A törvény szerint így szabadna csak kutyát sétáltatni: az sem mindegy, ki fogja kezében a pórázt

A kutyasétáltatásnak is vannak szabályai: ezeket a fontos tudnivalókat ismernie kell a gazdiknak.

GettyImages-1280731617

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gazdiként a kutyasétáltatás mindennapos feladat, de jó tudni, hogy ennek is vannak szabályai, amiket be kell tartani.

A szabályokat a 41/2010. (II. 26.), a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló Kormányrendelet foglalja magában más, állattartásra, illetve velük való kereskedésre vonatkozó regulák mellett. Ami a kutyasétáltatást illeti, megjelölik, milyen pórázrögzítő eszköz használható, és a póráz hol vehető le a kedvencről, ahogyan azt is, ki vezetheti az ebet. Végül arról is szólnak a rendelkezések, hogy kötelező-e bizonyos helyzetekben a szájkosár használata.

A kutyasétáltatás szabályai

A gazdik rendszerint elfogultak a kedvenceikkel szemben, és el sem tudnák róluk képzelni, hogy bántani tudnának másokat, ezért akadnak, akik az utcán sétálva leveszik róluk a pórázt.

Különösen, ha a kutyájuk nagyobb testű, ezzel megijeszthetnek másokat, de a kisgyerekeket, illetve más, kisebb kutyákat is kiteszik annak a veszélynek, hogy az eb játékból vagy hirtelen ösztönből rájuk ugorjon.

Nem véletlen, hogy az említett törvény előírja, hogy a belterület közterületén ebet csak pórázon lehet vezetni. Ez alól kivételt képeznek azok a helyek, melyeket kifejezetten a kutyák futtatására jelölnek ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A póráz rögzítéséről is írnak. Az ebek vezetéséhez használt eszközöket kizárólag nyakörv vagy hám segítségével lehet az állatra rögzíteni oly módon, hogy az az egészségét ne veszélyeztesse.

Talán elsőre meglepő, mégis logikus, hogy még az sem mindegy, ki fogja kezében a pórázt. Az előírás szerint közterületen csak olyan személy vezetheti a kutyát, aki az irányítására, kezelésére és féken tartására képes. Tehát a póráz nem kerülhet például egy kisgyerek kezébe, aki még nem elég erős a kutyus vezényléséhez.

A törvény a szájkosár használatára is kitér. Közterületen a gazdinak biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen. Szájkosarat azonban csak akkor kell a kutyára adni, ha törvény, kormányrendelet vagy miniszteri rendelet írja elő egy adott területen, illetve ha a kutya jellemzően agresszív, vagy hatóságilag veszélyes ebbé nyilvánították.

A tömegközlekedési eszközökön, így fővárosi járatokon is kötelező azonban a szájkosár használata. Kis méretű kutyára nem muszáj ilyet adni, hanem kézipoggyász méretű, állatok szállítására alkalmas, zárt szállítóboxban, ketrecben vagy táskában is lehet őket szállítani.

Ha van kutyád, ez is érdekelhet: hogyan lehetsz környezetbarát gazdi?

Láss a kutya lelkébe!

Miért ugat olyan sokat a kedvenced? Lelki oka is lehet a zavaró szokásnak. Járj utána!

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük