Így lesz kullancsmentes a kert vegyszer nélkül - 6 növény, ami távol tartja őket

Néhány természetes módszer és célzottan ültetett növény segít távol tartani a kullancsokat a kerttől.

GettyImages-1243051614

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kullancsokkal nem csak erdei kirándulás alkalmával lehet találkozni. Városi parkokban, illetve akár a saját otthon kertjében is leselkedhetnek rád az apró vérszívók.

A legtöbb kullancsölő vegyszer nem használható kertekben - illetve sokan tartanak is tőlük -, néhány célzottan kullancsellenes intézkedéssel azonban sokat tehetsz azért, hogy távol tartsd a hívatlan látogatókat az otthonodtól.

Kullancsmentes kert

Kullancsűző növények

Vannak olyan növények, melyeknek illatát az apró vérszívók nehezen viselik. Jó hír, hogy ezek közül sok kifejezetten szép, és a kert dísze lehet. Ilyen például a levendula, a körömvirág, a rozmaring, a zsálya, az illatos macskamenta vagy az eukaliptusz.

Rövid gyep

A kullancsok a hűvös, nedvesebb kerteket szeretik. Ha a fű túlságosan hosszú, esetleg avar is maradt a talajon, az kedvező feltételeket teremt az apró vérszívók számára. Érdemes tehát a gyepet röviden tartani, hogy a napfény a talajt is elérhesse. Ha esetleg felesleges lomok is vannak a kertben, attól ugyancsak jó lesz megszabadulni.

Kerítéssel a kullancsok ellen?

A kullancsok nagy részét a kertben megforduló állatok hozzák be. Ha azonban egy megfelelő kerítéssel tudsz tenni a sünök, kóbor macskák, kutyák, kisebb rágcsálók ellen, akkor a kullancsok száma is csökkenthető.

Kavicságy, fenyőkéreg

Amennyiben a kert természetközeli helyen van - erdő vagy mező szomszédságában - úgy a kullancsok könnyen bejuthatnak a kertbe. Az ellenük való védekezésben sokat segíthet a természetes akadály. Ha a kerítés tövébe fél méter széles síkban kavicságyat, esetleg mulcsot szórsz le, azzal megszakítod a természetes növényzetet. A fűhöz képest könnyebben átmelegedő kavicson vagy fenyőkérgen nem szívesen kelnek át a kullancsok, így jó eséllyel nem jutnak be a kertbe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kullancs eltávolítása

Ha mégis kullancsot találsz magadban vagy a gyerekben, fontos, hogy minél előbb eltávolítsd. Ha szemfüles vagy, valószínűleg legkésőbb az esti fürdésnél észreveszed az apró vérszívót. Ilyenkor egy csipesszel egyszerűen fogd meg az állat testét minél közelebb a bőrödhöz, majd egy határozott mozdulattal távolítsd el. Nem probléma, ha az állat feje - valójában szájszerve - bennszakad, a test egy kisebb helyi gyulladás következtében általában kilöki magából. Korábbi cikkünkből néhány kullancsokkal kapcsolatos közkeletű tévhitet ismerhetsz meg. 

9 betegség, amit a kullancsok terjesztenek

Külföldi utazások előtt érdemes megismerni a kullancsok által terjesztett betegségek tüneteit.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük