8 kutyafajta, ami keveset ugat: panelban is gond nélkül tarthatók

A következő csendes kutyafajták nagy eséllyel nem fognak feleslegesen sokat ugatni a lakásban.

GettyImages-1452732429

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A kutyák kommunikációs készlete rendkívül összetett: részben fontosak a verbális jelzések, mint az ugatás, a morgás vagy a nyüszítés, ám temérdek más módszer rendelkezésükre áll egymás és mások megértéséhez, így a testbeszéd, a mimika, a testi kontaktus vagy éppen a szaglás.

Az ugatás mögött sokféle ok állhat. Lehet ez többek között figyelmeztető jel félelem, fenyegetettség esetén, de a területvédő ösztön megnyilvánulása is. Fakadhat szorongásból, stresszből, de a mentális stimuláció hiánya miatti unalomból is. Előfordul, hogy így hívja fel magára a gazda figyelmét, de akár az öröm, játékosság is megmutatkozhat ugatás formájában, sőt az egészségügyi zavarok, fájdalom miatt sem ritka a gyakoribbá váló vokális jelzés.

Keveset ugató kutyafajták

Bár az adott kutya jellemén, temperamentumán is sok múlik, akadnak olyan kutyafajták, amelyek tenyésztésekor kifejezetten fontos szempont volt a hangjelzés, nem csoda, hogy a terelőkutyák, vadászkutyák jelentős része rendkívül vokális, erős hangú. Egy városi lakásban, de még egy kertes házban sem feltétlenül előnyös tulajdonság, ha sokat ugat a házi kedvenc, már a fajtaválasztásnál is érdemes mérlegelni, mennyire jelent majd problémát a rendszeres hangos ugatás.

Néhány kutyafajta jó eséllyel csendes társ lesz, noha az egyedek valamelyest különbözhetnek, ahogy a körülményeken is sok múlik. Ha például a sok ugatást szeparációs szorongás okozza, a kezelésében sokat segíthet egy hozzáértő, türelmes, pozitív megerősítéssel dolgozó tréner, míg az egészségügyi háttérokok feltérképezéséhez az állatorvos felkeresése szükséges. Akár lakásban, akár kertes házban él az ember együtt a kutyussal, a megfelelő, napi szintű fizikai és mentális lefárasztás, játék és séta elkerülhetetlen. 

Ha eldöntötted, hogy kutyát vennél magadhoz, mindig leinformálható, felelős tenyésztőtől vásárolj, ne támogasd a szaporítókat! Még jobb döntés, ha menhelyeken vagy fajtamentéseknél érdeklődsz, ahol számos nyugodt temperamentumú, csendes kutya vár gazdára.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Olvass tovább: ezért ne gondolkodj sokáig az ivartalanításon

Akár másfél évvel hosszabb ideig élhet egészségesebben a kutyus az ivartalanítás után.

Szeretnéd, ha a kutyusod hosszabb ideig élne? A betegségektől is megóvod, ha egy dolgot megteszel vele

Akár másfél évvel hosszabb ideig élhet egészségesebben a kutyus az ivartalanítás után.

Elolvasom

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük