Ezreket spórolhatsz a rezsin, ha így mosogatsz: pénzt és energiát takarítasz meg (x)

Kutatások bizonyítják, hogy a mosogatógép jobban megéri.

Ezreket spórolhatsz a rezsin, ha így mosogatsz: pénzt és energiát takarítasz meg (x)
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kevés olyan ember létezik, aki szeret mosogatni. Időigényes, macerás és sokszor nem is túl gusztusos házimunkáról van szó, nem csoda, hogy a legtöbben nincsenek oda érte. A kézi vs. gépi mosogatás örök vitája egyszer s mindenkorra eldőlt: kutatások eredményei támasztják alá, hogy a gépi mosogatás minden szempontból sokkal jobban megéri.1/2/3/4/5

A háztartási gépeket és kellékeket gyártó cégeknek egyre fontosabb a környezettudatosság és az energiatakarékosság, hiszen egyrészt így egy jobb világot adhatunk át gyermekink számára, nem utolsó sorban pedig a pénztárcánkat is kíméljük. Most öt tudományos kutatás eredményei alapján összefoglaltuk, hogy átlagosan mégis milyen és mekkora különbség van a kézi és gépi mosogatás között.

Idő- és pénzspórolás

A kutatási eredmények szerint a legnagyobb különbség kézi és gépi mosogatás között a munkára fordított időben nyilvánul meg.1/2/3 Ugyanis, míg egy nagy adag mosatlan edénnyel átlagosan másfél óra alatt birkózunk meg, addig a mosogatógép be- és kipakolásával általában mindössze kilenc perc telik el. Ráadásul, amíg a mosogatógép végzi helyettünk a világ legkellemetlenebb házimunkáját, bármi másra fordíthatjuk az időnket. A gépi mosogatás tehát időtakarékos.

P102 Bosch-Finish tavaszi pict 840x560-1

Az ember hajlamos azt hinni, hogy méretéből fakadóan a mosogatógép rengeteg vizet használ el. Azonban a környezettudatos látásmód köntösében legyártott, modern darabok valójában a minél alacsonyabb vízfogyasztásra  törekednek. Szemben a kézi mosogatással, ami során   a kutatási eredmények szerint  észrevétlenül folyatunk ki a csapból átlagosan akár 106 liter vizet is, a mosogatógép egy program alatt csupán 14 liter vizet használ el.1/2 Ezért sokan, akik a mosogatógép mellett döntenek, jelentős csökkenést fedezhetnek fel a vízszámlájukon.

A modern mosogatógépek nemcsak a víztakarékosság miatt környezetbarátok, de kevesebb energiát is fogyasztanak. A kézi mosogatás 2,7 kWh energiát, a gépi viszont ennek kevesebb mint a felét, mindössze 1,1 kWh energiát fogyaszt.1/2 Emiatt az áramszámla is karcsúbb alakot ölthet.

P102 Bosch-Finish tavaszi pict 840x560-2

Higiénikusabb és környezetbarát

A csökkentett vízhasználat nem jelenti azt, hogy az edények kevésbé lesznek tiszták a gépi mosogatás során. A tudományos vizsgálatokból az is kiderült, hogy, míg kézi mosogatással a baktériumoknak csak a 96%-a pusztul el, addig a mosogatógép - természetesen egy jó minőségű mosogatószerrel - a kórokozók 99%-át eltünteti.5 Nyilván egy 30°C-os mosogatóprogram nem hozza ezt az eredményt, ezért érdemes 65-70°C-os hőmérsékleten végezni a gépi mosogatást. 

A víz- és energiatakarékosság révén a mosogatógépek tehát nemcsak a családi kasszát, de a környezetet is védik. A gépi mosogatással kisebb ökológiai lábnyomot hagyhatunk magunk után, így kímélve meg a Földet utódaink számára. Míg a mosogatógép szén-dioxid-kibocsátása átlagosan csak 0,9 kg, addig a kézi mosogatásé már ennek a duplája, 2 kg.4 Persze, a legkevesebb szén-dioxid-kibocsátással a hideg vizes kézi mosogatás járna, ám ez nem lenne túl eredményes, mivel az összes edény koszos maradna. 

Cikkünk az alábbi kutatásokon alapul:

  1. Stamminger, R. et al. (2007) Washing-up Behaviour and Techniques in Europe. Hauswirtschaft und Wissenschaft, 1, pp. 31-40
  2. Berkholz, P. (2016) Laboratory Investigation of Manual Dishwashing Habits and its Resource Consumptions: A Study of Consumer Panels in Seven Global Regions. Schriftenreihe der Haushaltstechnik Bonn, 1, Aachen
  3. Berkholz, P. et al. (2010) Manual dishwashing habits: an empirical analysis of UK consumers. International Journal of Consumer Studies, 34, pp. 235-242
  4. Vivian, S. et al. (2011) Assessment of European energy and carbon profiles of manual and automatic dishwashing. International Journal of Consumer Studies, 35, pp. 187-193
  5. Ihne, S. (2006) Investigation of chemical and microbiological residues on dishes cleaned by hand and machine on the basis of specific examples. Schriftenreihe der Haushaltstechnik Bonn, 1, Aachen

Ezt is szeretjük