Tuti tippek nyár előtt
Irány a tetőtér!
Bár most még jólesik a napsütés, érdemes időben felkészülni az izzasztó és fullasztó nyári kánikulára, hogy bírd a hőséget.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tetőtér-beépítők legnagyobb rémálma, hogy a nyári időszakban tetőterük a forróság miatt szinte használhatatlanná válik. Ha csak nem akarsz szaunát a lakásodban, legjobb lesz, ha megóvod a nyári hőséggel szemben.

Erre ma már számos módszer létezik, ám a beáradó napfény "felfogásával" is sokat tehetsz a lakás kellemes hőmérsékletéért.

Nem elég egy légkondi?

Ahhoz, hogy a tetőteret megóvd a hőségtől, mindenképpen gondoskodnod kell valamilyen árnyékoló eszközről a klimatizáló berendezések mellett vagy helyett! Sokan egyértelműen a légkondicionáló berendezések mellett teszik le a voksukat, pedig egyetlen klíma még nem megoldás.

Hogy miért nem tanácsos csupán erre alapozni a hűvös lakásról szőtt álmaidat? Mert ha a napsugarak akadálytalanul áramlanak be az ablakokon keresztül, folyamatosan melegítve a benti levegőt, akkor a klíma üzemeltetése nemcsak gazdaságtalan lesz, hanem a folyamatos hűtés miatti túlzott használat következtében az egészségedet is károsíthatja. Célszerű tehát a dolgot több oldalról megközelíteni, és a megfelelő árnyékolásról is gondoskodni!

Relaxálj a reluxák alatt!

A kereskedelmi forgalomban lévő árnyékolók választéka ma már szinte minden igényt kielégít, a gyártók ráadásul gyakran vállalják egyedi árnyékolók elkészítését is, így a tetőtér-tulajdonosoknak sem kell aggódniuk. Mielőtt azonban berendelnél néhányat, érdemes egy kicsit az árnyékolók mögé nézni.

Jó, ha tudod például, hogy az árnyékolókat alkalmazási helyük szerint két csoportba sorolják. A belső árnyékolók legelterjedtebb típusa a reluxa, amely nemcsak olcsósága, hanem könnyű kezelhetősége és hatékonysága miatt is igen népszerű, hiszen szinte tökéletes védelmet nyújt a napsugarakkal szemben. A reluxa lényegét az általában 16 vagy 25 milliméter szélességű alumínium lamellák adják, melyeket egy forgatópálca segítségével forgathatsz, szabályozva ezzel a bejutó fény mennyiségét és irányát. A lamellák felhúzása és leeresztése pedig automata rögzítőzsinórral történik. Tetőtéri ablakokra is szerelhető, csupán olyan változatát kell keresni, melyben a lamellák kétoldali vezetősínben futnak, így a reluxa használatát nem akadályozza az ablak ferde felülete.

Minden méretben és típusban
Reluxákat ma már bármilyen méretben és színben kaphatsz, az alumínium mellett pedig már trópusi fából is gyártják őket, ami kicsit drágább ugyan - áruk 10 és 15 ezer forint között mozog -, használatával valódi mediterrán hangulatot teremthetsz az otthonodban.

Régi korok árnyékolója: a roló

A reluxák mellett gyakran használnak rolót vagy más néven rolettát az ablakok árnyékolására. A rolók voltak az első árnyékolástechnikai eszközök. Anyaguk kezdetben vászonból készült, amely egy fa hengerre csavarodott fel.

Bár népszerűségéből azóta sem veszített túl sokat, mind anyagát, mind pedig működési mechanizmusát tekintve nagy fejlődésen ment keresztül. Ma már többnyire pamutból vagy műszálból készítik, amelyek a vászonnál jobb tulajdonságokkal rendelkeznek. Általában műgyantás impregnálással is kezelik, így az anyag tovább megőrzi eredeti formáját és tartását.
Az anyag a fény egy részét átengedi, ám léteznek fényzáró bevonattal rendelkező típusok is, amelyek elsősorban a sötétítés célját szolgálják.

A rolók tengelye manapság rugós, gyöngyláncos vagy motoros működtetésű, melynek előnye, hogy olyan magasan elhelyezkedő tetőtéri ablaknál is alkalmazhatók, amit egyébként csak nehezen lehet elérni.

Van miből választani
A reluxákhoz hasonlóan a rolók között is megtalálhatod az ízlésednek megfelelőt, hiszen számos mintában, méretben és színben kaphatóak. Természetesen az áruk is ettől függ: a nagyobb lakberendezési áruházakban már 2-7 ezer forint között hozzájuthatsz egy egyszerűbb darabhoz, de a méretet és fényáteresztést figyelembe véve a komolyabb darabok ára 5-30 ezer forint között mozog, míg az alupigmentált vagy naphálós fajták 10-35 ezer forintba is kerülhetnek.
Ezt is szeretjük