Milyen gyakran kell konyharuhát mosni? A kutatók elmondták a minimumot
Tele van baktériummal a konyharuha, ezért sokkal gyakrabban kellene mosni, mint gondolnád.

konyharuha-edeny
beauty and style
Top olvasott cikkek

Miután elmosogattál egy edényt, és konyharuhával szárazra törölted, valószínűleg úgy látod, makulátlanul tiszta a végeredmény. Néhány nap után viszont szándékod ellenére egy egész baktériumteleppel törölgetheted végig a tányérokat.

A konyha az ételkészítés helyisége, ennek köszönhetően tele van baktériummal, és ez alól sajnos a törlőrongy sem kivétel. A mosogató közelébe tett, szinte állandóan nedves ruhadarab ideális hely a baktériumok szaporodásának.

Milyen gyakran kell mosni?

A konyharuhák mosását ezért a szakértők gyakrabban javasolják, mint azt sokan sejtenék. Kelly Reynolds, az Arizonai Egyetem kutatója szerint minden használat után, de legalább kétnaponta kellene fertőtleníteni őket. 

Az Arizonai Egyetem tanulmánya szerint ugyanis a megvizsgált konyharuhák 89%-a tartalmazott Coliform baktériumokat. Habár az emésztőrendszerben megtalálható mikrobák nem mindegyike ártalmas az egészségre nézve, a rongyok 25%-a E. colival is szennyezett volt.

A konyharuha tisztítása

A legjobb módszer a tisztításra, ha a konyharuhát magas hőmérsékletű vízbe áztatod fertőtlenítő, antibakteriális hatású fehérítővel, majd egy hosszabb programmal mosógépben kimosod.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy piszkos ruhaanyaggal több százezer baktérium kerülhet a tiszta edényekre, a Mauritiusi Egyetem American Society of Microbiology-ben publikált közleménye szerint a rossz higiénia bakteriális fertőzés útján akár ételmérgezéshez is vezethet, főleg legyengült immunrendszer esetén.

Veszélyes baktériumokat találtak

Kutatásuk során száz konyharuhát vizsgáltak meg egy hónapos használat és tisztítás során. A tesztbe bevonták a törlőrongy használóját is, tapasztalatairól, körülményeiről is megkérdezték. A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a textilek 49%-ában kimutatható volt a túlzott baktériumszaporulat. 

Jóval nagyobb arányban voltak érintettek a nagycsaládosok, különösen a kisgyermekes családok, itt nagyobb számú baktériumtörzs volt jelen. A nedvesebb ruháknál több Coliform baktériumot találtak. A húsevő családoknál gyakoribbak voltak mind a Coliform, mind a Staphylococcus baktériumfajok, utóbbi nagy szerepet játszik az ételmérgezésekben és a kórházi fertőzésekben is.

A baktérium elszaporodásának kedvez a többcélú használat: gyorsítja a folyamatot, ha a kezet, esetleg a mosott gyümölcsöket, zöldségeket is beletörlik, valamint az, ha nem hagynak elég időt a száradásra. Ezt szem előtt tartva, gyakori mosással biztonságosabbá válik a konyha legproblémásabb pontja is.

(Fotók: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük