Kíméletlen szerek makacs dugulás ellen

Azonnal hatnak

Ha áll a víz a lefolyóban, csak fogj egyet a következő szerek közül, öntsd a csőbe, és a dugulásnak annyi.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az első intő jel, hogy valami nincs rendben a lefolyóval, az, amikor a víz a szokásosnál lassabban folyik le. Ne vedd félvállról a dolgot, hiszen az elhanyagolt lefolyók egy idő után teljesen eldugulnak, az pedig nem olcsó dolog, ha szakembernek kell rendbe tennie.

Néhány, a legtöbb háztartásban megtalálható szerrel biztosíthatod a lefolyók átjárhatóságát, sőt, van közöttük olyan is, mellyel a már eldugult csöveket is megmentheted. A következők már többször bizonyították hatékonyságukat, ha azonban mégsem sikerül orvosolnod velük a bajt, barkácsolás helyett hívj szerelőt.

Megelőzésként is: bórax

A bórax, mely közeli rokona a bórsavnak, sokoldalú vegyület: a tisztítószerek nagy részét kiválthatod vele, többek között a dugulás elhárítására gyártottakat is. Ha még nem ismerted, és nincs otthon, háztartási üzletekben vagy ökoboltokban keresd, ezekben néhány száz forintért vásárolhatod meg.
Az eldugult lefolyókon a következőképpen segíthetsz vele: tölcsérrel juttass a lefolyóba fél pohár bóraxot, és lassan önts utána két pohár forrásban lévő vizet. 15 percig hagyd dolgozni a keveréket, majd öblítsd le forró vízzel. Ha kell, ismételd meg a műveletet. Ez hatékony, mégis kíméletesebb megoldás, mint a maró tisztítószerek használata.

Vízkő ellen

A vízköves, el-elduguló WC tisztításában is segít a bórax. Keverj össze egy keveset citromlével, és ezzel a keverékkel mosd át a WC-csésze belsejét. Egy jó adagot a lefolyóba is önts.

Hagyd így a WC-t egy-két órán át: a keverék ezalatt fellazítja a vízkőlerakódásokat, melyek egyszerűen távoznak a lefolyón, és ezzel megakadályozható a dugulás is.

Filléres csodaszer: ecet

Az ecet hasonlóan sokoldalú, mint a bórax, érdemes hát otthon tartanod egy-két palackkal. A dugulásra hajlamos lefolyón is segít. Ha a víz lassan ugyan, de még lefolyik, önts a lefolyóba két deciliter tömény, 20%-os ecetet, majd hagyd úgy egy éjszakán át. Másnap töltsd meg forró vízzel a kagylót. Az ecet által fellazult szennyeződést és vízkövet a forró víz leoldja, és a lefolyó ismét átjárható lesz.

Szódabikarbónával, sóval keverve

Az ecetes-szódabikarbónás keverék talán a leghatékonyabb a dugulás elhárítására és egyben a lefolyó kellemetlen szagának eltüntetésére. Ráadásul sokkal jobban kíméli a csővezetéket - nem is beszélve a pénztárcádról -, mint a bolti tisztítószerek. A mosdókagyló és a kád dugulásának megszüntetése érdekében egy tölcsér segítségével önts a lefolyóba fél pohár szódabikarbónát, majd egy pohár ecetet. Amikor a habzás alábbhagy, öblítsd le forró csapvízzel. Várj néhány percet, majd folyass rá hideg vizet is. Az ecet sóval kombinálva is hatékony. Önts a lefolyóba először fél pohár sót, majd két pohár forrásban lévő ecetet. Ezután öblítsd le forró, majd hideg vízzel.

Meglepő segítség: pezsgőtabletta

A pezsgőtabletta, de a protézistisztító tabletta is kitűnően használható a folyton eltömődő lefolyók kitisztításánál és a dugulás elhárításánál. Előbbi pezsgő hatásának köszönhetően hatékonyan tisztítja a WC-csészét. Tegyél néhány darabot a csészébe, majd hagyd 20-30 percig hatni. Ha az idő lejárt, a WC-kefével lazán dörzsöld át a felületet, majd öblítsd le. Ezzel a dugulást is megszüntetheted, és a csészét is megtisztíthatod a vízkőtől és a szennyeződésektől.

A protézistisztító tabletta fehérítő hatóanyagot tartalmaz, ez váltja ki azt a kémiai reakciót, melynek segítségével a tabletta eltávolítja a lepedéket, és fehéríti az elszíneződéseket. Ezzel magyarázható az is, hogy a tablettával nagyszerűen ki lehet tisztítani többek között a WC-t is. Alkalmazása ugyanúgy történik, mint azt a pezsgőtablettánál részleteztük.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezzel a lefolyókat is tisztán tarthatod. Ha viszont dugulást szeretnél megszüntetni vele, dobj néhány szemet a lefolyóba, és addig folyass bele forró vizet, amíg a cső ki nem tisztul. Ha a dugulás makacs, dobj a lefolyóba három tablettát, önts utána egy pohár ecetet, és néhány percig hagyd hatni. Ezután folyass forró vizet a lefolyóba egészen addig, amíg a dugulás megszűnik.

Ezt is szeretjük