Milyen gyakran kell konyharuhát mosni? A kutatók elmondták a minimumot
Tele van baktériummal a konyharuha, ezért sokkal gyakrabban kellene mosni, mint gondolnád.

konyharuha-edeny
Ez is érdekelhet

Télen-nyáron nélkülözhetetlen bulikellék: megtehetsz bármit, mert nem érzel semmit (x)

A szabadban töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatása minden multivitaminnál többet ér (x)

Meglepő fellépést vállalt Mező Misi: közel 600 fiatal énekelt vele (x)

7 dolog, ami károsítja, és ami védi az idegeinket (x)

beauty and style

New Yorkban is ez lesz a sikk: őszi fazonok magyar tervezőtől »

Blézer, dzseki, kabát, pulcsi: így divatosak az alapdarabok idén ősszel »

Dögös csokoládébarna smink a szemre: duplájára növeli a szemet »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Miután elmosogattál egy edényt, és konyharuhával szárazra törölted, valószínűleg úgy látod, makulátlanul tiszta a végeredmény. Néhány nap után viszont szándékod ellenére egy egész baktériumteleppel törölgetheted végig a tányérokat.

A konyha az ételkészítés helyisége, ennek köszönhetően tele van baktériummal, és ez alól sajnos a törlőrongy sem kivétel. A mosogató közelébe tett, szinte állandóan nedves ruhadarab ideális hely a baktériumok szaporodásának.

Milyen gyakran kell mosni?

A konyharuhák mosását ezért a szakértők gyakrabban javasolják, mint azt sokan sejtenék. Kelly Reynolds, az Arizonai Egyetem kutatója szerint minden használat után, de legalább kétnaponta kellene fertőtleníteni őket. 

Az Arizonai Egyetem tanulmánya szerint ugyanis a megvizsgált konyharuhák 89%-a tartalmazott Coliform baktériumokat. Habár az emésztőrendszerben megtalálható mikrobák nem mindegyike ártalmas az egészségre nézve, a rongyok 25%-a E. colival is szennyezett volt.

A konyharuha tisztítása

A legjobb módszer a tisztításra, ha a konyharuhát magas hőmérsékletű vízbe áztatod fertőtlenítő, antibakteriális hatású fehérítővel, majd egy hosszabb programmal mosógépben kimosod.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy piszkos ruhaanyaggal több százezer baktérium kerülhet a tiszta edényekre, a Mauritiusi Egyetem American Society of Microbiology-ben publikált közleménye szerint a rossz higiénia bakteriális fertőzés útján akár ételmérgezéshez is vezethet, főleg legyengült immunrendszer esetén.

Veszélyes baktériumokat találtak

Kutatásuk során száz konyharuhát vizsgáltak meg egy hónapos használat és tisztítás során. A tesztbe bevonták a törlőrongy használóját is, tapasztalatairól, körülményeiről is megkérdezték. A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a textilek 49%-ában kimutatható volt a túlzott baktériumszaporulat. 

Jóval nagyobb arányban voltak érintettek a nagycsaládosok, különösen a kisgyermekes családok, itt nagyobb számú baktériumtörzs volt jelen. A nedvesebb ruháknál több Coliform baktériumot találtak. A húsevő családoknál gyakoribbak voltak mind a Coliform, mind a Staphylococcus baktériumfajok, utóbbi nagy szerepet játszik az ételmérgezésekben és a kórházi fertőzésekben is.

A baktérium elszaporodásának kedvez a többcélú használat: gyorsítja a folyamatot, ha a kezet, esetleg a mosott gyümölcsöket, zöldségeket is beletörlik, valamint az, ha nem hagynak elég időt a száradásra. Ezt szem előtt tartva, gyakori mosással biztonságosabbá válik a konyha legproblémásabb pontja is.

(Fotók: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük