4 csodás, könnyen kezelhető, októberig virágzó növény

Ha nem értesz a növényekhez, akkor sem kell lemondanod róluk. Válaszd a következő szépségeket!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem vagy még profi a növények nevelsében, de szívesen tartanál mégis zöldellő szépségeket az erkélyen? Válassz olyan fajtákat, melyeket kezdő növénytartóknak is ajánlanak, és amelyek egészen októberig díszíthetik virágaikkal a balkont.

Egy afrikai szépség: szenna

Ez a Cassia-fajta leginkább felfelé álló, ernyős virágzata miatt népszerű. A ragyogó sárga virágok gyertyákként emelkednek ki a zöld lombozatból.
A hosszú virágzási idő júliustól októberig tart, de ezt óvatos teleltetéssel meghosszabbíthatod - akár a következő tavaszig, ha például üvegházban tartod. Az örökzöld cserje másik különlegessége, hogy összetett levelei esténként összeborulnak, ezzel megakadályozzák a hőleadást. Ha finoman megérinted a leveleket, azok mogyoróvajillatot árasztanak.

Hogyan tartsd?

A szenna Afrikából származik, ezért szereti a meleg fekvést és a sok napsütést. Locsolni a hőmérséklet függvényében kell. Ha nagyon meleg van, akkor bőségesen öntözd, máskor elég, ha nem hagyod kiszáradni a földet a gyökér környékén. Nem érzékeny növény, de a nagy széltől óvd.

A harangocskák növénye: fukszia

A fuksziát Németországban egyszerűen harangbokornak nevezik legelragadóbb jellemzője, a virágai nyomán. Ezek finom, lógó harangocskákra emlékeztetnek, és olyan fantasztikus bőséggel teremnek, hogy minden nyáron megdobogtatják a virágkedvelők szívét. A fukszia ma már annyira elterjedt, hogy aligha nevezhető egzotikusnak, bár a trópusi Közép- és Dél-Amerika hegyvidéki területeiről származik.

A fuksziák félig télálló évelők, sokágú, csüngő hajtásaikon sötétzöld, ellipszis alakú levelek nőnek. A növény májustól októberig rózsaszín, piros, lila vagy fehér virágokat hoz, melyek koronaszerűen nőnek.

Hogyan tartsd?

A fukszia nagyon népszerű, problémamentesen nevelhető növény, mely remekül illik a balkonra és a teraszra. A félárnyékos helyet kedveli a nyár folyamán, télen pedig a 4-8°C-os hőmérsékletet. A növekedési időszakban locsold rendszeresen, nehogy kiszáradjon a gyökérlabdája, de azért ne öntözd túl. Az elnyílt virágokat mindig távolítsd el, és az új hajtásokat metszd vissza.

Egy kedves kúszónövény: hajnalka

Az Ipomoea vagy Convolvulus nemzetségbe tartozó hajnalka nagyon dekoratív kúszónövény. Megfelelő támasztékra, például pergolára, drótokra, korlátokra vagy kerítésekre gyorsan felkúszik, és eléri a kétszáz-háromszáz centis magasságot. Kecses, élénk színű virágai július és október között jelennek meg a sűrű, élénkzöld levélfal előtt. Számos, leginkább szív alakú levelével a hajnalka nagyszerű választás a pihenőhely leválasztására az erkélyeken és teraszokon.

Hogyan tartsd?

Napos helyen, a széltől és az esőtől lehetőleg védve a hajnalka egész szépségében megmutatkozhat. A növénytartó talaját soha ne hagyd kiszáradni teljesen, lehetőleg gyakran öntözd - a növekedési időszakban különösen.

Egy halványkék szépség: ólomvirág

Az ólomvirág - vagy ólomgyökér - nem különösen vonzó neve nagyon szép növényt takar, mely csodálatos, leggyakrabban halványkék virágainak köszönhetően értékes balkonnövény. Ha megfelelő módon helyezed el a balkonon vagy a teraszon, valóban szemet gyönyörködtető látványt nyújt.

E félig örökzöld cserje hajtásai először felfelé, majd később lazán lefelé hajolnak. Levelei sötétzöldek és ellipszis alakúak. Ernyős virágzata nagyjából májusban jelenik meg, és egészen októberig folyamatosan virágzik. A fajtától függően a virágszín az égszínkéktől a halványlilán át a fehérig terjed.

Hogyan tartsd?

A legelőnyösebben úgy tarthatod dézsás növényként az ólomvirágot, ha bokrosra hagyod, vagy magas törzsön neveled, esetleg támrendszer mellett. Ha van valami magasabb hely, mondjuk, egy fal vagy oszlop a növény számára, akkor nevelheted úgy is, hogy a kúszó hajtásokat hagyod leomlani.

Az ólomvirág kedveli a meleg, napos, eső- és szélvédett helyet. Tartása nem bonyolult feladat, csupán arra ügyelj, hogy bőségesen kapjon vizet, de ne öntözd túl. Az elnyílt virágokat mindig távolítsd el - mivel ezek enyves csészéjük miatt nem tudnak lehullani, egyszerűen csípd le őket.

Cikkünk a Balkon- és terasznövények című könyv alapján készült.

Ezt is szeretjük