Ki ne dobd a krumplihéjat! Erre a 6 dologra is használhatod a háztartásban

A burgonya héja nagyszerűen hasznosítható a háztartásban.

GettyImages-921477960
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Noha a diétázók rendszerint kerülik a szénhidráttartalma miatt, sokan mások azt szokták mondani, hogy a krumpli a második kenyér.

Ennél fogva rengetegféle ételt készítünk belőle akár sütve, akár rakottasan, vagy épp püréként. A főzés kiküszöbölhetetlen hulladéka, a krumplihéj azonban nem kell, hogy mindjárt a szemeteskukában landoljon: sokoldalúságának köszönhetően remekül hasznosítható a háztartásban, amivel kár lenne nem élni.

A krumplihéj felhasználása a háztartásban

Mosogatáshoz

Zsíros ételmaradék van az edények alján, és nem szennyeznéd a környezetet egy dörzsiszivaccsal? Használj krumplihéjat! Szórd az edény aljára, és ezzel dörzsöld fel a makacs réteget.

Cipőápoláshoz

Ha sötétebb, illetve barna bőr cipőd, szandálod kezdi elveszíteni régi fényét és karakteres színét, akkor is jó segítség a burgonyahéj. Fogj egy darabot, és a héjas felével fényezd ki a felületét. Egykettőre visszanyeri korábbi állapotát.

Ablaktisztításhoz

Az előzetesen megmosott burgonya héjából készíts ablakmosó-főzetet! Tedd egy fazék hideg vízbe, majd főzd, míg fel nem forr. Ha felforrt, zárd el a tűzhelyt, és hagyd, hogy a víz a krumplihéjjal együtt kihűljön. Végül szűrd le az egészet, és a folyadékba mártott, majd kicsavart ronggyal mosd át az ablakot. Szárazra törölve csíkmentes eredményre számíthatsz.

Növénytápként, gyomirtóként

Az előzőekben leírt módon elkészített és visszahűtött főzetet növénytápként is lehet használni. Ugyanúgy kell vele meglocsolni a virágokat, mintha víz lenne, ám ennek a folyadéknak jóval nagyobb a tápanyagtartalma. Ha a kertben locsolsz vele, az a gyomok ellen is beválhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Komposztálni is lehet

Virágfölddúsító komposzt is készülhet a krumplihéjból. A komposztálás során az arra alkalmas konyhai hulladékot, jelen esetben krumplihéjat speciális ládában rétegezve kell elhelyezni. Idővel a hulladék bomlani kezd, és átalakul, nagyszerű virágföldadalékot eredményezve.

A komposztálásról

Ha érdekel a komposztkészítés, a következő cikk segít, hogy elindulhass. Kiderül, mi kell hozzá, és hogy kell csinálni.

Ezt is szeretjük