Így rendezd be a könyvespolcodat, és a nappalid éke lesz: gyönyörű és praktikus ötletek

Könnyen kereshető lesz a könyvespolcod, ha ezt az elrendezést választod.

szivarvany-konyvespolc
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy rendetlen könyvespolc az egész szobában a rendetlenség látszatát kelti. Ugyanakkor a könyvek esetében nemcsak az a fontos, hogy esztétikus látványt nyújtsanak, hanem az is, hogy mindent könnyen megtalálj, amikor keresed.

Ahány ember, annyiféle könyvespolc, hiszen gyűjteménye és gyűjtője válogatja, mi a legpraktikusabb elrendezés, de az alábbi válogatásban összeszedtünk három látványos ötletet, amelynek köszönhetően nemcsak könnyen kereshető lesz a polcod, de mutatós éke is a nappalidnak.

A legújabb divat, a szivárvány

Sok könyvmoly felhördül, amikor a szivárványos könyvespolc elrendezésről hall, hiszen ha a könyveket az ember a gerinc színe alapján rendezi, az azt jelenti, hogy el kell szakítania egymástól a sorozatok köteteit, és máshova kerül ugyanannak a szerzőnek szinte minden kötete. 

Ennek ellenére a szivárványos polc nemcsak mutatós lehet, de kifejezetten praktikus is azok számára, akik vizuálisak, nekik ugyanis elég rápillantaniuk a polcra - akár a sajátjukra, akár másokéra -, és azonnal tudni fogják, hol keressék a kedvenc könyvüket.

A szép szivárványos polchoz kezdd az elrendezést a piros színű könyvgerincekkel, majd balról jobbra, fentről lefelé haladva, a színskálát követve vezesd át egymásba a színeket. A piros után a rózsaszín, a lila, a kék, majd a zöld, a sárga és a narancssárga következik. Az ilyen polcok esetében a könyvek témájára vagy szerzőjére egyáltalán nem kell figyelni.

Tematikus vagy szerző szerinti elrendezés kis csavarral

Ha kevésbé vagy vizuális, és szereted mindig tudni, hol található a kedvenc könyved a polcodon, választhatod a tematikus vagy a szerző neve szerinti elrendezést. Attól függően, hány zsánerben olvasol, tarthatsz fenn külön polcot a fantasztikus regényeknek vagy éppen a versesköteteknek, és akár ezeket a külön polcokat, akár az egész otthoni könyvgyűjteményedet rendezheted szerző szerint névsorrendben.

Azonban az így rendezett polcok néha túl egységes, már-már unalmas képet mutatnak, így nem árt feldobni néhány csavarral. A fent látható módon például egy-egy alulra helyezett könyvvel kiemelhetsz a monoton sorból egész sorozatokat. Azért jó ötlet a kilógó, be nem férő könyveket alulra, és nem fölülre tenni, mert a könyvek teteje általában nem egyforma magas, így a hézagok miatt a végeredmény sem lesz szép.

Ha vannak olyan borítók, amelyeket valamiért különösen szeretsz, ezeket fordítsd borítóval kifelé. Ennek kettős haszna van: a legmutatósabb könyveid külön díszei lesznek a polcnak, és elrejtheted mögéjük azokat a könyveket, amelyeknek vagy régi és elhasználódott a gerince, vagy csak nem szívesen mutogatod őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ósdi létrából menő könyvespolc

Biztosan nem lesz unalmas a könyvespolcod, ha kipróbálod ezt az otthon is könnyen elkészíthető létra-polc megoldást. A különleges, rusztikus hatású polc feldob minden nappalit, és csak egy régi létra és némi festék kell hozzá.

A borítókép forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük