokat, amelyeket 100 százalékban újrahasznosított és újrahasznosítható flakonban árulnak.

Elkerülhetetlen, hogy az ember olykor műanyag háztartási cikkeket is vásároljon. Ilyenkor ajánlott előnyben részesíteni az újrahasznosított műanyagból készülőket. A Lidl-nél például újrahasznosított műanyagból készült, illetve csökkentett műanyag csomagolású termékekkel is találkozhatsz a polcokon. A Lidl saját márkás termékein a Felelősséggel csomagolva logó jelzi többek között a környezettudatosabb, fenntarthatóbb választást. 

Az otthonodban törekedj a szelektív hulladékgyűjtésre, a fehér és a színes üveget, amennyiben nem visszaválthatók, szelektív hulladékgyűjtő szigeteknél kihelyezett tárolókba dobd ki. Az eldobható dolgokat helyettesítsd tartósakkal: papírtörlő helyett például a konyhában megteszi a konyharuha.

Ezek az apró változtatások idővel rutinná válnak majd, és hozzájárulhatsz velük a Föld és a rajta élők védelméhez is. 

10 trükk, amivel spórolhatsz a villanyszámlán

Az energiatakarékos tippek betartásával a pénztárcád és a környezet is jól jár. A villanyszámla csökkentésének legjobb módja az elektromos eszközök megfelelő használata. Meglepő, mennyi olyan energianyelő található az otthonokban, amik észrevétlenül szipolyozzák az áramot, miközben a befizetendő számlán lévő összeg nő. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük