Így csinálj melegebbet a lakásban fűtés nélkül: csak a berendezésen kell változtatnod!

A lakberendezés is segíthet melegen tartani otthonodat.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lakás melegen tartása nemcsak a fűtőtest hőszabályzójának magasabbra tekerésével lehetséges. Nagyon sok múlik ugyanis azon is, hogy a lakberendezéshez használt textilek, kiegészítők minősége, illetve a bútorok elrendezése milyen.

Ajánlunk néhány egyszerű lakberendezési tippet, melynek révén a hőmegtartás elősegítése által melegebbé teheted otthonodat!

Így rendezd át a lakást!

A fűtőtest elé nem szabad semmilyen tárgyat helyezni, mert lefogja a meleget, ami így a falon keresztül a szabadba távozik.

Bármi, ami picit is kitakarja a radiátort, nagyon sok hőt lefoghat, ezért mindig törekedj rá, hogy a fűtőtest környékét szabadon hagyd! Ezzel ellentétben a nem használt nyílászárók elé nyugodtan állíthatsz kisebb szekrényeket, komódokat, ezek egyszerre fogják le a beáramló hideget, illetve tartják bent a meleget. Ha az ablakod régi típusú, és nem szigetel tökéletesen, akkor érdemes virágot tenni a párkányra, ez is sokat felfog a hideg levegőből.

Ilyen sötétítőfüggönyt használj!

A sötétítőfüggöny nemcsak a kíváncsi szomszédok tekintetét tartja távol, de egyúttal remek hőszigetelő is. Persze ez a tulajdonsága nagyban függ attól, hogy milyen anyagú, vastagságú, minőségű és hosszúságú anyagot választasz.
A jó függöny vastag szövésű és nehéz, viszont természetes anyagból készül, hogy legyen némi légáteresztő képessége, és ne fojtsa le teljesen a szobát.

Hosszúságát és szélességét tekintve a legjobb, ha minden irányból teljesen kitakarja a nyílászárókat, de csakis akkor, ha nem pont alatta, illetve előtte helyezkedik el a fűtőtest. Ha ugyanis a radiátor a függöny és a fal közé szorul, a kiáramló meleg nem a szobába, hanem a falon keresztül az utcára áramlik majd, ami energiatakarékosság szempontjából nem éppen ideális.

Így lesz több fokkal melegebb a lakásban

Nézegess képeket!

Elolvasom

Tegyél ki huzatfogó párnát!

A régi típusú nyílászárók átka, hogy sokszor nem szigetelnek megfelelően. Az apró kis réseken a meleg levegő könnyen kiszökik a lakásból, ami jelentősen megemelheti a fűtés költségét, egy huzatfogó párnával azonban az efféle problémákat könnyen kiküszöbölheted.

Tulajdonképpen ez nem más, mint egy vastagabb textilbe csomagolt szivacs, amit az ablakok és ajtók aljához kell tenni, hogy a huzatot felfogja. Egy-két ezer forintért már készen is megvásárolhatod ezt a rezsicsökkentő eszközt, de akár magad is készíthetsz huzatfogó párnát, íme, néhány házi megoldás.

10 dolog, amivel ezreket spórolhatsz meg a háztartásban

Nézegess képeket!

Elolvasom

Teríts szőnyeget a padlóra!

Egy vastagabb szőnyeg is nagyon sokat jelenthet, ha szeretnéd a meleget otthonodban tartani. A parketta és a padlólap nagyon le tud hűlni, különösen akkor, ha például olyan társasházban élsz, ahol alattad autóbeálló van, vagy olyan iroda, melyet csak hétköznap, munkaidőben fűtenek fel.

Még több tipp a szakértőtől

Ha szeretnél a fűtésszámlán spórolni, fogadd meg szakértőnk tanácsait is az alábbi videóból!

Egy süppedő, puha szőnyeg lefojtja a felfelé áradó hideget, amitől akkor is könnyen felfázhatsz, ha egyébként papucsban jársz. Különösen jó ötlet, ha a szőnyeget úgy teríted le, hogy az ajtó alá is kerüljön belőle, így még a huzatot is visszaszoríthatod.

Ezt is szeretjük